RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Češkoj postavljena spomen-ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

Napisano 31.03.2015. 14:34
U Češkoj postavljena spomen-ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

U dvorcu u Jindřichovu Hradecu u Češkoj nedavno je postavljena spomen-ploča u spomen na hrvatskog bana Nikolu Šubića Zrinskog koji se na tom mjestu 10. rujna 1564. vjenčao svojom drugom suprugom Evom iz Rožmberka. Ploču je postavila Zagrebačka županija na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i predstavnika češke manjine u Zagrebačkoj županiji Franje Vondračeka.

Obitelj Rožmberk bila je sredinom 16. stoljeća najmoćnija češka plemićka obitelj, kao i Zrinski u Hrvatskoj, tako da je iza braka dvoje njenih pripadnika vjerojatno stajao politički motiv. Sjedište obitelji Rožmberk bio je poznati grad Český Krumlov, no vjenčanje je obavljeno u Jindřichovu Hradecu koji je pripadao glavnom organizatoru svečanosti, kanceralu Češkog kraljevstva Jáchymu iz Hradeca. Eva iz Rožmberka rodila se 1537. i u trenutku vjenčanja sa Zrinskim, rođenim oko 1508., kojem je nekoliko godina ranije umrla prva supruga Katarina Frankopan imala je 27 godina. Eva i Nikola Šubić Zrinski u braku su bili nepune dvije godine, sve do njegove pogibije u obrani Sigeta 7. rujna 1566. Eva Zrinski u Hrvatskoj je poznata kao lik iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca, no za razliku od opernog sadržaja, nije se nalazila u Sigetu uz svoga muža, nego u sjedištu obitelji Zrinski u Čakovcu, zajedno sa svojim sinom Ivanom rođenim 1565. Nakon pogibije supruga i oca, kojeg je naslijedio njegov sin iz prvog braka Juraj Zrinski, Eva i Ivan Zrinski neko su vrijeme živjeli na imanju Zrinskih u Eberauu u Gradišću, a 1568. preselili su se u Češku gdje su živjeli na imanjima obitelji Rožmberk. Eva Zrinski se 1578. preudala za talijanskog plemića Paola Gassoldija i preselila u Mantovu gdje je umrla 1591., dok je Ivan Zrinski, u Češkoj poznat kao Jan Zrinský, postao dvorjanin na dvoru cara i kralja Rudolfa II. u Pragu i bio priznat za člana češkog plemićkog staleža. Njegov ujak Petr Vok Rožmberk koji nije imao djece odgajao ga je kao nasljednika obitelji Rožmberk, međutim i Ivan Zrinski je umro bez potomstva, 24. veljače 1612., tri mjeseca nakon ujaka, što je značilo i kraj ove slavne obitelji. Ivan Zrinski pokopan je u cistercitskom samostanu u Vyššem Brodu, nedaleko obiteljske grobnice Rožmberka gdje mu je do danas sačuvan nadgrobni spomenik s njegovim likom u viteškoj odjeći.

Nikola Šubić Zrinski koji je obranom Sigeta stekao europsku slavu bio je još dugo poznat u Češkoj gdje je prvo djelo o obrani Sigeta bilo objavljeno već 1568., a drugo 1573. Obranu Sigeta je 1914. ovjekovječio slavni češki slikar Alfons Mucha u sklopu ciklusa golemih slika iz povijesti slavenskih naroda pod nazivom Slavenska epopeja.

Nikola Šubić Zrinski jedan je od nekolicine istaknutih Hrvata čije su supruge bile Čehinje, uz Josipa Jelačića, Stjepana Radića i Vladimira Preloga. Od 2011. na poticaj Hrvatsko-češkog društva postavljene su spomen ploče i na mjestima vjenčanja Stjepana Radića u Pragu i bana Jelačića u Napajedli u Moravskoj, dok Prelog od 2008. ima poprsje u Pragu na fakultetu na kojem je studirao.

Narod.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi