RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U napadu na aerodrom Domodedovo 35 poginulih, među nastradalim jedan građanin Srbije!

Napisano 24.01.2011. 20:53

Najmanje 35 osoba su poginule, a 130 je ozlijeđeno u ponedjeljak u eksploziji u moskovskoj zračnoj luci Domodjedovo, priopćilo je, prema prvim podacima rusko ministrstvo zdravstva, a prenose ruski mediji. "Prema prvim podacima, ozlijeđeno je 130 osoba, od kojih je 20 u teškom, a 10 u srednje teškom stanju. Zasad imamo podatke o 35 mrtvih osoba", navodi ministarstvo.

Eksplozija je odjeknula na međunarodnom terminalu 16.32 sati po moskovskom vremenu.

"Eksplozivno sredstvo, prema zasada dostupnim podacima, na međunarodnom terminalu je aktivirao terorist samoubojica", rekao je izvor u policiji, a prenose mediji.

Glasnogovornica istražnog odbora tužiteljstva izjavila je da je stradalo dvadesetak ljudi te da nije poznat uzrok eksplozije.

 

Pronađeno tijelo bombaša samoubojica

Na aerodromu je pronađena glava osumnjičene osobe koja je počinila napad. Radi se o muškarcu starom između 30 i 35 godina koji "izgleda kao Arapin", navodi se u najnovijem Interfaxovom izvješću.

Interfax navodi da policija traga za trojicom muškaraca koje se povezuje s ovim terorističkim napadom. Istražitelji pregledavaju snimke nadzornih kamera s moskovskog aerodroma te preslušavaju sve telefonske pozive upućene na aerodrom.

Prema pisanju RIA Novosti, ruske su tajne službe imale informacije o današnjem terorističkom napadu. Naime, službe su znale da se planira napad na jednu od moskovskih zračnih luka. Trojica muškaraca koje policija draga došli su na aerodrom s bombašem samoubojicom, a nakon što je on aktivirao eksploziv, oni su "nastavili svoj put".

Predsjednik Medvedev pojačao mjere sigurnosti!

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je danas uvođenje specijalnih mjera osiguranja u najvećim prometnicama centrima u zemlji, poslije eksplozije na aerodromu u Moskvu u kojoj je poginula najmanje 35 osoba.

"Na Domodedovu se dogodila eksplozija koja je, prema preliminarnim informacijama, terorističko djelo. Zato je neophodno uvesti specijalni režim na svim aerodromima i prometnim centrima", rekao je Medvedev na vanrednom sastanku sa najvišim prometnim zvaničnicima.

Ruski predsjednik dodao je da će sigurnosne mjere biti sprovedene u suradnji sa Federalnom službom sigurnosti. Medvedev je zbog ovog događaja odgodio putovanje na Svjetski ekonomski forum u Davosu, priopćila je njegova pres služba. Izvori iz sigurnosnih krugova kažu da je eksplozija u kojoj je povrijeđeno više od 130 ljudi, od kojih su neki u teškom stanju, vjerovatno djelo bombaša samoubojice iz nemirnog regiona sjevernog Kavkaza.

Medvedev je rekao da incident na najprometnijem aerodromu u zemlji pokazuje da se ruski sigurnostni zakoni ne sprovode u potpunosti.

"Ovo što se dogodilo sugeriše da smo daleko od toga da se zakoni koji treba da funkcioniraju sprovode na pravi način", ocijenio je ruski predsjednik.

On je, također, dao isntrukcije Vladi da pruži vanrednu pomoć žrtvama eksplozije.

 

Sven Alkalaj: Među poginulim i ozlijeđenim nema građana BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj potvrdio je večeras Srni da, prema informacijama kojim raspolaže, u današnjoj eksploziji na moskovskom aerodromu Domededovo nije bilo poginulih, niti ozlijeđenih građana BiH.

"Od trenutka kada smo obaviješteni da se dogodio teroristički akt u Moskvi u stalnom smo kontaktu sa Veleposlanstvom BiH i pratimo situaciju", rekao je Alkalaj.

On je naglasio da će Veleposlanstvo BiH u Moskvi proslijediti Ministarstvu vanjskih poslova BiH konkretne i zvaničnine informacija o napadu, čim ih dobije.

 

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske: Nema informacija o stradalim Hrvatima u Domodjedovu

Zasada nema informacija da u samoubilačkom bombaškom napadu u moskovskoj zračnoj luci Domodjedevo ima stradalih hrvatskih državljana, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

"Zasad nemamo saznanja da je u eksploziji u zračnoj luci Domodjedevo poginuo ili ozlijeđen neki hrvatski državljanin", izjavio je Hini glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

Dodao je da je hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi u kontaktu s Hrvatima u glavnom gradu Rusije i istaknuo da hrvatski državljani uglavnom koriste drugu moskovsku zračnu luku Šeremetjevo.

Ruske novinske agencije prenose da je najmanje 31 osoba poginula, a više od 100 ozlijeđeno u samoubilačkom napadu na najvećem ruskom aerodromu.

 

Među ozlijeđenim jedan građanin Srbije!

Državljanin Srbije Milorad Miljković iz Kragujevca ozlijeđen je u eksploziji na moskovskom aerodromu "Domodedovo", izjavila je veleposlanica Srbije u Rusiji Jelica Kurjak.

Ona je rekla da je Miljković hospitaliziran i nije u životnoj opasnosti. Prema njenim riječima, Miljković ima otvoreni prelom ruke, a povrijeđena mu je noga i oko. Srpska aviokompanija "Jat Airways" i ruski "Aeroflot", na liniji Beograd-Moskva, ne slijeću na aerodrom "Domodedovo, prenosi Srna.

Prema informacijama zvaničnika beogradskog aerodroma, te dvije kompanije na letu iz Beograda u Moskvu slijeću na aerodrom "Šeremetjevo dva".

 

Svi letovi preusmjereni na druge aerodrome

Prema pisanju državne televizije, svi letovi koji po rasporedu slijeću na aerodrom Domodjedovo preusmjereni su na druga dva moskovska aerodroma, Šeremetjevo i Vnukovo.

Domodjedovo je najprometniji moskovski aerodrom. Analitičari navode da današnja eksplozija neće dobro utjecati na poslovanje najvećeg od tri moskovska komercijalna aerodroma. Avioni mnogih zapadnih aviokompanija slijeću na Domodjedovo aerodrom, a današnja nesreća znatno je smanjila sigurnost putnika i osoblja na tom aerodromu.

 

Osude napada u Moskvi iz cijelog svijeta

Iz cijelog svijeta u ponedjeljak stižu osude samoubilačkog terorističkog napada na najprometnijoj zračnoj luci u Moskvi Domodjedovu, u kojem je po najnovijim napadima poginulo najmanje 35 osoba, a 130 je ranjeno.

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je "šokiran" napadom, napomenuvši kako Sjevernoatlantski savez pruža punu potporu Rusiji u borbi protiv terorizma. "Riječ je o zajedničkoj prijetnji kojoj se moramo zajedno suprotstaviti.


NATO izražava solidarnost s vladom i narodom Rusije"kaže Rasmussen u izjavi objavljenoj nekoliko sati nakon napada. "Teroristički napad na najprometniju moskovsku zračnu luku šokirao me i snažno osuđujem taj užasan čin", dodao je. "U ovoj smo borbi zajedno i zato moramo pojačati suradnju unutar Vijeća NATO-Rusija", naglasio je.

Za Europsku uniju napad je "skandalozan", kako je ustvrdio njezin predsjednik Herman Van Rompuy. "Taj zločinački napad smatram skandaloznim i zahtijevam da se one koji stoje iza njega identificira i kazni", dodao je.

I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso osudio je "kukavički teroristički napad", a predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Busek ustvrdio je kako se "terorizam i nasilje ne mogu opravdati" i da je riječ o "nečovječnim djelima".

U izvješću objavljenom u sjedištu u Beču, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) osudila je teroristički napad u Moskvi.

"Ne može biti opravdanja za brutalnu napad na nedužne civile. U ovom teškom trenutku izražavam potporu ruskom narodu i vladi", kaže se u izjavi Andronisa Azubalisa, ministra vanjskih poslova Litve koja trenutačno predsjeda OESS-om.

Bijela kuća također je osudila napad.

"Snažno osuđujem odvratni teroristički napad na ruski narod", rekao je američki predsjednik Barack Obama u izjavi koju je pročitao glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, koji je uime SAD izrazio spremnost na pružanje svake pomoći Rusiji.

Snažne osude napada uputili su i čelnici Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Poljske i brojnih drugih zemalja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zbog napada u Domodjedovu odgodio je polazak na Svjetski gospodarski forum u Davosu, kamo je trebao otputovati u utorak jer bi u srijedu trebao održati govor na otvaranju skupa.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi