RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zastupnica Janice Hahn u Kongresu SAD-a za Hrvate u BiH traži jednakopravnost

Napisano 30.10.2015. 20:53

Demokratska zastupnica Janice Hahn ponovno je uputila u proceduru revidiranu rezoluciju 477 u kojoj se traži imenovanje posebnog predstavnika predsjednika Baracka Obame za Balkan koji bi se posebno bavio BiH, te se traži popravljanje položaja Hrvata. Objavili su to iz Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) ističući da inicijativa dolazi prije 20. godišnjice Daytonskog sporazuma. U tekstu zastupnice Hahn se navodi da bi posebni izaslanik, ne kasnije od godinu dana od postavljanja, dostavio izvješće Odboru za vanjske poslove Senata i Zastupničkog doma s preporukama kako bi se primijenile reforme i riješila nejednakopravnost u BiH.

 

Prepolovljeni

U tekstu rezolucije se navodi kako se broj Hrvata katolika od prijeratnih oko 800.000 smanjio na 460.000, prema podacima Katoličke crkve, te da su se njihova prava stalno smanjivala. “Ponovno se ističe potpora suverenosti, teritorijalnom integritetu, kao i legalnom kontinuitetu BiH s njezinim međunarodno priznatim granicama, kao i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i drugih u integriranoj višenacionalnoj zemlji”, stoji u rezoluciji. U ovome dokumentu se posebno značajnim smatra oživotvoriti FBiH. “Učinkovita BiH kao cjelina nije moguća bez potpuno učinkovite FBiH, jednoga od dva entiteta uspostavljenih u Daytonu, koji su nacionalno i administrativno složeni”, dodaje se u tekstu. Ključnim se ocjenjuje i suradnja SAD-a s EU o priključenju BiH u Uniju koja bi dovela i do snažnije unutarnje integracije države. Iz NFCA su ocijenili da je politička i ekonomska sudbina Hrvata iznimno važna za budućnost BiH jer predstavljaju ‘ljepilo’ koje će pomoći da zemlja ostane ujedinjena i član transatlantske političke zajednice.

 

Potpora Kerryju

Iz NFCA smatraju kako bi imenovanje novog posebnog predstavnika za Balkan bilo od iznimne koristi i državnom tajniku SAD-a Johnu Kerryju zbog ukupnih prilika na Balkanu. Predsjednik NFCA Mijo Radočaj izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog aktiviranja rezolucije te je u priopćenju naveo kako je u razgovorima s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u New Yorku saznao da će BiH podnijeti zahtjev za članstvo u EU. Podupro je nastojanja za promjenu Daytona i ulasku BiH u EU.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi