RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zatraženo preispitivanje presude za Momčila Perišića

Napisano 03.02.2014. 22:01
Zatraženo preispitivanje presude za Momčila Perišića

Haško tužiteljstvo zatražilo je preispitivanje pravosnažne presude kojom je bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić oslobođen krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

"Preispitivanje presude je potrebno da se ispravi nepravda koja je učinjena desetinama tisuća muškaraca, žena i djece ubijenih ili ranjenih u Sarajevu i Srebrenici i njihovim obiteljima zbog primjene pogrešnog pravnog principa za pomaganje i podržavanje zločina u predmetu protiv Perišića", navodi se u podnesku Haškog tužiteljstva.

Preispitivanje presude iz veljače prošle godine, kako smatra Haško tužiteljstvo, opravdano je s obzirom da je Apelaciono vijeće u predmetu protiv Nikole Šainovića i ostalih navelo da je pri oslobađanju Perišića došlo do pogrešne primjene pravnih principa, s obzirom da je po prvi put zatražen dokaz o 'konkretno usmjerenoj pomoći' kao elementu zločina.

Haško tužiteljstvo smatra da Apelaciono vijeće ima pravo da preispita vlastite odluke u 'rijetkim i iznimnim slučajevima'.

"Preispitivanje je potrebno s obzirom da je Apelaciono vijeće u postupku protiv Šainovića navelo da je primijenjen pogrešni pravni princip samo 11 mjeseci nakon presude Perišiću (...) Pravda mora biti pružena žrtvama i preispitivanje odluke je jedini način da se to omogući", navodi se u podnesku koji potpisuje glavni tužitelj Serge Brammertz.

Haški tribunal je prošlog mjeseca osudio Nikolu Šainovića, Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića na ukupno 74 godine zatvora za učešće u zločinima na Kosovu. Prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Perišić je proglašen krivim da je 'pomagao i podržavao' zločine u BiH i Hrvatskoj, te je osuđen na 27 godina zatvora. Međutim, ova presuda je ukinuta, te je prošle godine Perišić oslobođen krivice.

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, obrazlažući tu presudu rekao je da Tužiteljstvo nije dokazalo da je Perišić davao 'konkretnu usmjerenu pomoć' pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu, priopćeno je iz BIRN-a.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi