RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zvijezda Širokog Brijega: Amerikanka hrvatskog porijekla šefica protokola Baracka Obame

Napisano 03.11.2012. 05:38
Capricia Penavić

Zvijezda Širokog Brijega: Amerikanka hrvatskog porijekla šefica protokola Baracka Obame

Šefica protokola Bijele kuće Capricia Penavic Marshall, moja je dugogodišnja prijateljica, poručila je američka državna tajnica Hillary Clinton.

Capricia Penavic Marshall, šefica za protokol u administraciji predsjednika SAD-a Baracka Obame, Amerikanka je hrvatskog porijekla koja je bila u delegaciji Hillary Clinton prilikom ovotjednog posjeta našoj zemlji.

'Povela sam veliku delegaciju, a izuzetno mi je drago da je ovdje i najviše rangirana Amerikanka hrvatskog porijekla u američkoj vladi, šefica protokola Bijele kuće Capricia Penavic Marshall, moja dugogodišnja prijateljica. Njezin otac Frank mnogo mi je pričao o odrastanju u Hrvatskoj', rekla je Hillary za vrijeme posjeta Hrvatskoj. Otac Capricie je iz Mokrog kraj Širokog Brijega, a majka Meksikanka. U Ameriku je otišao prije 52 godine i Capricia ne govori hrvatski, ali u Hercegovini ima rodbinu i ponekad ih posjeti.

Studirala je pravo, a sa 32 godine pridružila se kampanji Billa Clintona. Prvo je bila Hillaryna osobna asistentica, a poslije tajnica za društvene odnose Bijele kuće. Kada je u Bijelu kuću došao Barack Obama, preuzela je cijeli protokol.

'Iznimno je sposobna, okretna, spretna i jako se ponosi svojim hrvatskim porijeklom, što ističe u svakom trenutku. Naravno da je važno, kad se o Hrvatskoj govori u kontekstu rata i sukoba, imati tako pozitivnu osobu koja personificira tu državu. Hilary i Capricia su prijateljice ali je Capricia jako bliska i s njihovom kćeri Chelsea. Mislim da je njezin ured bio vrlo blizu Chelseanine sobe', rekla je Kolinda Grabar Kitarović, bivša veleposlanica Hrvatske u SAD-u, piše Večernji list. Ponekad joj se u Bijeloj kući, piše Večernji list otme i psovka 'Je.. ti jarca'.

Capricia je medijima poznata i po još jednom simpatičnom događaju. Naime kada su Obama, Michelle i Capricia dočekivali meksičkog predsjednika Felipea Calderona ispred Bijele kuće 2010. godine, šefica protokola se spotaknula i pala na stražnjicu. Odmah se po digla i pokazala palčeve gore, što je značilo da je sve u redu.

Osiguranje je poručilo fotografima da ne slikaju, no snimke pada su se ubrzo našle po svim svjetskim portalima.

tportal.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi