|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Sokolić
|
Naslov: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 03 pro 2025, 21:38 |
|
|
Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata https://domovinskirat.hr/2025/11/30/rocnici-jna-hrvatske-nacionalnosti-zrtve-domovinskog-rata/Citat: Kroz rad na temi Domovinskog rata susreo sam se u više navrata i s pričama o mladićima koji su stradali u JNA kao ročnici. U najviše slučajeva to su bili dečki koje rat nije zanimao, a kamoli ideja očuvanja Jugoslavije u novim granicama odnsono stvaranja „velike Srbije“. Ipak upotrebljeni su kao oruđe agresora, a među njima bilo je mladića raznih nacionalnosti – od Albanaca preko Srba i Crnogoraca do Slovenaca, Mađara, Makedonaca… i Hrvata.
Malo po malo, što sam više ulazio u tu temu, tim više sam shvaćao da su Hrvati koji su poginuli u JNA boreći se protiv vlastite domovine na neki način nepriznate žrtve Domovinskog rata. Za mnoge u Hrvatskoj oni su bili i ostali izdajnici ili pak kukavice koje se nisu usudile bježati kao mnogi njihovi vršnjaci koji su bili u istoj situaciji no zaboravlja se da ih je upravo Republika Hrvatska sve do ljeta 1991. preko svojih ureda za obranu slala u JNA i sama ih svjesno učinila neprijateljskim vojnicima. Tek u listopadu 1991. donesenim Zakonom o dopuni i izmjenama zakona o obrani člankom 9 je definirano:
Citat: Državljani Republike Hrvatske, koji se danom stupanja na snagu ovoga zakona, nalaze na služenju vojnog roka u JNA moraju se otpustiti sa služenja vojnog roka u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona. Ukoliko JNA ne otpusti sa služenja vojnog roka državIjane iz stavka 1. ovoga članka, smatrat će se da ih je zadržala u zarobljeništvu.
Najčešće pitanje koje se postavlja onima koji su preživjeli i vratili se u Hrvatsku je – Zašto niste pobjegli? Odgovor na njega ne može biti i nije unificiran no u najvećem broju slučajeva može ga se svesti pod zajednički nazivnik – jer su se bojali. Taj strah najčešće je bio i opravdan.
.... Idućeg dana je ubijen pri bijegu iz vojarne. Tako barem glasi službena verzija koja je prenesena njegovoj obitelji, baš kao i tijelo pokojnog ...Dražena koje je imalo jednu ulaznu ranu od metka, baš kod srca. Primjera poput Draženovog ima više, mladići koji nisu htjeli poslužiti kao topovsko meso često su završavali ubijeni „na žici“
... Najveći broj poginulih ročnika hrvatske nacionalnosti u Domovinskom ratu stradalo je u bitci za Vukovar.
... Ja sam hvala Bogu uspio pobjeći na našu stranu krajem kolovoza, ali bilo je i onih koji nisu mogli kao moj pokojni prijatelj Tomo Matun koji je bio u skladištu u šumi Đergaj i praktički nije imao mogućnosti bijega i na žalost u 10. mjesecu je poginuo. Istina, nikada nećemo znati od čijeg metka je izgubio svoj mladi život. Nemojte osuđivati nikoga tko nije uspio pobjeći jer ne znate kroz što smo prolazili i koliko smo prilike imali za bijeg, posebno oni koji su bili u Srbiji na odsluženju vojnog roka.
... Hrabrio je sestru i govorio joj da će biti sve u redu. Par dana kasnije stiglo je pismo u kojem je najavio da bi uskoro mogao biti poslan na vojnu vježbu. Tako je i bilo, a vojna vježba bilo je ustvari vukovarsko bojište. ... Nažalost danas ne znamo konačan broj poginulih ročnika Hrvata u JNA. Uz već spomenuta imena u ovom članku tu su Darko Halužan iz Celja, Nikola Žilić iz Splita, Ante Mrkonjić iz Tuzle i desetine drugih stradalih, zaboravljenih i nevinih žrtava ni manje ni više nego velikosrpske agresije.
Još sudbine onih koje su uhvatili kad su bižali. Čita san na jednemu mistu o tomen kako su naše ročnike koji su pobigli hvatali na hrvatsko-crnogorskoj granici na Prevlaci pa ih sproveli tko zna kamo u vojne zatvore, ako ih nisu ubili na mistu ili puten u kojon zabiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 03 pro 2025, 21:40 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 3916 Lokacija: Dridska Župa
|
|
Moj ujak je bia u crnoj gori 1990/1 jedva se izvuka, on i neki srbin su skupa utekli, srbin produžia za njemačku.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 04 pro 2025, 09:55 |
|
|
|
To je sve organizirao KOS JNA.
Ministar Policije Davor Božinović je bio zadnji predsjednik Komisije JNA u Zagrebu za regrutiranje vojnika i kasnije je nastavio isti poso u RH i regrutirat HV tada poznatiji kao ZNG.
Mislim da je Davor Božinović sasvim sigurno najviše rangirani oficir KOS JNA u Hrvatskoj, to mi govori sama činjenica da je još uvijek kao Senator (mislim da ima preko 70 godina) još uvijek ministar u Vladi RH.
Naravno da si je osigurao to kroz usluge koje je radio i obitelji Plenković i obitelji Milanović kad im je sinove Andreja i Zorana spasio od mobilizacije.
Treba naglasit da mobilizacija ne znači da ideš u rat, nego samo da dobiješ ratni raspored tipa - kad te zovnemo ti ćeš Andrej u Bolnici vozit Hitnu i prevozit ranjene po Zagrebu do Bolnice - ti ćeš Zorane vozit kamion i pokupit hranu i sve dovozit za logistiku HV a od tamo će HV to preuzet i slat na teren
Često se pisalo da je Plenkovića mater "lekarka" spasila od mobilizacije!? (pogotovo je Bujanec širio te laži) Što je totalna glupost i laž to zna svatko tko je bio u vojsci. Ne možete doktor spasit od vojske, nego isključivo vojna komisija.
Ja sam imo lika u vojsci koji bez naočala praktički nije vidio dalje od par metara, pitam ga kako si ti prošo lječnički on mi kaže nisam prošo, al svejedno sam dobio poziv.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 04 pro 2025, 12:41 |
|
|
Brane je napisao/la: To je sve organizirao KOS JNA.
Ministar Policije Davor Božinović je bio zadnji predsjednik Komisije JNA u Zagrebu za regrutiranje vojnika i kasnije je nastavio isti poso u RH i regrutirat HV tada poznatiji kao ZNG.
Mislim da je Davor Božinović sasvim sigurno najviše rangirani oficir KOS JNA u Hrvatskoj, to mi govori sama činjenica da je još uvijek kao Senator (mislim da ima preko 70 godina) još uvijek ministar u Vladi RH.
Naravno da si je osigurao to kroz usluge koje je radio i obitelji Plenković i obitelji Milanović kad im je sinove Andreja i Zorana spasio od mobilizacije.
Treba naglasit da mobilizacija ne znači da ideš u rat, nego samo da dobiješ ratni raspored tipa - kad te zovnemo ti ćeš Andrej u Bolnici vozit Hitnu i prevozit ranjene po Zagrebu do Bolnice - ti ćeš Zorane vozit kamion i pokupit hranu i sve dovozit za logistiku HV a od tamo će HV to preuzet i slat na teren
Često se pisalo da je Plenkovića mater "lekarka" spasila od mobilizacije!? (pogotovo je Bujanec širio te laži) Što je totalna glupost i laž to zna svatko tko je bio u vojsci. Ne možete doktor spasit od vojske, nego isključivo vojna komisija.
Ja sam imo lika u vojsci koji bez naočala praktički nije vidio dalje od par metara, pitam ga kako si ti prošo lječnički on mi kaže nisam prošo, al svejedno sam dobio poziv. Bujanec se malo sprda, ali fora je u tome, što ako netko nije odslužio vojni rok (JNA), mobilizirala ga ne bi ni HV. Tako da, nije ga "mater lekarka" spasila od mobilizacije (u HV), nego je to odrađeno ranije još za Jugoslavije. Na vojnu komisiju JNA, moguće je da je "mater lekarka" utjecala (pa kolege su joj), jer je AP u to doba bio aktivan i perspektivan košarkaš i vaterpolist. Nije mi jasno kako je aktivan sport spojiv sa anemijom? Ja sam zbog krvarenja jednom dobio anemiju (nedostatak željeza) i nisam mogao hodati, pa su mi dali 2 transfuzije krvi. Jednostavno, on nije imao osjećaj za Hrvatsku i nije se htio za nju boriti i riskirati. A i ideološki, tada je bio na suprotnoj strani. Furao se na druga Kardelja, a ne na Juru i Bobana. Druga je stvar u što je danas uspio uvjeriti HDZovce. U ratu sam na hrvatskoj strani vidio žene, djecu (maloljetnike), malu djecu (osnovnoškolce i vrtićance), starce (> 70 godina), te bolesnike sa raznim dijagnozama. Tako da nema te sile koja bi zaustavila AP, da se priključi obrani Hrvatske - da mu je do toga bilo imalo stalo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 04 pro 2025, 12:56 |
|
|
|
Ne osuđujem nikoga, jer da sam služio koju godinu kasnije i ja sam se mogao naći u takvoj situaciji. Jedino nisam za neke ideje (na koje sam naišao), da ih se prizna kao "hrvatske branitelje" i da im se daju prava. Žalosno, nisu krivi, ali hrvatski branitelji - nisu bili (barem ne u početku).
A sada malo šaljivo. Noć prije naše (jedine uspješne) akcije 1991., na našu stranu su prebjegli JNA vojnici - Albanci. Hrvati ne. Njih smo zarobili drugi dan s ostalima. U proljeće 1992. Stižu nam smjene (za vojnike koji su se demobilizirali). Ono, "dojučerašnji" JNA vojnici, sada s nama. I sad, mi s njima u priču. Neki su napadali Vukovar. Drugi Vinkovce. Treći bili u kasarni u Banja Luci zajedno sa četnicima. Ludilo od smijeha i snebivanja. Mi ono.... Jao! Auuuu?! Oooo! Ajme! Cirkus...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 04 pro 2025, 18:23 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Ne osuđujem nikoga, jer da sam služio koju godinu kasnije i ja sam se mogao naći u takvoj situaciji. Jedino nisam za neke ideje (na koje sam naišao), da ih se prizna kao "hrvatske branitelje" i da im se daju prava. Žalosno, nisu krivi, ali hrvatski branitelji - nisu bili (barem ne u početku).
A sada malo šaljivo. Noć prije naše (jedine uspješne) akcije 1991., na našu stranu su prebjegli JNA vojnici - Albanci. Hrvati ne. Njih smo zarobili drugi dan s ostalima. U proljeće 1992. Stižu nam smjene (za vojnike koji su se demobilizirali). Ono, "dojučerašnji" JNA vojnici, sada s nama. I sad, mi s njima u priču. Neki su napadali Vukovar. Drugi Vinkovce. Treći bili u kasarni u Banja Luci zajedno sa četnicima. Ludilo od smijeha i snebivanja. Mi ono.... Jao! Auuuu?! Oooo! Ajme! Cirkus... Kako to da Hrvati nisu pobjegli? Što je bilo s tim Albancima poslije?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: 04 pro 2025, 18:43 |
|
|
Novdan je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Ne osuđujem nikoga, jer da sam služio koju godinu kasnije i ja sam se mogao naći u takvoj situaciji. Jedino nisam za neke ideje (na koje sam naišao), da ih se prizna kao "hrvatske branitelje" i da im se daju prava. Žalosno, nisu krivi, ali hrvatski branitelji - nisu bili (barem ne u početku).
A sada malo šaljivo. Noć prije naše (jedine uspješne) akcije 1991., na našu stranu su prebjegli JNA vojnici - Albanci. Hrvati ne. Njih smo zarobili drugi dan s ostalima. U proljeće 1992. Stižu nam smjene (za vojnike koji su se demobilizirali). Ono, "dojučerašnji" JNA vojnici, sada s nama. I sad, mi s njima u priču. Neki su napadali Vukovar. Drugi Vinkovce. Treći bili u kasarni u Banja Luci zajedno sa četnicima. Ludilo od smijeha i snebivanja. Mi ono.... Jao! Auuuu?! Oooo! Ajme! Cirkus... Kako to da Hrvati nisu pobjegli? Što je bilo s tim Albancima poslije? Što se Hrvata tiče, a tko bi ih znao. Prelazak na drugu stranu bio je rizičan, a oni su valjda išli na sigurno. Uglavnom i kada su se svi skupa (razne nacionalnosti, "mlada vojska") sutra predali, nitko sa njima nije loše postupao i dobili su banane za jesti. Albanci (koliko se sjećam) nisu ni bili zarobljeni, nego su odmah produžili za Zagreb (kod rodbine). Moguće da su i danas tu po pekarama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 10:06 |
|
|
Novdan je napisao/la: Kako to da Hrvati nisu pobjegli? Što je bilo s tim Albancima poslije? i u najgorim trenutcima rata, biti Albanac u JNA je bilo gore nego biti Hrvat. Naši su nekad igrali na sigurno, bijeg je bio rizik. Ako te zarobe ionako ćeš dobro proći.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 10:24 |
|
|
|
Hrvate su stavljali u miješane skupine sa provjerenim kadrom, tako da nisi mogo pobjeć jer bi dobio metak u leđa, s druge strane nisi mogo planski pobjeć u civilnoj odjeći da te ne upucaju ovi prema kojima bježiš, nego bi to bilo na ho-ruk ko-živ, ko-mrtav.
Pričali su i Piloti o tome koji je specijalni drill bio prema hrvatima!
Meni je nepojmljivo da su se hrvati odazivali na pozive JNA 1991 god. kad je 1990 god. u Svibnju de facto uspostavljena Država Hrvatska, a de iure u Prosincu donesen Božićni Ustav.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 10:28 |
|
|
Brane je napisao/la: Hrvate su stavljali u miješane skupine sa provjerenim kadrom, tako da nisi mogo pobjeć jer bi dobio metak u leđa, s druge strane nisi mogo planski pobjeć u civilnoj odjeći da te ne upucaju ovi prema kojima bježiš, nego bi to bilo na ho-ruk ko-živ, ko-mrtav.
Pričali su i Piloti o tome koji je specijalni drill bio prema hrvatima!
Meni je nepojmljivo da su se hrvati odazivali na pozive JNA 1991 god. kad je 1990 god. u Svibnju de facto uspostavljena Država Hrvatska, a de iure u Prosincu donesen Božićni Ustav. Republika Hrvatska je sve do 31.7.1991. uredno upučivala ročnike na služenje JNA i oni koji su to odbijali su mogli kazneno odgovarati i mogla ih je privesti vojna policija. Hrvatska je tek 25.6.1991. proglasila neovisnost, a potom i usvojila tromjesečni moratorij na tu odluku. Stoga je nas JNA napala dok smo još bili Jugoslavija, što je jasan pokazatelj čisto velikosrpskog karaktera te vojske!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 12:06 |
|
|
|
Moramo zaključiti da su zaglibili oni iz drugih republika, najviše
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 12:27 |
|
|
Slanje hrvata u JNA 1991 god. je bilo apsolutno ilegalno! Citat: 22. prosinca - Božićni Ustav - prvi Ustav neovisne Republike Hrvatske
Godina 1990. ostat će zabilježena u hrvatskoj povijesti kao godina donošenja prvoga Ustava neovisne Republike Hrvatske.
Sve je započelo u ljeto 1990. godine kada je Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske donijelo odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava Republike Hrvatske. Odluku su na svojim sjednicama 25. i 26. srpnja 1990. podržala sva tri tadašnja saborska vijeća: Vijeće udruženog rada, Vijeće općina i Društveno-političko vijeće.
Kao ciljevi Ustava zacrtani su: određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskoga naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva. Na izradi Ustava radila je potom Ustavotvorna komisija u kojoj su bili istaknuti predstavnici političkog i akademskog života.
Prvi saziv Hrvatskoga sabora na zajedničkoj sjednici triju vijeća 22. prosinca 1990. donio je Odluku o proglašenju Ustava Republike Hrvatske čime je ispunio svoju ustavotvornu ulogu. Kako je Ustav donesen neposredno pred Božić, naziva se još i "Božićnim Ustavom". To što se dogodilo 1991 god. nema nikakve veze sa Hrvatskom, to je čisto bilo "pumpanje nacionalnog žara u hrvata" referendumom 1991 se samo potvrdilo ono što je proglašeno 1990 godine. Zanimljivo kako Hrvatski Sabor laže! Nevjerovatno mi je da ovo stoji na službenim stranicama Sabora Citat: Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i do 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Nevjerovatno kako HDZ je nesposoban provesti odluke koje je sam donio. Kao da se nesjećamo šta smo slavili 30.05. svake godine. Treba spucat otkaz nekom u Saboru!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 12:28 |
|
|
mikimiki971 je napisao/la: Moramo zaključiti da su zaglibili oni iz drugih republika, najviše Ovi iz drugi Republika su bili tamo di su točno htjeli bit na braniku Jugoslavije protiv Ustaša.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 14:06 |
|
|
Brane je napisao/la: Slanje hrvata u JNA 1991 god. je bilo apsolutno ilegalno! Citat: 22. prosinca - Božićni Ustav - prvi Ustav neovisne Republike Hrvatske
[u]Godina 1990. ostat će zabilježena u hrvatskoj povijesti kao godina donošenja prvoga Ustava neovisne Republike Hrvatske.
Sve je započelo u ljeto 1990. godine kada je Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske donijelo odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava Republike Hrvatske. Odluku su na svojim sjednicama 25. i 26. srpnja 1990. podržala sva tri tadašnja saborska vijeća: Vijeće udruženog rada, Vijeće općina i Društveno-političko vijeće.
Kao ciljevi Ustava zacrtani su: određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskoga naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva. Na izradi Ustava radila je potom Ustavotvorna komisija u kojoj su bili istaknuti predstavnici političkog i akademskog života.
Prvi saziv Hrvatskoga sabora na zajedničkoj sjednici triju vijeća 22. prosinca 1990. donio je Odluku o proglašenju Ustava Republike Hrvatske čime je ispunio svoju ustavotvornu ulogu. Kako je Ustav donesen neposredno pred Božić, naziva se još i "Božićnim Ustavom".
To što se dogodilo 1991 god. nema nikakve veze sa Hrvatskom, to je čisto bilo "pumpanje nacionalnog žara u hrvata" referendumom 1991 se samo potvrdilo ono što je proglašeno 1990 godine.
Zanimljivo kako Hrvatski Sabor laže! Nevjerovatno mi je da ovo stoji na službenim stranicama Sabora
Nevjerovatno kako HDZ je nesposoban provesti odluke koje je sam donio. Kao da se nesjećamo šta smo slavili 30.05. svake godine. Treba spucat otkaz nekom u Saboru! donošenjem ustava 1990. Hrvatska nije postala neovisna država, nego tek 8.10.1991. Ustavom je Hrvatska proglašena suverenom državom, ali je tada u ustavu stajalo da ona ostaje u Jugoslaviji do daljnjeg, ne sjećam se točnog citata. 25.6.1991. smo proglasili neovisnost, ali ne i provedbene akte, a onda smo 7.7. stavili moratorij na tu odluku od tri mjeseca. Tako da smo tek 8.10.1991. postali neovisna država, i taj dan se uzima danom sukcesije. Sve do tog dana samo postojanje JNA u Hrvatskoj nije bilo ilegalno, samo njeno djelovanje protivnom ustavno-pravnom poretku Hrvatske i SFRJ je bilo ilegalno, a nakon 8.10. je i sama prisutnost JNA postala čin agresije. nažalost, hrvatski su ročnici išli u JNA legalno, ali to se moglo ranije obustaviti, već nakon što je u Pakracu JNA stala između naše policije i četnika.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mikimiki971
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 14:54 |
|
|
Brane je napisao/la: mikimiki971 je napisao/la: Moramo zaključiti da su zaglibili oni iz drugih republika, najviše Ovi iz drugi Republika su bili tamo di su točno htjeli bit na braniku Jugoslavije protiv Ustaša. Mislio sam na Hrvate iz drugih republika
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 14:55 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 27864 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Koliko se ja sjećam Slovenci su u proljeće 1991. bili obustavili slanje momaka u JNA, tj mogao si ići ako hoćeš a odbiti ako nećeš. Opet, Hrvatskoj je donekle odgovaralo da ima nešto Hrvata u JNA. Zamisli da su svi bili Srbi? Ovako je to bila mješavina raznik naroda koja se nije baš pokazala kompaktna. Osobito kada je rijeć o vojarnama unutar RH.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 15:11 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Koliko se ja sjećam Slovenci su u proljeće 1991. bili obustavili slanje momaka u JNA, tj mogao si ići ako hoćeš a odbiti ako nećeš. Opet, Hrvatskoj je donekle odgovaralo da ima nešto Hrvata u JNA. Zamisli da su svi bili Srbi? Ovako je to bila mješavina raznik naroda koja se nije baš pokazala kompaktna. Osobito kada je rijeć o vojarnama unutar RH. Mislim da se više radilo o tome da je Hrvatska nastojalana svaki način ne provocirati JNA, ne dati joj povod da nas napadne i pokazati se pred međunarodnom javnosti kao kooperativna, te kupiti vrijeme dok se pomalo švercalo oružje. Slovenci nisu imali Srbe u državi i sačuvali su oružje TO pa su se mogli lakše qrčiti. Ljudi danas ne znaju, ali Hrvatska je proglasila neovisnost 25.6.1991. samo zato jer je Slovenija zakazala sjednicu s tom točkom za isti dan. Prije toga su ih naši molili da odgode, a kad to nije upalilo, čitavu noć s 24./25.6. se pripremalo u Saboru proceduru za tu odluku, jer se Hrvatska bojala JNA. Onda smo smislili solomonsko rješenje da proglasimo neovisnost, ali bez provedbenih akata te odluke (za Hrvatsku se 26.6. ništa nije promijenilo, i dalje smo bili u SFRJ iako smo proglasili neovisnost, jedinstveni primjer u povijesti). Slovenija je odmah donjela provedbene akte i počela preuzimati granične prijelaze, što je dovelo do intervencije JNA. Isto tako, kad su Slovenija i Hrvatska prihvatile tromjesečni moratorij te odluke 7.7.1991., taj moratorij je de facto značio da je Hrvatska i dlaje u SFRJ, a Slovenija nije, jer se brijunskim sporazumom JNA obvezala na povlačenje iz Slovenije (što je i učinila), i Slovenija se ponašala potpuno kao neovisna država.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 15:31 |
|
|
mikimiki971 je napisao/la: Brane je napisao/la: Ovi iz drugi Republika su bili tamo di su točno htjeli bit na braniku Jugoslavije protiv Ustaša. Mislio sam na Hrvate iz drugih republika Sorry!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 15:39 |
|
|
Nisam pravnik neću ulazit u te sfere novosve je napisao/la: donošenjem ustava 1990. Hrvatska nije postala neovisna država, nego tek 8.10.1991. Referendum je obavezujući, dakle koji bi smisao bio referenduma da nije obavezujući. Ukoliko ćemo gledat po tome onda bi dan referenduma bio dan Neovisnosti kad je Sabor proveo odluku je nebitno.  
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 15:43 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Koliko se ja sjećam Slovenci su u proljeće 1991. bili obustavili slanje momaka u JNA, tj mogao si ići ako hoćeš a odbiti ako nećeš. Opet, Hrvatskoj je donekle odgovaralo da ima nešto Hrvata u JNA. Zamisli da su svi bili Srbi? Ovako je to bila mješavina raznik naroda koja se nije baš pokazala kompaktna. Osobito kada je rijeć o vojarnama unutar RH. Jesi im psovao majku belogardejsku rupnikovačku tada?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 16:12 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 27864 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Li Zongren je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Koliko se ja sjećam Slovenci su u proljeće 1991. bili obustavili slanje momaka u JNA, tj mogao si ići ako hoćeš a odbiti ako nećeš. Opet, Hrvatskoj je donekle odgovaralo da ima nešto Hrvata u JNA. Zamisli da su svi bili Srbi? Ovako je to bila mješavina raznik naroda koja se nije baš pokazala kompaktna. Osobito kada je rijeć o vojarnama unutar RH. Jesi im psovao majku belogardejsku rupnikovačku tada? Kaj bre?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 16:13 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Jesi im psovao majku belogardejsku rupnikovačku tada?
Kaj bre? Naišao sam kako si pričao o svojoj projugoslavenskoj orijentaciji dok sam tražio onaj karadžićev graf pa se malo šalim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 16:54 |
|
|
Brane je napisao/la: Referendum je obavezujući, dakle koji bi smisao bio referenduma da nije obavezujući. Ukoliko ćemo gledat po tome onda bi dan referenduma bio dan Neovisnosti kad je Sabor proveo odluku je nebitno. Zapravo je to jako bitno, jer je odluka Sabora točka na i. Iako je odluka na referendumu obvezujuća, ona nije postala dio pravnog sustava dok je Sabor nije potvrdio. Postoji i druga opcija, a to je da se rezultati obvezujućeg referenduma direktno unose u zakon, ali čak i tada tek kad se to provede i objavi u narodnim novinama, tada odluka postaje dio pravnog poretka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Jučer, , 18:50 |
|
|
|
Možemo diskutirati sad unedogled kad smo mi to točno postali nezavisni a pravog odgovora tu nema. Jednostavno radilo se o procesu od 1% do 100% koji je počeo u svibnju 1990. a završio priznanjem 1992. godine.
Osobno bih rekao da je pravi dan nezavisnosti onaj kad JNA više nije mogla po Hrvatskoj šetati se kako hoće već je taj primat sile preuzeo ZNG.
Prva točka opisa državosti neke države nakon teritorija je upravo primat nad sprovođenjem sile.
_________________ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ ⠀⠀⬜🟥⬜
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Ročnici JNA hrvatske nacionalnosti – žrtve Domovinskog rata Postano: Danas, , 08:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63132 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Mogu kužit ročnike iz BIH tu je Jugoslavija još potrajala, puno naših je živjelo u mješanim sredinama gdje su organi vlasti imali još realnu snagu i mogu zamisliti da je velik broj naših zaglavio u JNA u trenutku rata u Hrvatskoj.
Ovo da su neki iz Hrvatske zaglavili mi je u najmanju ruku skeptično, ne znam nikog, ne da ne znam nikog iz HR nego ne znam nikog ni iz naših krajeva.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|