RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sve spremno za središnji događaj Međunarodnog festivala "Dani kosidbe – Kupres BiH 2016."

Napisano 03.07.2016. 16:58

Mimohodom i kraćim predstavljanjem na otvorenom ispred Hrvatskog doma, sudionici ovogodišnjeg CIOFF međunarodnog festivala folklora pozvali su Kuprešake i brojne goste na koncert narodnih plesova i pjesama koji je održan u dvorani te ustanove. Ni povremena kiša nije mogla pokvariti ugođaj na otvorenom, a šarenilo nošnji i radost plesa i pjesme, koju su domaći i ansambli iz Indije, Bjelorusije, Španjolske, Portorika i Makedonije podijelili s publikom, oživjeli su Kuprešku visoravan. Koncertu je prethodila festivalska tržnica i prezentacija starih zanata u Etnografskom muzeju Hrvatskog doma Kupres. Inače, tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe” je odavno etablirana kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja. Stoga i ne čudi da ovaj događaj daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i širem okruženju. Posljednjih desetak godina manifestacija je proširena velikim Međunarodnim festivalom, (s certifikatom i znakom CIOFF®) koji je cjelokupnom projektu pridodao međunarodni značaj i vidljivost na globalnoj razini, što je, kao primjer dobre prakse, nagrađeno visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, 2015., a i ove godine. Među glavnim kulturnim aktivnostima na ovogodišnjoj manifestaciji izdvajamo četiri međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama koji su se dogodili u Mostaru, Kupresu i Sarajevu, a danas će (nedjelja, 3. srpnja) svečanim koncertom otvorenja viteškog natjecanja kosaca na Strljanici folklorni ansambli iz Ahmedabada (Indija), Minska (Bjelorusija), Skoplja (Makedonija), Aguadila (Portoriko), Zaragoze (Španjolska), HKD Napredak, podružnica Kupres, te društvima iz Sarajeva i Mostara, brojnim posjetiteljima još jednom predočiti svu ljepotu tradicijskih nošnji, pjesme i plesa. Valja naglasiti kako se posebna kulturološka vrijednost sačuvala u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima, ali i u drugim tradicijskim umjetnostima, zanatima i sportskim vještinama, vezanim za etnografiju kupreškoga kraja.

Stručnjaci za nematerijalnu baštinu iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici bh. povjerenstva za UNESCO, entitetskih i lokalnih ministarstava kulture i turizma, općine i županije, bh. sekcije CIOFF® sudjelovali su i na višeslojnom međunarodnom okruglom stolu “Nematerijalna kulturna baština kao temelj razvoja turističke i lokalne ponude”.

Tom prigodom razgovaralo se o modelima prijenosa tradicijskih znanja i vještina na mlade naraštaje, razvoj ponude tradicijskih proizvoda, mogućnosti turističke prezentacije tradicijskih proizvoda, te procesu upisa “Dana kosidbe na Kupresu” na UNESCO-ovu svjetsku listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi