RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Banja Luka: Obilježena 23. obljetnica mučeničke smrti vlč. Filipa Lukende i sestre Cecilije Grgić

Napisano 14.05.2018. 23:40

U Presnačama kod Banje Luke obilježena je 12. svibnja 23. godišnjica stradanja presnačkog župnika Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić, objavio je portal Nedjelja.ba.

Misno slavlje u župi i svetištu Sv. Terezije od Djeteta Isusa predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Koncelebrirala su šestorica svećenika među kojima su bili presnački župnik mons. Ivica Božinović i vlč. Žarko Vladislav Ošap koji je uputio propovijed.

Vlč. Ošap se u prvom dijelu propovjedi osvrnuo na lik i djelo Sv. Leopolda Bogdana Mandića čiji spomendan Crkva danas slavi, a potom je povukao paralelu između tog hrvatskog sveca i vjernosti koju su do kraja pokazali vlč. Filip i s. Cecilija. Posebno je ocrtao lik vlč. Filipa kao Dobrog pastira, koji nije ostavio svoje stado po cijenu svojeg života.

„Dana 12. svibnja 1995. U župnom stanu u Presnačama spaljeni su vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić. Otada do danas na svaku obljetnicu njihove smrti redovito se u župi slavi sveta misa koju predvodi jedan od biskupa. Ove godine je to mons. Semren, a propovijed je održao vlč. Ošap, župnik u Banjoj Luci i sin ove župe. Naime, pokojni vlč. Filip poslao je Žarka u sjemenište, pratio ga cijelo vrijeme pa organizirao njegovu mladu misu. Veže ih duboko i dugogodišnje prijateljstvo. Sudjelovala su sva vjeronaučna djeca, a iz godine u godinu je sve veći i veći broj onih koji dođu obilježiti ovu obljetnicu“, kazao nam je mons. Ivica.

Uz rodbinu vlč. Filipa i s. Cecilije i presnačke župljane u sjećanju na stradanje u Presnačama sudjelovali su 50 sestara milosrdnica iz BiH i Hrvatske, redovnice Klanjateljice Krvi Kristove i vjernici iz drugih župa.

Podsjetimo, u noći između 2 i 4 sata 12. svibnja spaljen je presnački župni stan u kojem su izgorjeli župnik vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić, a župna crkva srušena je miniranjem. Za taj zločin nitko do danas nije odgovarao. Crkva i župni stan obnovljeni su poslije rata, a mjesto stradanja preuređeno je u spomen sobu koju posjećuju žitelji Presnača i banjolučkog kraja te brojni drugi, s puno ljubavi čuvajući uspomenu na vlč. Filipa i s. Ceciliju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi