RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bevanda optimist, ali i dalje ukazuje na obveze u vezi sa stand by aranžmanom

Napisano 27.08.2010. 04:18

Ministar financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je optimist nakon današnje posjete predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) resornom federalnom ministarstvu u vezi sa stand-by aranžmanom koji Bosna i Hercegovina, a time i Federacija, imaju s MMF-om.

Bevandin optimizam, sažet u njegovoj ocjeni 'pet', zasnovan je na učincima Ministarstva na čijem je čelu, ali to se ne odnosi i na stanje vezano za ispunjavanje uvjeta - revizije proračunskih davanja za braniteljsko-invalidsku zaštitu te statusa mirovinskog sustava.

Od ispunjavanja obaveza će ovisiti da li će krajem rujna biti odlučeno da aranžman bude nastavljen ili ne.

Bevanda kaže da su gosti iz MMF-a danas bili zadovoljni prezentiranim nacrtom rebalansa federalnog proračuna u kojem su predviđene povećane dotacije mirovinskom fondu kako bi isplata mirovina do kraja godine bila uredna, kao i dijela novca za razvojačene branitelje.

Ministar financija najavljuje u rebalansiranom proračunu smanjenje davanja za niže razine vlasti.

"Ne može se u nekim županijama ići na povećanje plaća i do 20 posto, a očekivati dotacije iz federalnog proračuna", izjavio je ne precizirajući o kojim je županijama ovdje riječ.

Bevandina ocjena je da se rebalansom, generalno gledajući, ne predviđaju značajna umanjenja u odnosu na sadašnji oračunpr (ako se izuzmu niži nivoi vlasti) jer se pokazao dobar priliv novca od poreza na dobit i dividenti od poslovanja javnih poduzeća.

(Fena)


Nema komentara

Anketa

Ustavi