RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjačke stranke: Milanovićeve izjave su neprihvatljive

Napisano 25.08.2016. 21:28

Tko je dao SDP-u pravo da govori u ime bh. naroda?

Izjave predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini i njenim narodima potpuno su neprihvatljive i samo dodatno usložnjavaju političku situaciju u BiH, ali i regionu, priopćeno je iz Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

„Kao partija koja baštini principe socijaldemokracije i čvrsto vjeruje u jednakost svih u BiH, poručujemo Milanoviću da čim prije dođe u BiH i pokuša shvatiti njene temeljne vrijednosti različitosti i suživota. Ovi principi i vrijednosti u BiH su, unatoč ratu i nacionalističkoj politici, koja ih razara duže od 20 godina, ipak opstali. Najmanje što jedan čelnik socijaldemokratske partije može učiniti jeste da u svojim istupima ne dovodi u pitanje vrijednosti na kojima se jedino može graditi normalna država“, kaže se u priopćenju SDP-a BiH.

U SDP-u BiH smatraju da je mnogo razloga zbog čega Europska unija treba preko reda primiti BiH u svoje članstvo, “ali je upravo nacionalistička politika i retorika ta koja ne dopušta uspostavljanje europskih standarda i ispunjavanje tih uvjeta”.

„Nažalost, ovakvim izjavama Milanović pokazuje da ne razumije BiH i da je dozvolio da stereotipi osmišljeni u kuhinjama nacionalističkih tabora, pored njihove, određuju i njegovu politiku“, kaže se u priopćenju SDP-a BiH.

Ta stranka očekuje od SDP-a Hrvatske da provodi politiku zaštite temeljnih građanskih vrijednosti, koje se moraju poštovati, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, naglašeno je također.

Dva člana Predsjedništva BiH - bošnjački i hrvatski - biraju se na području FBiH. Svaki birač glasa ili za bošnjačkog ili za hrvatskog člana predsjedništva. No, birač sam odlučuje hoće li birati hrvatskog ili bošnjačkog člana predsjedništva. Kako je u FBiH brojčani omjer Bošnjaka i Hrvata 3:1, to ostavlja puno prostora za manipulacije. Na općim izborima 2006. i 2010. godine, kandidat SDP-a BiH, Željko Komšić, izabran je za hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka.

Komšić nije pobijedio ni u jednoj većinski hrvatskoj općini u BiH. Ukupan broj Hrvata u FBiH procjenjuje se na 495.000; Komšić je na izborima 2010. u FBiH osvojio 336.961 glasova birača, dok su svi ostali hrvatski kandidati zajedno dobili 230.000 glasova. Nadalje, glavnina Komšićevih glasova osvojena je u dominantno bošnjačkim područjima, dok je na područjima s hrvatskim stanovništvom dobio iznimno malo glasova: dobio je manje od 2,5% glasova u zapadnoj Hercegovini, primjerice na području općina Široki Brijeg, Ljubuški (0,8%), Čitluk, Posušje i Tomislavgrad, dok je u gotovo svim većinskim hrvatskim općinama osvojio manje od 10% glasova. U većinski bošnjačkom mjestu Kalesija, u kojem živi svega 35 Hrvata, Komšić je dobio 7.033 glasova. Bosanskohercegovački Hrvati otpočetka su Komšića smatrali nezakonitim i nelegitimnim predstavnikom te su ga vidjeli kao drugog bošnjačkog člana predsjedništva. (Wikipedija)

 

Zvizdić broji krvna zrnca: Ja ne znam jeli vaše porijeklo iz BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić uputio je opširno otvoreno pismo predsjedniku SDP-a Hrvatske, Zoranu Milanoviću u kojem oštro reagira na izjave bivšeg premijera Hrvatske na za javnost zatvorenom sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga, s kojeg su procurile Milanovićeve riječi o BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo Milanović je za državu BiH rekao da je to “big shit” (veliko sranje) da je država bez reda i poretka i da u toj državi nema s kim razgovarati.

– Ako bi se stvorila srpska država, nastavio je Milanović, misleći na odcjepljenje RS”. mislite da ćemo mi ostaviti Hrvate u državi s Bošnjacima? Pa nećemo, zaključio je Milanović.

Zvizdić se, u pismu, međutim, okomio na Milanovića kao da je bivši hrvatski premijer s nipodoštavanjem govorio o građanima BiH, a ne državnom ustrojstvu.

– Vi od razumijevanja i solidarnosti idete ka aroganciji i omalovažavanju, od tekovina antifašizma ka ushićenju što vam je djed bio ustaša, od reformskih procesa ka licitiranju našim suverenitetom, od očekivane i tradicionalne podrške susjedima bavite se prizemnim insinuacijama i podmetanjima.

Gospodine Milanoviću, Vi uopće ne poznajete BiH i njene građane, a ipak olako izgovarate teške riječi i donosite uvredljive zaključke. Ja ne znam je li i Vaše porijeklo iz Bosne i Hercegovine – ako jeste onda su Vaše izjave dodatno tragikomične, ali pouzdano znam da brojni vodeći kulturni, sportski, znanstveni, gospodarski i politički djelatnici koji su obilježili i obilježavaju prošlost,  sadašnjost i budućnost Hrvatske, potiču upravo iz Bosne i Hercegovine, napisao je međuostalim Zvizdić Milanoviću.


Nema komentara

Anketa

Ustavi