RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dodik: Komarica se delegitimirao za bilo kakve razgovore

Napisano 19.04.2017. 23:38

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je i danas kritike na nedavne izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice, ističući da su ga one „trajno delegitimirale za bilo kakav razgovor i dijalog na bilo kakvu temu“.

Tvrdi da biskup Komarica „u kontinuitetu šalje negativne poruke, a ima benefite od RS-a, čiji su organi pomagali izgradnju katoličke crkve na Petrićevcu, izgradnju gerijatrijskog centra u okviru Banjalučke biskupije, Katoličku gimanaziju, a u Vladi i drugim entitetskim institucijama su zastupljeni Hrvati“.

''Na koji način Komarica misli graditi dijalog s nama? Da hoda po svijetu i kleveće RS...'', ustvrdio je Dodik. Naveo je da će se dan bivše Vojske RS-a obilježavati, bez obzira na primjedbe određenih struktura s nivoa BiH.

To obilježavanje, najavio je, bit će mimo kasarne i Oružanih snaga BiH, koje je nazvao „umjetnom kategorijom u BiH, i oružanim snagama NATO-a, kojim upravljaju neki drugi faktori, a ne oni iz BiH“.

''Očigledno je da Oružane snage BiH nisu oružane snage svih u BiH... Od početka je bila greška da se dozvolilo da neko zavisi od nečije volje ili da pokušava zavisiti od nekoga. Kada su u pitanju druge dvije komponente u Oružanim snagama BiH ne postavljaju su primjedbe'', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Ponovio je tvrdnju da RS nije prezadužena i da vraća više obaveza nego što se zadužuje.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, s druge strane, smatra potpuno neprimjerenom reakciju predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika na izrečene ocjene i istine od banjalučkog biskupa Franje Komarice o stanju Hrvata i drugih ne-srba na prostoru bh. entiteta RS.

Salkić naglašava da on već duže vrijeme ukazuje na teško i neodrživo stanje i položaj Hrvata i Bošnjaka u bh. entitetu RS, priopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Istaknuo je da danas, nažalost, postoje Bošnjaci i Hrvati na prostoru bh. entiteta RS u različitim sferama društva koji su spremni zarad svoje osobne koristi šutiti o teškom položaju Bošnjaka i Hrvata. Sve ih je pozvao da se, radi općeg dobra naroda kojem pripadaju, udruže u zajedničkoj borbi za bolji položaj svih građana, a posebno Hrvata i Bošnjaka, kao konstitutivnih naroda u ovom entitetu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi