RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

IZETBEGOVIĆ OPET DOCIRA: Čović treba imati u vidu da 50 posto hrvatskog korpusa živi izmiješano s Bošnjacima

Napisano 09.08.2018. 23:23

Gradski odbor SDA Mostara organizirao je sinoć u Narodnom pozorištu Mostar tribinu na kojoj su gosti bili predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i potpredsjednik ove stranke.

U izjavi za medije uoči početka tribine, Izetbegović je govorio o odnosima Hrvata i Bošnjaka, naglasivši kako bi ti odnosi bili bolji kada bi se predstavnici ova dva naroda odnosili jedni prema drugima na mudriji način.

"Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da 50 posto hrvatskog korpusa živi izmiješan s Bošnjacima. Daleko je preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego u Beogradu ili Banjoj Luci... Izaći u susret kad je u pitanju islamska vjerska zajednica, pokazati pijetet nad zločinima nad Bošnjacima, pomoći da se odnosi popravljaju i imati više sluha kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, te braniti interes zemlje u kojoj smo rođeni i ja i on", kazao je Izetbegović nakon polaganja cvijeća na mezarju Šehitluci u Mostaru.

Osvrnuo se i na aktualno stanje u regiji.

"Čuli smo danas Dačićevu izjavu. To su politička pozicioniranja. Pomalo se ucjenjuje i međunarodna zajednica, plašeći ju da će se povezati BiH s rješenjem Kosova. To dvoje se ne može vezati. Džaba Dačić, Miloševićev učenik, pokušava povući paralele između Kosova i BiH. Bosna i Hercegovina je riješena. Isto zlo predvođeno Miloševićem pohodilo je i BiH i Kosovo. Nema ni moralnih, ni historijskih, ni pravnih fakata na kojima bi se povezali Kosovo i BiH", smatra Izetbegović.

Kandidat SDA za bošnjačkog  člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naglasio je da je Bosni i Hercegovini prije svega potrebna stabilnost, ubrzanje europskog puta i reformi i jačanje ekonomije za bolji život svih njenih građana.

"Danas obilježavamo 93. godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića, a njegova osnovna ideja je cjelovita Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda. Mi ćemo istrajati na toj ideji, to je amanet koji nam je on ostavio i nikada se nećemo umoriti na realizaciji te ideje, u tome ćemo uspjeti", kazao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na problem neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

"Mi promoviramo ideju da Mostar mora ostati jedinstven grad za koji se mora naći rješenje kada su u pitanju izbori. To rješenje mora podrazumijevati potpunu ravnopravnost svih naroda i građana, i isključuje dominaciju bilo koga nad kime", zaključio je Šefik Džaferović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi