RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: Promjena izbornog zakona je nužna za opstanak države BiH

Napisano 20.04.2017. 23:38

Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda PS BiH i predsjednik HSS-a BiH bio je gost u emisiji na N1 televiziji u Sarajevu.

"U idućih nekoliko dana Izborni zakon će biti uključen u parlamentarnu proceduru. Ovo je usaglašeni prijedlog Hrvatskog narodnog sabora. Bila su dva ili tri modela kako riješiti presude Ustavnog suda BiH, a odnose se na izbor legitimnih predstavnika naroda i Grada Mostara. Nakon više bezuspješnih pregovora, odlučili smo vratiti temu gdje joj je mjesto, a to je Parlamentarna skupština" - rekao je Karamatić i dodao da će se prijedlog naći na jednoj od idućih sjednica Doma naroda ili Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HSS-a tvrdi da će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ukoliko SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu. Ranije je naveo i kako više nema pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

"Predsjednik HNS-a je više puta razgovarao, ali Izetbegović pristane na neki dogovor, podsjetimo on je potpisao u Bruxellesu da će se raditi na tome da se osigura legitimno predstavljanje naroda, a nakon toga svaki dogovor s njim padne u vodu. Sada idemo u Parlament. Nije da se ne pregovara, imamo svoj prijedlog, a u Parlamentu mogu ići neki amandmani i slično. Mišljenje svih u HNS-u je to da je mjesto gdje treba razgovarati i da bh. javnost može čuti argumente svih strana, uključući i Međunarodnu zajednicu."

Željko Komšić je najavio da će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kako vi to komentirate, pitali su Karamatića u emisiji.

"On je sa svojim djelovanjem u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član uspio nešto što nije nitko u hrvatskoj povijesti - ujediniti sve hrvatske stranke! Uvijek smo imali između sebe jake sukobe, a ovo je Hrvatima postalo pitanje svih pitanja. Do 2000. godine zemlja je išla uzlaznom putanjom, nije bilo nacionalnih tenzija na političkoj sceni, a onda izbacivanjem legitimnih predstavnika krenulo je nizbrdo. Posljednji popis stanovništva pokazao je da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda", odgovorio je Karamatić.

Karamtiću je postavljeno i "trik pitanje" koje ima za cilj "baciti kost" među Hrvate - može li za člana Predsjedništva BiH biti izabran Hrvat iz Sarajeva?

"Naravno, bez ikakvih problema, samo mora dobiti najveći broj glasova svih Hrvata. Prvi predsjednik HDZ-a je bio iz Sarajeva, prvi predsjednik HSS-a bio je iz Sarajeva. Znači da nije nemoguće da čovjek iz jedne sredine dobije glasove iz druge. Ali ne može se dogoditi da sarajevska čaršija odredi Hrvatima tko će ih predstvaljati", poručio je Karamatić.

Pitanje članova Predsjedništva BiH barem donekle je usaglašeno, no i dalje nema rješenja za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, odnosno, posredno, i u državni dom, zbog čega je teško očekivati da će HDZ-ov prijedlog proći parlamentarnu proceduru.

Toga je svjestan i Dragan Čović zbog čega se sve više u javnosti spominje trgovina, ovaj put sa setom Zakona o akcizama s kojim bi navodno mogla biti uvjetovana partnerska SDA.

HNS tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane.

"To bi značilo da Washingtonski i Daytonski sporazum više ne važe i da Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Herceg-Bosne", rekao je ranije Karamatić i izazvao burne komentare na sarajevskoj političkoj sceni.

"Ukoliko izborni zakon kao ovakav ili u nekom drugom obliku ne bude izmjenjen, ako se Hrvatima ne osigura mogućnost biranja predstavnika, ako Visoki predstavnik bude mogao imati mogućnost svog tumačenja, HNS će izaći s tim prijedlogom da se postupi po Bečkoj konvenciji koja kaže da ako jedna ili više strana prekrši sporazum, oštećena strana se može vratiti na početnu poziciju. To bi značilo na Republiku Srpsku, Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i Republiku BiH."

On je kazao da ako se ne riješe pitanja koja su bitna i za hrvatski i sve ostale narode u BiH, to će se morati učiniti.

"Nije dobro da jedan narod nameće drugom i bira za njega. Ako te stvari ne riješimo, ne vidimo dalji smisao", mišljenja je Karamtić.

On je naglasio da nitko ne govori o podjeli zemlje.

"Niti jedan ozbljni hrvatski dužnosnik to nije govorio. Ovo je naša zemlja. U svim aktima Herceg-Bosne stoji da je ona dio BiH i nikada nismo dovodili vanjske granice BiH u pitanje. Grubo se vara onaj tko misli da ćemo podnositi dominaciju bilo koga. Jugoslavija se raspala zbog dominacije Beograda, a sada imamo slučaj sa sarajevskom čaršijom. Ne mislim na cijeli bošnjački narod, već je klik u jednom dijelu", istakao je predsjednik HSS-a.

Karamatić je rekao da će nakon relaksiranja nacionalnih odnosa, koji opterećuju sve narode, sve različitosti pretvoriti u prednosti i graditi normalnu državu.

Na pitanje o akcizama, predsjednik HSS-a je kazao da su HSS i on osobno protiv akciza:

"Ne jer BiH ne trebaju autoputevi, već mi nije poznat niti jedan slučaj zemlje u svijetu da je napravila autoputeve otimajući građanima iz džepova i podižući harač. Preko 300 miliona eura u Hrvatskoj je potrošeno za aerodrom, a dat je Francuzima u koncesiju. Zašto mi tako ne bi napravili autoput, nebitno s kojim investitorima? Možda tada stranački kadrovi ne bi mogli svoje članove postavljati u naplatne kućice, pa bi to poremetilo balans stranačkog zapošljavanja. Mi jesmo za autputeve, ali ne na ovaj način", izjavio je Karamatić.

On kaže da ako za dvije godine nije izgrađen niti jedan kilometar autoputa, ne vidi kako će sada s 15 feninga više početi graditi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi