RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

  • Ukupno registriranih korisnika: 7466
  • Ukupno članaka: 22649
  • Ukupno komentara: 2088
  • Posljednji unos: Pred BiH period poplava i suša
  • Zadnja promjena: 23.03.2018. 23:26

Mladi iz Drvara i Grahova na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Napisano 01.05.2017. 23:43

Na Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se 29. i 30. travnja održavao u Vukovaru, u zajedništvu s 30.000 mladih iz Hrvatske, BiH i dijaspore, sudjelovala je i skupina od 30-ak mladih iz župa Drvar i Bosansko Grahovo, javlja Fena.

Prvog dana boravka u Vukovaru mladi Drvarčani i Grahovljani obišli sva znamenita mjesta vezana za obranu i stradanje "grada heroja" u Domovinskom ratu i to spomen masovne grobnice na Ovčari, Memorijalno groblje Domovinskog rata, vodotoranj, franjevački samostan i župnu crkvu, spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, Muzej vukovarske ratne bolnice te Spomen-dom "Blago Zadro" na Trpinjskoj cesti.

Potom su mladi nastavili put prema Osijeku gdje su u župi Uzvišenja sv. Križa na Retfali bili ugošćeni zajedno s još 400 mladih iz župa Riječke, Splitsko-makarske, Vrhbosanske i Mostarsko-duvanjske (nad)biskupije.

Na druženju i molitvenom skupu u toj župi mladima se pridružio i krčki biskup mons. Ivica Petenjak.

Središnji dio Susreta HKM održao se u Vukovaru, u nedjelju 30. travnja, u prostranom dvorištu baroknog dvorca Eltz na obali Dunava, gdje se 30.000 mladih okupilo na proslavi svete mise koju je u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Budući da je geslo susreta bilo "Krist naša nada", nadbiskup Hranić je pozvao mlade da nikad ne gube nadu u svome životu, te da uz Krista nadvladaju sva iskušenja kroz koje prolaze i kao pojedinci i kao narod, te tako odgovore izazovima i problemima svoga vremena od kojih su najveći nezaposlenost i odlazak mladih ljudi u inozemstvo.

Na Susretu HKM u Vukovaru bilo je nekoliko tisuća mladih iz svih dijelova BiH. Putovanje mladih iz Drvara i Grahova financijski je pomoglo Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i športa Vlade Hercegbosanske županije, koje je prošle godine donijelo odluku o besplatnom prijevozu za sve učenike koji će posjetiti Vukovar i obići mjesta obrane i stradanja u Domovinskom ratu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi