RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Muftija Dedović: osnovat ćemo džemat u Neumu!

Napisano 20.08.2017. 23:04

Trebamo naći način, prostora i mjesta da uspostavimo džemat i u Neumu, na svečanom otvorenju džamije u Dlancu kod Berkovića poručio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, prenosi INS. Tom prilikom efendija Dedović demonstrirao je svoju znanje iz međunarodnog pomorskog prava i upućenost u turističke potrebe Neuma.

Muftija je najavio osnivanje džemata u Neumu potaknut pregalaštvom sarajevske porodice Sadžak koja je vlastitim sredstvima izgradila malu džamiju u selu svog porijekla.
 
''Bosna i Hercegovina je pomorska zemlja. BiH ima pomorski grad Neum i 24 kilometra morske obale. Bosni i Hercegovini ne mogu oduzeti pravo da imamo izlaz na međunarodne vode, da imamo pristup otvorenom moru. Neum je dio BiH. Neum je dio Mostarskog muftijstva. Neum je jedan naš džemat! Tamo postoje Bošnjaci koji imaju svoja imanja, svoje kuće, u njega ljudi dolaze odmarati. Organizacija džemata i vjerskog života u Neumu je izraz prirodnih vjerskih potreba našega čovjeka. Nije to izraz nikakvog inata već velike, nepatvoren ljubavi u dragoga Boga“, kazao je muftija Dedović.
 
Dodao je kako je stalno suočen sa sličnim inicijativama od strane bošnjačkog stanovništva koje tamo obitava, posebno tijekom ljetnih mjeseci.
 
''Uspostava džemata u Neumu je izraz potrebe našeg čovjeka, ne samo u sezoni, već tijekom čitave godine'', dodao je muftija.
 
Izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, bihaćki muftija Hasan ef. Makić u svom govoru snažno je podržao ideju muftije Dedovića o organizaciji vjerskog života u Neumu kazavši da tu ideju treba podržati cijela Bosna i Hercegovina.
 
''To je od velikog značaja za Bošnjake muslimane i tu ne smije biti nikakve dileme“, poručio je muftija Makić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi