RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nova deložacija Kate Šarić i njezine dvoje nezaposlene djece zakazana za 15. lipanj

Napisano 08.06.2016. 14:49

Nakon što je Ustavni sud BiH prije nepuna dva mjeseca donio presudu po kojoj mostarska umirovljenica Kata Šarić mora napustiti svoj stan u Vukovarskoj ulici upućena je žalba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Nova deložacija Kate Šarić i njezine dvoje nezaposlene djece zakazana je za 15. lipanj.

 

Neravnopravnost

„Meni Kati Šarić grubo su prekršena prava zagarantirana Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Izvršenik sam u postupku prinudnog izvršenja Općinskog suda Mostar koji se vodi radi namirenja potraživanja troškova parničnog postupka toga istog suda. Postupak je vođen između moga pokojnog supruga Bariše Šarića i Mehe Mušića. U parničnom postupku ja nisam sudjelovala u bilo kojem svojstvu te sam, pretpostavljam, nakon smrti moga muža kao zakonski nasljednik označena kao dužnik zaostalog dugovanja.

Međutim, nisam blagovremeno upoznata sa pokrenutim postupkom prinudnog izvršenja, nije mi omogućeno da u postupku sudjelujem kao ravnopravna stranka, niti da ulažem pravne lijekove dopuštene Zakonom o izvršnom postupku FBiH  (prigovor i žalbu na rješenje o izvršenju).

Mišljenja sam da su moja pravna neukost i nemogućnost angažiranja pravne pomoći zbog lošeg materijalnog stanja iskorišteni da bi se uposlenici Općinskog suda Mostar Vesni Milas u nezakonito provedenoj proceduri i za minimalne novce omogućila kupovina stana koji predstavlja moj jedini dom i jedinu imovinu koju imam. Kao stranka u izvršnom postupku zaprimila sam tek posljednje rješenje Županijskog suda Mostar od 19.11.2015. godine, a niti jedan drugi akt iz cijelog provedenog postupka nije mi dostavljen. Prvo i jedino saznanje koje sam dobila o predmetu jeste dolazak uposlenika Suda sa sudskim vještakom radi vještačenja vrijednosti stana i razgledavanja od strane kupaca. U svojoj žalbi sam isticala da mi nije omogućeno ravnopravno sudjelovanje u postupku te da mi nisu dostavljeni pravni akti iz postupka i te činjenice niti jedan postupajući Sud u BiH nije htio pravilno ocijeniti.

 

Namjerno zanemareno

Da se radi o istinitim navodima proizlazi iz činjenice da sam po saznanju za vođenje postupka u pisarnici Općinskog suda Mostar ishodila neopečaćene i nepotpisane primjerke zaključka o prodaji i rješenja o predaji u posjed iz kojih akata sam stekla saznanje da je moj stan – moje vlasništvo prodano u postupku prinudnog izvršenja a da ja o tom postupku nisam imala apsolutno nikakvo saznanje. Naknadno mi je dostavljeno rješenje sa pečatom i potpisom.

Do koje mjere je procedura provedena nezakonito i s namjerom stvaranja dobiti osobi koja iz profesionalnih i moralnih razloga ne bi smjela sudjelovati u ovakvu postupku jer radi u sudu koji provodi izvršenje, govori i sljedeća činjenica:

 

Zamolila sam punomoćnika Mehe Mušića odvjetnika Semira Guzina da mi omogući plaćanje dugovanja do 30.6.2015. kako bi u tom periodu iznašla pozajmicu radi uplate. Naknadno sam doznala da je punomoćnik Mehe Mušića to doista i učinio na način da je 5.5.2015. tražio odlaganje izvršenja koje je prvostepeni sud apsolutno i namjerno zanemario i o tom aktu nije niti odlučio. Naime, točno u periodu za kojeg je tražitelj izvršenja po punomoćniku tražio odlaganje izvršenja sud je donio zaključak o prodaji, zakazao i obavio prvu prodaju i donio zaključak o prodaji stana djelatnici Suda.

Neshvatljivo je da se postupanje redovnih sudova tretira razumnim, kada je jasno da sam kao stranka imala pravo ulaganja prigovora i žalbe. Ja sam mala namjeru ispuniti dobrovoljnim putem dugovanja mog pokojnog supruga Bariše Šarića prema Mehi Mušiću ali sam u tome onemogućena nezakonitim postupanjem kako bi se uposlenici suda omogućilo nezakonito stjecanje imovine za minimalne novce. Ostala sam bez svoje imovine ne znajući za postupak koji se vodi radi duga mog pokojnog supruga u iznosu od 4,5 tisuća maraka.

Inače, ja sam umirovljenica sa primanjima od 268 KM, živim u zajedničkom domaćinstvu sa svojom punoljetnom nezaposlenom djecom. Očigledno je da je došlo do povrede osnovnih ljudskih prava, a ja sam u jako lošoj materijalnoj situaciji i nemam mogućnosti sebi bilo gdje drugdje osigurati smještaj. Ja i moje dvoje nezaposlene djece, sa mojim mizernim primanjima, ostat ćemo na cesti i bez krova nad glavom, radi čega predlažem da se do donošenja konačne odluke Suda (deložacija zakazana za 15.6. 2016.) donese Privremena mjera kojom će se naložiti neprovođenje postupka predaje u posjed Vesni Milas stana do konačne odluke ovoga Suda“, stoji u žalbi koju je Kata Šarić uputila Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Vesna Milas je tužila novinare koji su prvi pisali o ovome slučaju. Prvo pripremno ročište je zakazano za 21. lipanj ove godine na Općinskom sudu Konjic.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi