RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 17. obljetnica bitke za Zavrtaljku

Napisano 31.01.2011. 12:49
Zavrtaljka

Meoršje, Bašino Brdo i Zavrtaljka tri su ključne kote za obranu Lepeničke doline u proteklome Domovinskom ratu…

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Brestovskom te misom zadušnicom u župnoj crkvi u ovom naselju, proteklog je vikenda obilježena 17. godišnjica bitke za Zavrtaljku. Zauzimanje Zavrtaljke bilo je jedan od ključnih događaja za ostanak Hrvata u Lepeničkoj dolini u proteklome Domovinskom ratu, naglašeno je ovom prilikom.

Prema riječima sudionika bitke za Zavrtaljku, Hrvati u Lepeničkoj dolini opstali su usprkos svemu. Iako je Armija BiH bila daleko brojnija, nije joj uspjelo slomiti otpor hrvatskih branitelja u Kiseljaku, Kreševu i dijelovima općine Fojnica. Meoršje, Bašino Brdo te na kraju Zavrtaljka bile su ključne kote za obranu Hrvata u Lepeničkoj dolini, a sve tri bitke postrojbe HVO-a uspjele su dobiti. Naravno, ne bez žrtava jer samo u bitci za Zavrtaljku poginulo je 11 hrvatskih branitelja. U spomen na njihovu žrtvu i ove godine položeni su vijenci i upaljene svijeće pred Spomen obilježjem u Brestovskom, a potom se za njihove duše molilo u brestovačkoj župnoj crkvi.

«Okupimo se ovdje svake godine kako bismo odali počast našim poginulim braniteljima bez čije žrtve ni nas danas ovdje ne bi bilo», kaže Marijan Lučić, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Kiseljaka.

S područja župe Brestovsko na čijem teritoriju je i Zavrtaljka, u proteklom Domovinskom ratu poginulo je 55 hrvatskih branitelja. Ukupno ih je s područja općine Kiseljak, prema podacima općinske Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja stradalo 195. Molitvu za njihove duše u povodu 17. obljetnice Bitke za Zavrtaljku predvodio je fra Nikica Vujica, fojnički gvardijan. On je tom prilikom naglasio kako njihova žrtva nikad neće biti zaboravljena jer za obranu hrvatskih prostora središnje Bosne dali su najvrjednije što su imali; svoje živote.

Artinfo


Nema komentara

Anketa

Ustavi