RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odluka Suda kojom se osporava imenovanje ravnatelja policije HNŽ-a "politički diktirana"

Napisano 31.08.2017. 23:45

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) smatra kako je presuda Županijskog suda u Mostaru, kojom se osporava imenovanje ravnatelja policije, "politički diktirana presuda".

U priopćenju ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a, upućenom nakon sjednice tog Odbora, podsjeća se da je Neovisno povjerenstvo još 2014. godine preko resornog ministra poslalo prijedlog imenovanja policijskog ravnatelja Vladi HNŽ-a, ali se to imenovanje, zbog političkih opstrukcija, nikada nije našlo na dnevnom redu Vlade HNŽ-a, prenosi Fena.

"Budući da Neovisno povjerenstvo nije dobilo povratnu informaciju od Vlade HNŽ-a, imenovali su predloženog kandidata posebnom odlukom, a odluka Neovisnog povjerenstva je obvezujuća i konačna prema članku 19.g Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ-a. Tim člankom je određeno i da se u slučaju kada se Vlada ne složi s predloženim kandidatom, ona mora dostaviti pismeno obrazloženje ministru u kojem će navesti razloge odbijanja i zahtijevati od Neovisnog povjerenstva da ponovno razmotri svoj prijedlog, a Povjerenstvo može objašnjenje pobiti i ponovno potvrditi svoj prijedlog", navodi se dalje u priopćenju.

Iz ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a naglašavaju kako je izbora policijskog ravnatelja nadzirao Ured visokog predstavnika (OHR) koji nije utvrdio nikakve nepravilnosti, te stoga od OHR-a zahtijeva da se aktivno uključiti u rješavanje ovoga slučaja.

"Od Vlade HNŽ-a zahtijevamo da poduzmu sve relevantne radnje u postupku revizije kako bi se osigurao kontinuitet djelovanja ravnateljstva policije s ciljem očuvanja razine sigurnosti. Sagledavši cjelokupnu sigurnosnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini tako i u Europi, trenutak donošenja sudske odluke, a imajući na umu i sastav sudskog vijeća, bez ijednog Hrvata, a na priziv Bošnjaka, pozivamo Županijski sud u Mostaru da preuzme odgovornost za sigurnosno stanje u Županiji koje nastaje donošenjem ovakve presude. Ovime smatramo da se Županijski sud stavio u političke svrhe", stav je ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a.

Na sjednici ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a razgovaralo se i o velikom broju požara u ljetnim mjesecima za čijim uzrocima i potencijalnim izazivačima MUP HNŽ-a treba intenzivirati potragu.

Zaključeno je kako se moraju dodatno tehnički pojačati vatrogasne postrojbe te je od Vlade i svih razina vlasti zatražena potpora.

ŽO HDZ BiH HNŽ-a zahvalio je svim vatrogasnim postrojbama, vatrogascima i zapovjednicima kao i građanima i svim načelnicima općina i gradonačelniku Mostara na pomoći u gašenju, stoji u priopćenju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi