RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Održan 4. simpozij „Stopama pobijenih"

Napisano 15.10.2012. 11:03

Održan 4. simpozij „Stopama pobijenih"

’Mnogi nas i danas žele uvjeriti kako su komunisti bili ateisti. Međutim, to naprosto nije točno. Njihov bog se zvao Josip Broz‘

Koncelebriranim misnim slavljem, u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu otpočeo je 4. znanstveni simpozij „Stopama pobijenih". Misno slavlje predvodio je fra Dario Dodig, župnik iz Čerina, čija je župa u II. svjetskom ratu i poraću  podnijela žrtvu  4 nevino ubijena franjevca i ubojstvo 479 članova puka, među kojima su i tri civilne žrtve koje čekaju ekshumiranje u nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici na Novom groblju u Vrgorcu.

U znanstvenom djelu programa, održanom nakon sv. mise, povjesničar dr. sc. Miroslav Akmadža, govorio je o „Odnosu komunističkog represivnog sustava prema Katoličkoj Crkvu u BiH, te o današnjem stanju".
„Mnogi nas i danas žele uvjeriti kako su komunisti bili ateisti. Međutim, to naprosto nije točno. Njihov bog se zvao Josip Broz, a po svemu što se događa posljednjih godina vidljivo je kako oni vjeruju i u zagrobni život, o čemu svjedoči iznimno mnogo primjera pa i njihova krilatica „I nakon Tita - Tito", kazao je Akmadža, ističući kako posljedicu takvog „vjerovanja" imamo i u današnjoj Hrvatskoj, gdje su na vlasti oni koji  su sve, pa i povijesnu istinu, podredili očuvanju lika i djela Josipa Broza.
Govoreći o stanju u BiH, Akmadža je naveo primjer izbornih rezultata u Središnjoj Bosni, gdje je, kako je kazao, na djelu pokazan primjer „odanosti vlastitoj partiji pred nacionalnim interesima", što je dovelo do pogoršanja ionako  teškog položaja hrvatskog naroda na tom području, kao i ukupnih nacionalnih  interesa.

Damir Borovčak, glasnogovornik i član Udruge Macelj 1945., govoreći  na temu „Dijagonala zločina: Široki Brijeg - Macelj", govorio je o Maceljskoj šumi kao najvećem poznatom masovnom stratištu na području Republike Hrvatske, gdje je do sada ekshumirano preko tisuću zemnih ostataka civila, ratnih zarobljenika i katoličkih svećenika, među kojima su i trojica hercegovačkih franjevaca.
„Iskazi očevidaca za ove teške zločine izravno terete Stjepana Hršaka, nekadašnjeg svemoćnog šefa OZN-e", rekao je Borovčak, ističući kako i unatoč tome Hršak nesmetano živi u nacionaliziranoj vili na Tuškancu, što samo po sebi kazuje o karakteru vlasti koju imamo u Republici Hrvatskoj.

Nikola Koncul, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Neum, predstavio je rad neumskog povjerenstva, te kratko govorio o prošlogodišnjem radu do sada ustrojenih povjerenstava u BiH: u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju, Busovači i Čitluku, te skorom ustrojavanju još nekoliko povjerenstava.

| sirokibrijeg.ba |


Nema komentara

Anketa

Ustavi