RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Opsenica tvrdi da je štrajk liječnika u HNŽ-u nezakonit, pada vlada?

Napisano 16.03.2018. 23:31

Generalni štrajk koji su za ponedjeljak 19. ožujka najavili sindikati doktora medicine i stomatologije, je nezakonit , tvrdi ministar zdravstva i socijalne skrbi HNŽ Goran Opsenica.

„Županijski pravobranitelj je  upozorio na nezakonitost štrajka budući da je na snazi rješenje Općinskog suda Mostar o zabrani i organiziranju štrajka sve do okončanja drugostupanjskog postupka koji je u tijeku“, istaknuo je  ministar Opsenica na konferenciji za novinare u Mostaru.

No ako dođe do masovnog potpisivanja otkaza koje su liječnici najavili kako ističe past će Vlada.

„Kolektivni otkaz ne mogu podnijeti , jer svatko ima svoj pojedinačni ugovor, a u slučaju da svi potpišu pojedinačan otkaz ja ću predložiti da Vlada da ostavku, a onda tehnička Vlada ne može pregovarati sa sindikatom“, ističe Opsenica

Mišljenje pravobranitelja kako naglašava uručeno je strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije, svim zdravstvenim ustanovama, ministarstvu unutarnjih poslova i nadležnim ministarstvima.

„Bio sam na Vladi predlagač odluke o granskom kolektivnom ugovoru koju je Vlada donijela jednoglasno sa svih 12 glasova i držim da je ova odluka primjerena zakonita. Iako su sindikati više puta spominjali upitnost zakonitosti koliko znam nisu podnijeli ovlaštenoj instituciji zahtjev za ocjenu njene zakonitost. To je bio moj stav a on je takav i danas . Zbog njega za donesenu odluku Vlade odgovornost izgleda snosim samo ja“, ističe ministar zdravstva HNŽ-a.

Prema zakonu o radu FBiH kako je naglasio poslodavac je fizičko ili pravno lice koje radniku daje posao na osnovu ugovora o radu, iz čega je  jasno tko je poslodavac, a Vlada to nije.

No kako u zakonu o radu FBIH stoji da granske kolektivne ugovore zaključuju s jedne strane nadležna ministarstva i Vlade županija  pozvao je sve članove Vlade ako su sada  drugačijeg mišljenja da preuzmu odgovornost za predlaganje i provođenje novih odluka. 

Poziv je prihvatio premijer HNŽ Nevenko Herceg koji je najavio organiziranje ponovnog sastanka svih sudionika a zdravstvenog sustava kako bi iznova razmotrili tijek pregovora nakon čega će se očitovati i Vlada HNŽ-a, piše Pogled.


Nema komentara

Anketa

Ustavi