RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osniva se Odbor za mlade HNS-a i upozorava na zamke u popisu stanovništva

Napisano 06.09.2013. 09:02
Osniva se Odbor za mlade HNS-a i upozorava na zamke u popisu stanovništva

''Nacionalno izjašnjavanje samo je jedan od identiteta koje čovjek može imati, pored svih drugih, pa tako i vjerskih, obrazovnih te kulturnih. Stoga isto ne treba prevladavati, ali ni predstavljati osobu kao manje vrijednu. Nacionalno se izjasniti ne znači staviti potpis na neku od stranaka, ne znači manje cijeniti druge ljude, i pogotovo ne znači separatizam ili omalovažavanje države u kojoj živite'', navodi se u priopćenju za javnost Odbora za mlade Hrvatskog narodnog sabora BiH.

U priopćenju, za koje se navodi kako je ''samo početak rujanskih aktivnosti naših organizacija i udruga oko popisa, ali i naše suradnje, koja će rezultirati i osnivanjem Odbora za mlade pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora'', se navodi kako treba upozoriti stanovništvo na moguće malverzacije prilikom popisa.

Poseban apel uputili su studentima koji studiraju u Hrvatskoj da se odazovu na popis stanovništva u mjestima iz kojih dolaze.

''Važno je istaknuti kako prava koja ostvarujete u drugim državama nitko vam nakon popisa ne može oduzeti, jer se njegovi rezultati koriste jedino u statističke svrhe. Popisati se mogu i državljani BiH privremeno odsutni u inozemstvu jer se i njih tiče budućnost našeg naroda'', navodi se u priopćenju te dodaje kako ''nacija i vjera nisu isto i u upitniku se nalaze pod brojevima 24 i 25''.

Dodaje se kako je u razvijenijim demokracijama popis stanovništva sasvim normalna, tehnička i rutinska stvar ali da u Bosni i Hercegovini nije ništa od toga.

''Stoga ne čude brojne kampanje i angažmani oko istog posljednjih mjeseci. Stoga smo se na reakciju odlučili i mi, mladi obrazovani ljudi, koji žive i žele živjeti u ovoj državi. Popis je važan za sve pojedince i narode koji ovdje žive. Vrlo je moguće da će se preko i nakon njega pokušati ostvariti neki dugoročniji planovi te da će on uvelike kreirati budućnost svih nas, pa tako i Hrvata, najmalobrojnijeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Irena Mrnjavac predsjednica Hrvatskog studentskog politološkog foruma u ime još neosnovanog Odbora za mlade pri HNS-u.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi