RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plenković: Tada nikome nije padalo na pamet da jedan narod drugome bira predstavnika

Napisano 13.12.2018. 23:26

Razgovarao sam sa akterima tog vremena i s ministrima vanjskih poslova, nikome nije palo na pamet, a kamoli u teoriji da jedan narod pripadnicima drugog naroda bira predstavnika u Predsjedništvu. To nije osobno u vezi gospodina Komšića ili bilo čega - poručio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, govoreći o zahtjevu Hrvatske da se Europska unija pozabavi izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Plenković je ponovio od ranije poznati stav, a to da je Hrvatska prijatelj Bosni i Hercegovini. Naveo je nekoliko primjera koje smatra prijateljskim djelima Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

Zatim se osvrnuo na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i inzistiranje Hrvatske da se ovim pitanjem bave institucije Europske unije.

"Ono što je sporno i siguran sam da nije dobro. U Daytonu je dogovoreno da u Bosni i Hercegovini koja, je sastavljena od dva entiteta - Federacije Bosne i Hercegovine nastale Washingtonskim sporazumom i Republike Srpske - da se u Predsjedništvu bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat. Razgovarao sam sa akterima tog vremena i s ministrima vanjskih poslova, nikome nije palo na pamet, a kamoli u teoriji da jedan narod pripadnicima drugog naroda bira predstavnika u Predsjedništvu. To nije osobno u vezi gospodina Komšića ili bilo čega", rekao je hrvatski premijer.

Prema njegovim riječima, takva situacija nije dobra - nije dobro ako su Hrvati većinski nezadovoljni tim scenarijem.

Ukazao je da je razlog inzistiranja Hrvatske da se ovim pitanjem bavi Europska unija taj da upravo Unija pomogne Bosni i Hercegovini u implementaciji presuda Ustavnog suda koje se tiču izbora izaslanika u Domu naroda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi