RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poticaji za poljoprivredu na čekanju zbog pravilnika

Napisano 21.10.2013. 09:38
Poticaji za poljoprivredu na čekanju zbog pravilnika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH dovelo je u zabludu sve porezne obveznike u Federaciji BiH usvajanjem izmjena i dopuna pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji, upozoravaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO). U objašnjenju uprave stoji kako je pravilnikom Ministarstvo propisalo obvezu da svi obveznici koji žele ostvariti novčanu potporu po modelu poticaja proizvodnji, kao jedan od uvjeta za njegovo ostvarenje, moraju priložiti i potvrde UNO-a o ispravnosti otkupnog bloka. Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH je korisnike dovelo u situaciju da niti jedan neće moći ostvariti pravo na novčani poticaj.

Navedena odredba, kojom se Upravi za neizravno oporezivanje BiH nameće obveza izdavanja “potvrde o ispravnosti otkupnog bloka”, u suprotnosti je sa svim zakonima koji reguliraju rad Uprave za neizravno oporezivanje. Uprava optužuje Ministarstvo da im još uvijek nije dostavilo podatke o poticajima u poljoprivedi, ali i informacije o osobama koje su vršile otkup i daljnju prodaju životinja za koje su davani poljoprivredni poticaji u ranijim godinama. Uprava je podatke tražila u okviru akcije “Meso” i dostavili su ih sva resorna ministarstva osim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH.

“Nametanje obveze Upravi usvajanjem gore spomenutog propisa koji nema zakonsko uporište, nije ništa drugo već odgovor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH na javne prozivke za nedostavljanje traženih podataka neophodnih za okončanje akcije ‘Meso’”, tvrde u UNO-u. Sve je, tvrde, urađeno samo na štetu poreznih obveznika koji su sada izloženi nepotrebnim troškovima, zbog čega su proslijedili žuran dopis Vladi FBiH da se pokrenu neophodne aktivnosti na otklanjanju spomenutih nedostataka.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi