RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SLUČAJ TVRTKA MILOVIĆA Bradara pitala FTV: Tko vas je ovlastio da prekidate suradnju s BHRT-om, kome podnosite izvješća o radu?

Napisano 19.04.2018. 22:26

Lidija Bradara, izaslanica Kluba Hrvata  u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjedateljica tog Doma, uputila je izaslaničko pitanje Poslovodnom odboru, Programskom kolegiju i Upravnom odboru FTV-a u kojem traži odgovore temeljem kojih ovlasti je FTV odlučila prekinuti suradnju s BHRT-om nakon što je Tvrtko Milović imenovan za urednika dokumentarnog programa BHRT-a.

U Bradarinu izaslaničkom pitanju, koje je u posjedu Dnevnik.ba, između ostaloga stoji:

"Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku o prekidu odnosa sa BHRT

2.      Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku da se miješa u kadrovsku politiku BHRT

3.      Kolika su trenutačna dugovanja koja FTV ima prema BHRT

4.      Koliko se Poslovodni odbor često sastaje, koje odluke donosi i kome podnosi izvjeće o radu.

5.      Koji je nacionalni sastav među stalno i honorarno zaposlenim u programskoj produkciji FTV-a,

Nakon što je u medijima objavljena informacija da je Tvrtko Milović izabran za urednika dokumentarno suvremenog programa BHT, 15. ožujka 2018. priopćenjem se oglasio Poslovodni odbor RTV FBiH.

Navedeno priopćenje objavljeno na službenoj web stranici FTV-a u kojem se navodi kako „Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH odlučio da daljnjeg suspendira svaku suradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njezinom čelu Tvrtko Milović.

Ovom prilikom, Poslovodni odbor RTV FBiH, koji čine generalni direktor Džemal Šabić i direktor programa Zvonimir Jukić, kojima je mandat istekao prije skoro pet godina, direktno su podržali politički pritisak koji je na BHRT izvršilo pet političkih stranaka.

Poslovodni odbor, umjesto da dostavi Osnivaču, Parlamentu FBiH, podatke o poslovanju i dugovanjima koje ima prema BHRT, odlučuje se miješati u kadrovsku i uređivačku politiku državnog javnog RTV servisa“, navedeno je u pitanju.

Bradara je također pitala i temeljem kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV-a donosi odluku kojom se miješa u kadrovsku politiku BHRT-a, kolika su njihova trenutačna dugovanja prema BHRT-u, kome podnose izvješća o radu te zatražila  informaciju o nacionalnom sastavu zaposlenih u programskoj produkciji FTV-a.

"Očigledno je da se Poslovodni odbor uredno sastaje, i da nema drugih problema osim imenovanja u drugim kućama“, upozorila je Bradara.

Podsjetila i da je Poslovodnom odboru mandat istekao prije pet godina i da nemaju legitimitet donositi bilo kakve odluke.

"Neovisno o odgovorima na ova pitanja, činjenica je da Upravni odbor umjesto četiri člana, u ovom trenutku čini jedan član, kojemu je mandat istekao prije nekoliko godina. Činjenica je i da Poslovodni odbor čine osobe kojima je mandat istekao prije pet godina i koji nemaju legitimitet donositi bilo kakve odluke, a ne strateške odluke o prekidu suradnje s drugim javnim RTV servisom", navedeno je u izlasničkom pitanju Lidije Bradare.

Podsjetimo, nakon što je Tvrtko Milović imenovan urednikom dokumentarnog programa BHT-a Federalna televizija prekinula je suradnju s BHRT-om.

Milović je na svom Twitter nalogu prije nekoliko mjeseci  navodeći činjeniče podatke o broju ubijene djece u Sarajevu postao žrtvom medijske hajke, pa su ga tako pojedini političari i medijski djelatnici nazivali "Čovićevim megafonom mržnje", "fašistom" itd.  

Predsjedništvo SDA osudilo je imenovanje Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarnog programa BHT-1 zbog, kako su naveli, govora mržnje, vrijeđanja žrtava agresije na BiH i pozivanja na etničku segragaciju. Za SDA je također bilo i neprihvatljivo preglasavanje bošnjačkih članova Upravnog odbora prilikom imenovanja urednika javnog servisa.

U obranu Milovićevog profesionalnog i ljudskog digniteta stale su uglavnom ranije žrtve sličnih hajkih  poput Sanje Vlaisavljević, Vuka Bačanovića, Ivana Šušnjara i drugih. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi