RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stotine Hrvata iz središnje Bosne odvođene su na saslušanja

Napisano 13.05.2012. 12:12

Kiseljak - Obilježena 67. godišnjica komunističkih zločina na Crvenoj stijeni

„Imao sam osam, a moja sestra samo godinu kada mi je odveden i ubijen otac ovdje na Crvenoj stijeni, a majka odvedena u zatvor u Kiseljak iz kojeg je puštena nakon tri mjeseca. Ja i sestra bili smo kod strica dok se mater nije vratila. Nismo jedini koji su tad ostali bez očeva, ali i majki koje su odvođene u Kiseljak ili Topole kod Banje Luke. Oko 30-ak mještana iz sela Ravan odvedeno je i pogubljeno, a mnoge su žene mjesecima tamnovale“, ispričao nam je Pero Laštro koji je na Crvenoj stijeni došao zapaliti svijeću i pomoliti se za dušu pokojnog oca, sretan kaže što bar zna gdje je skončao i ima mjesto gdje se za njega može pomoliti, ispričao je Pero Laštro iz sela Ravan u općini Busovača.

Stotine Hrvata iz središnje Bosne odvođene su na saslušanja

Misom zadušnicom koja je služena na zavjetnom mjestu „Pod stijenom“ te polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja žrtvama komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, pogubljenim na lokaciji Crvena stijena iznad Kiseljaka, obilježena je 67. godišnjica zločina nad nekoliko stotina Hrvata iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Busovače, Vareša, Breze, ali i drugih mjesta središnje Bosne. Prema iskazima članova obitelji pobijenih, komunističke vlasti odvodile su žrtve na saslušanja s kojih se nikad nisu vratili.

Svjedoci kažu da su pogubljeni na lokaciji Crvena stijena, a točan broj žrtava i danas je nepoznanica. Za grobom svojeg strica Joze, ali i saznanjem gdje su tijela još 20-ak mještana sela Voljice u Uskoplju godinama traga Lucija Slomo Kustura.
„Imala sam četiri godine kada mi je odveden stric s još 20-ak ljudi iz Voljica. Nikad nismo doznali gdje su i kako završili, jedni kažu da su u Hrvatskoj, drugi da su pobijeni ovdje na Crvenoj stijeni. Ja ne odustajem, i dalje ću tragati za istinom, a dotad ću dolaziti ovdje u Kiseljak zapaliti svijeću za strica i sve nevine žrtve zločina. Iza svih njih ostala su brojna siročad koja su se morala sama snalaziti kroz život“, kaže Lucija Slomo Kustura.

Obilježiti grobna mjesta stradanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata zadaća je koju su sebi postavili i članovi Saveza udruga bivših političkih uznika i žrtava komunizma u BiH. Na čelu Saveza je Želimir Crnogorac koji kaže da s obilježavanjem grobnih mjesta u BiH kao i borbom za prava obitelji žrtava u BiH ide teško. Odustajanja nema dok se ne dozna istina o zločinima.
 
Pored obitelji stradalih na Crvenoj stijeni i članova Udruga političkih zatvorenika, vijence pred spomenikom na Crvenoj stijeni položili su i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka kao i hrvatski politički predstavnici s područja ove općine

| Art-info | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi