RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Štrajk liječnika u HNŽ-u: Na dva sata vožnje razlika u plaćama liječnika 1.500 KM

Napisano 12.02.2018. 23:25

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ stupio je danas u opći štrajk. Traže poseban kolektivni ugovor, te bolje financijske uvjete rada. Kako navode iz sindikata, štrajk će trajati sve do početka pregovora o kolektivnom ugovoru.

Iako je posljednjih dana sve upućivalo da do generalnog štrajka strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije neće doći, ipak iz sindikata su odlučili obustaviti svu komunikaciju s županijskom Vladom, prenosi N1.

"Dobili smo obavještenje da Vlada planira da pregovara s nama i skupa s ostala dva sindikata samo za jedan kolektivni ugovor i jedan pregovarački tim. Poseban kolektivni ugovor je linija ispod koje mi nećemo ići", poručuje Elvedin Habibija, potpredsjednik Neovisnog strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ.

Nakon neuspješnih pregovora s predstavnicima vlasti o reguliranju njihovih zakonom zagarantiranih prava, generalni štrajk jedini je korak na koji su se liječnici mogli odlučiti.

Njihov osnovni zahtjev je poseban kolektivni ugovor za liječnike, kakva je praksa i u drugim županijama. Traže povećanje satnice, kao i povećanje koeficijenta za sve grupe liječnika, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

HNŽ, tvrde u sindikatu, ne može biti jedina županija koja nema kolektivni ugovor za svoje liječnike.

"I u kojoj su plaće liječnicima do 1.000, čak i do 1.500 KM manje. To nije 200 KM, to je velika cifra za neka dva sata udaljenosti vožnje do susjedne županije, do liječnika istog ranga, istog radnog mjesta", ističe Kristina Bevanda, predsjednica strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ.

Za razliku od doktora i stomatologa, ostalo medicinsko osoblje jutros je radilo svoj posao u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Štrajk se provodi po ustaljenoj praksi, zbrinjavaju se životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi, te pacijenti po odjeljenjima, koji uglavnom podržavaju zahtjeve liječnika.

U Vladi HNŽ pak smatraju kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka. Pozivaju sindikat 26. veljače da zajedno otvore pregovarački proces.

"Vlada je, kao jedan od suosnivača, čvrsto opredijeljena za dijalog kao jedini način dolaska do rješenja prihvatljivih za sve strane", kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Općinski sud u Mostaru potvrdio je da štrajk liječnika nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o štrajku, no iz Sindikata navode da su liječnici u ovoj županiji dovedeni pred zid , te da ne žele odustati dok ne pronađu rješenje za loš položaj u koji su, kako kažu, dovedeni ne svojom voljom.


Nema komentara

Anketa

Ustavi