RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ustavni sud BiH dodatno objasnio: “Osnovni princip je da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike”

Napisano 08.08.2017. 23:37

U objašnjenju odluke u kojoj se odbija veto Bošnjaka na promjene Izbornog zakona koje je predložio HNS, Ustavni sud je ponovio osnovne principe koji se moraju zadovoljiti pri donošenju novog Izbornog zakona, a da bi se zadovoljila presuda Ustavnog suda iz prosinca.

Donosimo izvatke iz odluke Suda od 6. srpnja 2017. :

1. Ustavni sud: “Predloženo rješenje, slijedeći načela iz Ustava BiH i Izbornog zakona, te opće načelo demokracije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike, na drugačiji način regulira samo proceduru izbora članova Predsjedništva BiH iz FbiH.”

2. Ustavni sud: “Prema jurisprudenciji Ustavnog suda, efektivno sudjelovanje konstitutivnih naroda u procesu donošenja političkih odluka, u smislu sprečavanja apsolutne dominacije jedne skupine nad drugom, predstavlja vitalni interes svakog konstitutivnog naroda.”

3. Ustavni sud: “Ustavni sud podsjeća na to da je u Odluci broj U 23/14 istakao da Dom naroda Parlamenta FBiH predstavlja dom konstitutivnih naroda, a ne dom kantona kao federalnih jedinica od kojih se sastoji Federacija BiH. Osnovna funkcija Doma naroda je zaštita konstitutivnosti naroda. Stoga, pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjemmora biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda FBiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa”

4. Ustavni sud: “Ustavni sud zapaža da se predloženo rješenje, kao i prethodno, temelji na identičnim načelima, tj. da se izaslanici biraju iz zakonodavnog tijela kantona prema podacima o posljednjem popisu stanovništva.”

Cijeli tekst odluke, koja donosi dodatna objašnjenja i time dopunjava presudu iz prosinca, moze se pročitati na stranici Službenog lista BiH:

http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/KyyHy7syCkI=

Nikola Koper/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi