RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Više od 251.000 registriranih birača ne posjeduje osobnu iskaznicu

Napisano 18.09.2018. 23:18

U izvode iz središnjeg biračkog spiska za predstojeće opće izbore zaključno s 23. kolovozom upisano je točno 3.352.993 birača. Broj građana BiH koji su u posjedu osobne iskaznice iznosi 3.101.473. To znači da se na biračkim spiskovima nalazi  251.520 tisuća birača - građana starijih od 18 godina, koji nemaju osobnu iskaznicu.

Potvrdio je to za "Avaz" Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Dodaje da je agencija na čijem se čelu nalazi ogromnu razliku u broju izdanih važećih dokumenata i biračkog spiska konstatirala u komunikaciji sa Središnjim izbornim povjerenstvom (SIP) BiH.

- U suradnji sa SIP-om ćemo narednih dana pokušati otkriti kako se to moglo desiti. I mene to osobno zanima. Mada je više čimbenika koji utječu na ovaj broj, ali on je ipak prevelik - ističe Nanić.

Pojašnjava kako nije nepoznata činjenica da se glasati može s putovnicom i bez osobne karte, ili pristupiti glasanju pod uvjetom da imate prebivalište, odnosno da ukupan birača sa spiska i građana koji imaju važeću osobnu iskaznicu ne mora biti identičan. Ipak i sam priznaje kako se radi o ogromnim razlikama zbog čega očekuje hitni sastanak predstavnika IDDEEA i CIK-a. Također, Nanić je potcrtao da IDDEEA  nije nadležna za unošenje podataka u evidencije na osnovu kojih se pravi presjek Središnjeg biračkog spiska:

- IDDEEA je odgovorna samo za tehničko vođenje Središnjeg biračkog spiska, odnosno nije nadležna za obradu podataka nego samo za pravilno funkcioniranje servera, aplikacija, te mreže za prijenos podataka.

Za podatke, njihovu obradu i točnost, prema  njegovim riječima, isključivo su nadležna ministarstva unutarnjih poslova, odnosno matični uredi, jer se Središnji birački spisak kreira na osnovu podataka iz evidencije jedinstvenog matičnog broja, prebivališta i boravišta, te osobnih iskaznica, koje samo i isključivo dostavljaju nadležni MUP-ovi.

- Ako nam nadležni MUP ne dostavi podatak da je neka osoba umrla, ime te osobe onda ostaje na spisku - zaključuje Nanić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi