RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlada zbrinula 27 vojnika Armije BiH, a niti jednog pripadnika HVO-a…

Napisano 21.09.2011. 10:50

Hrvatske udruge ZDŽ-a najavile prosvjed

Vlada zbrinula 27 vojnika Armije BiH, a niti jednog pripadnika HVO-a…

■ Traži se da se ravnomjerno izvrši i popuna ministarstva
■ Više od 5.000 pripadnika udruga blokirat će prometnicu M-17

Nezadovoljne dosadašnjim odnosom županijske vlasti i pritiscima koji se posljednjih dana vrše prema pripadnicima HVO-a, udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Zeničko-dobojske županije održale su zajednički sastanak sa kojeg su upućene oštre kritike prema županijskim i federalnim vlastima.

Odlučna borba     

Predstavnici braniteljskih udruga HVO-a ZDŽ-a razgovarali su sa zastupnicima u Skupštini ZDŽ-a i Domu naroda FBiH, Ivom Tadićem i Perom Mamićem te najavili odlučniju borbu za svoja zakonom zajamčena prava. Prije svega, pravo na financiranje rada udruga HVO-a iz županijskog proračuna odakle se uglavnom financira rad bošnjačkih udruga, čime se umanjuju aktivnosti HVO-a i u konačnici dovodi do prestanka rada pojedinih braniteljskih udruga. Svoje zahtjeve za financiranjem uputili su prije četiri godine i do danas dobivali samo negativne odgovore.

Trenutno se iz županijskog proračuna financira sedam organizacija Armije BiH i sufinancira devet sportskih klubova čiji su osnivači bivši pripadnici Armije BiH, a samo dvije udruge HVO-a. U ovoj godini Vlada ZDŽ-a donijela je niz odluka i zaključaka kojima se odobravaju sredstva za kupovinu stana ili izgradnju stambenog objekta u cilju trajnog zbrinjavanja branitelja ili njegove obitelji, odnosno pripadnika Armije BiH. Ovim odlukama Vlada ZDŽ-a je trajno zbrinula 27 pripadnika Armije BiH za što je izdvojila približno 255 tisuća KM. Među njima nije bilo pripadnika HVO-a. Potpora županijskog Ministarstva branitelja projektima i aktivnostima udruga HVO-a je minimalna ili neznatna na spram sredstava koja se odobravaju udruženjima proisteklih iz Armije BiH.

Županijsko ministarstvo koje skrbi o stradalnicima Armije BiH i HVO-a popunjeno je s preko 90 posto pripadnika bošnjačkog naroda.
Koordinacija udruga Domovinskog rata ZDŽ koju čine Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH i novoosnovana Udruga Zavjet, uputili su zaključke prema Vladi ZDŽ-a i resornom ministru Suadu Omeraševiću od kojih se očekuje da do 15. listopada donesu konkretne mjere i odluke koje su u interesu pripadnika HVO-a. Prije svega, da se iz proračuna ZDŽ-a financira rad svih udruga HVO-a na jednak način kako se to već čini prema pripadnicima Armije BiH. Također se traži financiranje obilježavanja značajnih datuma vezanih za pripadnike HVO-a, kao i drugih projekata udruga Domovinskog rata, što do sada nije bila praksa. Također se traži da se ravnomjerno izvrši popuna Ministarstva branitelja ZDŽ-a i s pripadnicima hrvatskog naroda. U slučaju da se ovi zahtjevi ne shvate ozbiljno, više od 5.000 pripadnika udruga koje čine koordinaciju udruga Domovinskog rata ZDŽ-a, blokirat će prometnicu M-17 i poduzeti drage zakonom dozvoljene metode za ostvarivanje svojih prava.

Brojni problemi

Predstavnici udruga Domovinskog rata su u razgovoru s predsjednikom Odbora za branitelje Doma naroda Parlamenta FBiH Ivom Tadićem izrazili duboku zabrinutost za položaj pripadnika i udruga HVO-a, kao i odnosom aktualne vlasti prema njima. Tadić je naglasio da je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH pokrenuo inicijativu za rješavanje brojnih problema koji se tiču braniteljske populacije u Federaciji BiH, i to pitanje revizorskih timova i imovinskog cenzusa za nositelje najviših ratnih odličja. O ovim pitanjima Vlada Federacije BiH bi trebala se očitovati i dati odgovor u sljedećih mjesec dana.
 

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi