RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Wigemark: Važno je fokusirati se na presudu Ustavnog suda u slučaju "Ljubić"

Napisano 10.04.2018. 22:16

Šef izaslanstva EU u BiH Lars Gunnar Wigemark je danas u razgovoru za N1 kazao kako EU nije tu da "zauzima bilo čiju stranu, nego da potpomogne pronalazak rješenja", kada je riječ o svim procesima u BiH s naglaskom na pregovore u vezi sa izmjenom Izbornog zakona.

"Naša uloga EU i SAD je ovdje bila da potpomognemo pregovore. Po prvi put sam zapravo vidio političke lidere kako međusobno razgovaraju. Govorim o nekih, šest - sedam stranaka koje moraju postići kompromis, jer koje god rješenje se nađe mora biti rezultat kompromisa. Nije ničiji poraz da se postigne kompromis, nego će to biti znak i mudrosti i snage", kazao je Wigemark.

Nakon prošlotjednog sastanka, neki od članova HDZ-a su kazali da se pokušava stvoriti "bošnjački entitet".

"Nije moje da komentiram komentare različitih stranaka. Napomenut ću da sutra sa svojom kolegicom veleposlanicom McCormack idemo da se sastanemo s Čovićem i HDZ-om da čujemo njihove komentare. Ne zagovaramo nijedno rješenje, želimo da domaći lideri preuzmu snažnije odgovornost i nađu zajednički jezik i stav. Do sada nije bilo naznaka bilo kakvih pomaka, ali sada su pozicije malo jasnije. Napomenut ću da smo započeli proces konsultacija na jednoj razini, to je kompleksan proces koji zadire u samu suštinu BiH i njenog uređenja. Važno je fokusirati se na presudu "Ljubić", to je jedan od predmeta koji se bavi pitanjem direktnog izbora u Dom naroda", dodao je.

 

Wigemark je poručio da se ne bira nijedna strana.

"Po ovome konkretno pitanju, ne biramo nijednu stranu i nismo pristrani, želimo samo vidjeti rješenje".

"Primijetio sam da kada ste optimista u BiH, smatraju vas naivnim. Ne očekujem nikakve značajnije iskorake, ali želim da čujemo stavove i viđenja predstavnika HDZ-a, nakon njihovih stranačkih pregovora. Želimo čuti njihove komentare iz prve ruke. Važno je nastaviti razgovore između domaćih lidera. Mi smo tu da ih podržimo sa svoje strane. Mislimo da odgovornost treba biti u rukama onih koji trebaju rješavati ovo pitanje. To važi za sva pitanja, ne samo pitanje Izbornog zakona", smatra Wigemark.

 

Wigemark je poručio da ljudi često doživljavaju međunarodnu zajednicu pogrešno.

"Mi se percipiramo kao netko tko dolazi i rješava pitanja, ali sada je teret na vama i vašim političkim liderima. Imate izbore u listopadu, ako ste nezadovoljni liderima, onda na izborima možete istaknuti to mišljenje".

"Ja sam već napomenuo da smo prošlo ljeto pokrenuli proces konsultacija. Razgovarao sam sa Čovićem, tada mi je rečeno da nema potrebe da započinjemo bilo kakav proces. Mi ne mislimo nametati bilo kakva rješenja, mi smo tu da potpomognemo postizanje dogovora. Više puta smo to rekli članovima Predsjedništva, ali u pregovorima koji su i ranije vođeni bilo je jasno da nije bilo ni želje ni volje za pomacima. Postojali su prijedlozi koji su se bavili nekim rješenjima za Parlament FBiH. Krajnji rok su sami izbori i provedba izbornih rezultata", dodao je šef izaslanstva EU u BiH.

 

"Izborna godina nije izgovor"

"Postoji prilika da se napravi pravi iskorak, ali to što je vama izborna godina nije izgovor da se ništa ne radi. Vlasti su tu još do listopada", kazao je.

Na pitanje da li su i ovaj put u ponudi bili "kolači", Wigemark je istakao:

"Nisu se nudili nikakvi kolači za Izborni zakon. To je daleko važnije pitanje, nego pitanje Zakona o trošarinama. Mi smo spremni razgovarati s bilo kim tko je spreman da sluša i sasluša. Bilo kakve izmjene Izbornog zakona moraju proći kroz parlamentarnu proceduru. Ja se nadam da ćemo imati dovoljno prihvatljiva rješenja svima", poručio je.


Nema komentara

Anketa

Ustavi