Preuzimanje
AV zapisi
 
Pocetna > Apeli
 

Akcija "BOLEST NE BIRA"

ZAJEDNO POMAŽEMO KB MOSTAR

Humanost je izazov našeg vremena kako za liječnike, gospodarstvenike,
umjetnike, za znanstvenike tako i za političare, izazov za odlučne odgovore,
za odlučna ponašanja, za hrabre odluke i upravo ste Vi dokazali svoju
odlučnost i veličinu čovjeka, pomažući Kliničkoj bolnici Mostar.

U odboru za završetak izgradnje Kiničke bolnice Mostar, nalaze se
najuglednija imena zdravstvenog, političkog i kulturnog života BiH i
Hrvatske.

Humanitarna akcija "BOLEST NE BIRA - zajedno pomažemo KBM" nastavak je
započete Humanitarne akcije u Republici Hrvatskoj "BOLEST NE BIRA" Zagreb
Kliničkoj bolnici Mostar.

Cilj akcije je pomoć za dovršetak izgradnje i opremanje zgrade
Kliničke bolnice Mostar.

Zbog čega Klinička bolnica Mostar a ne nešto drugo?

 • Zato što je jedina zdravstvena ustanova tipa kliničkog centra u
  regiji, te jedna od malobrojnih u BiH.
 • Zato što 600.000 osiguranika i potencijalnih korisnika usluga KB
  Mostar se mora, još uvijek, zadovoljiti sa postojećih 716 postelja.
 • Zato što je 716 postelja smješteno u neadekvatnim objektima starijim
  više od od 100 godina i nadasve devastiranim u ratnim razaranjima.
 • Zato što ni objekti ni oprema ne odgovaraju zdravstvenim standardima
  današnjice.
 • Zato što su odjeli dislocirani na pet različitih i veoma udaljenih
  lokacija.
 • Zato što je opremljenost svih postojećih odjela neadekvatna.
 • ZATO ŠTO BOLEST NE BIRA
 • ZATO ŠTO SAMI MOŽEMO STVORITI NAJBOLJE UVJETE I TAKO SE
  SUPROTSTAVITI BOLESTI

Zato i Vi postanite donatorom i pomozite dovršenju izgradnje i
opremanja Kliničke bolnice Mostar.

Žiro račun za dovršetak izgradnje KBM se vodi kod Zagrebačke banke
d.d. Mostar br. 3381002201969086

http://www.kb-mostar.org/


Pomoć za Anđeliće

Zdravstvena situacija Marinka Anđelića ide na bolje, ali će za njegovo liječenje i rehabilitaciju biti potrebna znatna financijska sredstva. S toga je don Anto Ledić kao župnik pokrenuo akciju pomoći za Marinka Anđelića kao i za cijelu obitelj Anđelić. Za novčane uplate u konvertibilnim markama račun je otvoren kod Gospodarske banke Sarajevo u korist Marinka Anđelića, a broj je 170-110-10000000-78 partija 18871. Za devizne uplate u korist Marinka Anđelića kod Gospodarske banke Sarajevo, SWIFT: GBSABA22, a korespondentne banke su, za uplate u
eurima Deutsche bank AG,F/M, za američke dolare Bank of Amerika, za kanadske dolare Canadian Imperial bank i Hrvatska kreditna zadruga Toronto, za australske dolare National Australia bank te za kune Zagrebačka banka d.d. Zagreb.


Apel za Knin

O aktivnostima Caritasa u Kninu

Zbrinjavanje stalno proganjanih i istjerivanih Hrvata iz Drvara i drugih mjesta BiH, kao i pomoc preostalim siromasnim obiteljima u Kninu, iziskuje svakodnevne napore vrlo male, ali uporne ekipe Caritasa u Kninu. Caritas Knin djeluje i radi poticajem Franjevackog samostana Sv. Ante u Kninu i pod vodstvom gvardijana fra Petra Klarica.
Postoji vise djelotvornih programa pomoci Hrvatima koje organizira i provodi Caritas u Kninu: Caritasova kuhinja u Kninu, otvorena 21. ozujka 2001.g., dnevno izdaje 130 obroka za najpotrebnije osobe bez obzira na nacionalnost. Osim toga tjedno se dijeli pomoc hrvatskim obiteljima koje su upisane kao zupljani zupe Sv. Ante u Kninu ili okolnih zupa i to u vidu obiteljskih paketa. Paketi sadrze osnovne prehrambene namjernice, higijensko toaletni pribor i pelene. Mjesecno se tako snabdijeva 2308 obitelji ili to iznosi oko 10.000 hrvatskih dusa. Do sada je podijeljeno ukupno oko 17.000 obiteljskih paketa.

Ujedno radi pojeftinjenja stalnog zbrinjavanja gladnih Hrvata u Kninu, vodstvo Caritasa sada radi i na programu otvaranja pekare. Taj plan se ukazao potrebnim kako bi se smanjili stalni novcani izdaci za kupnju najosnovnije zivotne namjernice – kruha. Sama cinjenica o potrebi otvaranja Caritasove pekare u Kninu, definitivno ukazuje na tesko stanje bijede i siromastva mnogih hrvatskih obitelji u Kninu i neefikasnost vlasti u Zagrebu, koja je Caritasove aktivnosti proglasila nepotrebnim, prenapuhanim i politikanskim. Caritas pomaze i pri placanju rezija, posebno elektricne energije, onim obiteljima koje su mnogoclane i najsiromasnije. Takav program i pogon zahtijeva neprekidnu pomoc u novcu, hrani, toaletnim i higijenskim sredstvima !!!

Prije dvije godine u Kninu je bilo totalno beznadje. Mnoge su hrvatske obitelji pocele seliti u trece zemlje, nagovorom stranih takozvanih ‘humanitarnih organizacija’. Te su organizacije pomagale pri brzem ishodjenju potrebnih iseljenickih dokumenata, te davale novac za zrakoplovne karte. Pri tom, oni koji su se sluzili takovim ‘uslugama’ morali su potpisivati obvezu kako se u roku od pet godina nece vratiti u Hrvatsku. U stvarnosti to znaci kako ce se tesko ikada trajno vratiti u Hrvatsku! Bilo je to ultimativno iseljavanje Hrvata. No, zahvaljujuci aktivnostima Caritasa nada je ipak vracena medju Hrvate u Kninu. Nada u opstanak i ostanak vratila se u Knin i zato ne smijemo stati !
Proslih godina mnogi Hrvati bili su smjesteni u objektima Srba iz kojih moraju sada iseliti i napustiti ih. Zato je osmisljen i uveden program trajnog zbrinjavanja za obitelji najsiromasnijih Hrvata u Kninu. Program trajnog zbrinjavanja predvidja ugovorni otkup nekretnina koje su slobodne na trzistu. Ovo je najljepsa inicijativa koja je do sada trajno udomila preko 40-tak hrvatskih obitelji u Kninu. Medjutim, ta je aktivnost financijski i najzahtijevnija. Ipak napreduje zahvaljujuci skromnim dobrociniteljima iz domovine i svijeta, a hrvatske obitelji koje su tako zbrinute vezane su ugovorom da steceni krov nad glavom ne mogu dalje prodati ili otudjiti. Pri tom svaki darovatelj novca za taj program daje pismenu izjavu o posebnoj namjeni svog novcanog dara, te takodjer za tu namjenu dobiva i zahvalnicu. Tako oni koji dobivaju svoj krov nad glavom ostaju i tijelom i dusom u Hrvatskoj, a oni koji daruju ostaju dusom i sjecanjem trajno vezani za Knin.
Takodjer uskoro se uvodi i novi program u vidu kumstva djeci iz siromasnih hrvatskih obitelji, koji bi vec na ranije provjerenom modelu zbrinjavanja djece palih branitelja u Domovinskom ratu, obnovio ideju i nastavio skrbiti o najmladjim Hrvatima u Kninu. To je prilika da darovatelji kao kumovi jos emotivnije budu povezani s Kninom.
Za sve ove Caritasove programe i detaljnije informacije odnosno za dostavu pomoci potrebno je kontaktirati:


Caritas Knin, VII. gardijske brigade br. 9, 22300 Knin
Tel. + + 385 22 661 770 Fax/tel. ++385 22 664846 e-mail: [email protected]
Kunski racun: 2330003-1100065850 Splitska banka - Knin
Devizni racun: 2330003-11000000013-07-7030-1524003 Splitska banka - Knin

 

Solidarnost
s onima koji trebaju Vašu pomoc


Dana 31. sijecnja 2002. godine u mjestu Lug kod Kiseljaka dogodila se teska tragedija u kojoj je od neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata tesko stradalo petero djece, od kojih jedno smrtno, dvoje teze, a dvoje lakse. Jedno od nastradale djece je i 14-ogodisnji Robert Kajusic, sin poginulog hrvatskog branitelja Augusta Kajusica, koji je u tragicnom dogadjaju izgubio oba oka i ruku. Tocnije, mali Robert je zadobio teske povrede oba ocna bulbusa, kostanih strukura lica, te traumatsku amputaciju desne sake, a smjesten je u klinickoj bolnici Kosevo u Sarajevu, gdje je i operiran i smjesten na intenzivnu njegu. Zbog tezine i prirode zadobivenih povreda jos uvijek se nalazi u zivotnoj opasnosti. Obitelj Kajusic je u studenom 1993. godine prognana iz Varesa u Kiseljak, gdje je gdjaa Bernarda Kajusic u naselju Brestovsko pocela graditi obiteljsku kucu, koja jos nije dovrsena. Imajuci u vidu svu tezinu tragedija koja je pogodila obitelj Kajusic, Zajednica Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zupanije ZE-DO u poslovnici Zagrebacke banke u Kiseljaku otvorila je KM racun na koji se moze uplatiti pomoc za obitelj nastradalog Roberta Kajusica. Racun ima broj: 33 83 40 11 00 05 23 61 na ime Bernarda Kajusic (Robertova majka), a vise infomacija mozete dobiti na telefon banke 030/870-818.

 

 

 

   
 
Pocetna | Forum | Kontakt | English
2009. Developed by asker