RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hvalov zbornik

Napisano 10.04.2010. 13:37
Zapis krstjanina Hvala

HVALOV ZBORNIK, rukopis iz poc. XV st. Na 353 lista pergamenta ispisao ga je 1404. bosancicom, sa starijega glag. predloska, "Hval krstjanin", "u cast slavnom gospodinu Hrvoju, hercegu splitskom i knezu Donjih Krajeva i drugih mnogih zemalja". Zbornik je jedan od najpoznatijih rukopisa "crkve bosanske" u kojemu, medjutim, ima ikonografskih elemenata koji nisu u skladu s ucenjem bosanskih krstjana (Blagovijest, Raspece i Uzasasce); nalazi se u Sveucilisnoj biblioteci u Bologni (MS 3575, B). Bogato je uresen minijaturama, inicijalima, ornamentima, pojedinacnim figurama i kompozicijama. Dugo se smatralo daje i minijature izveo Hval koji za sebe kaze: "Ispisah zlatom kako i crnilom". Novije analize stila i tehnike slikanja ukazuju na dva minijaturista.

Jedan majstor slika na modroj pozadini, figure su mu izrazito plasticne s crnim konturama, smjestene u pravokutne okvire; guste namaze boje mjestimice ozivljava zlatom. On je pod izrazitim utjecajem gotickoga slikarstva na dasci. Pripisuju mu se minijature: Povorka apostola s Kristom, Raspece, Bl. Dj. Marija na prijestolju, Uzasasce, Kamenovanje arhidjakona Stjepana, Kralj David i Mojsije.

Drugi majstor slika na zlatnoj pozadini, a minijature smjesta u bogato izradjen arhitektonski okvir. Crtez mu je finiji, boje pastelnije, kvalitcta rada visa nego kod njegova suradnika na tom zborniku. Njemu su pripisani: Navjestenje, evandjelisti (osim Ivana), Krist blagoslivlje apostole, inicijali s ljudskim likovima i veci dio ostalih uresa.

Te minijature ikonografski i umjetnicki pripadaju gotickoj umjetnosti iz kruga dalm. slikara XV st. pa je vrlo vjerojatno da su ih izveli domaci , slikari. To potkrepljuje cinjenica da se neki likovi i uresi nalaze i u glag. Hrvojevu misalu (izmedju 1403. i 1404).

Minijature iz Hvalovoga zbornika

Hval 1Hval 2

Dalmatinski kodeks bosanskih krstjana

http://www.vjesnik.hr/html/2004/03/07/Clanak.asp?r=kul&c=4


Ispiši
Ocijeni: 3.0
15730 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi