RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na pomolu koalicija SDP-SBIH

Napisano 31.01.2010. 06:41

Lagumdžija i Silajdžić

Posjet nekadašnjeg predsjednika američkih demokrata Howarda Deena Sarajevu te činjenica da su posebno apostrofirani njegovi susreti s čelnicima Stranke za BiH i Socijaldemokratske partije , Harisom Silajdžićem i Zlatkom Lagumdžijom upućuju na zaključak da strateško partnerstvo SDP-a i S BiH nije daleko.

Ove dvije stranke na nekoliko posljednjih ključnih političkih pitanja bile su na istoj strani. Od Butmirskog paketa preko "popisa stanovništva" i kriminala u Razvojnoj banci,  pa do promjena izbornoga zakona, SDP i S BiH su imale gotovo istovjetne stavove. Kada se zna da je njihova ranija koalicija iz 2000. godine postignuta pod američkim pokroviteljstvom tada se i Deenov posjet može promatrati u spomenutom kontekstu.

Slučajno ili ne, obje su političke stranke istodobno otkazale i pretplatu na list "Dnevni avaz" označivši ga političkim glasilom Radončićevoga SBBH. Ovo otkazivanje pretplate ima snažnu simboličku narav i pokazuje podjedanko negativan stav obje stranke prema novopečenom političaru Radončiću. S druge strane, odnosi Stranke za BiH s Tihićevim SDA, odnosno SDP-a s tom strankom na vrlo su niskim razinama. Iako je i dalje na snazi koalicija SDA i S BiH ove dvije stranke se razmimoilaze na svim bitnim pitanjima, od strateških investicija do obračuna s kriminalom u Razvojnoj banci. Ujedno, nakon pomirbe Sulejmana Tihića sa svojim desnim stranačkim krilom predvođenim Bakirom Izetbegovićem te odstrelom SDA kadrova koji su zagovarali koalciju sa SDP-om (Veladžić, Obhođaš, pa i Kebo), relacija između Lagumdžije i Tihića, koja se na momente činila snažnom, potpuno je prekinuta. Ujedno u javnosti se sve više stječe dojam potpunog debakla Tihićeve SDA na narednim izborima.

Iz svega navednoga se može zaključiti da ni Lagumdžija ni Silajdžić nemaju baš mnogo izbora jer su opći izbori pred vratima. Ujedno sve više do izražaja dolaze i komparativne prednosti moguće ponovne koalicije SDP - S BiH i drugih stranaka, i to od američke potpore, zajedničkih stavova oko Ustava i taktike prema rušilačkim akcijama Milorada Dodika, pa do činjenice da bi ova koalicija opet mogla imati dva člana Predsjedništva BiH - Harisa Silajdžića i Željka Komšića, a što daje odlučnu prednost prilikom imenovanja državnoga premijera.


Nema komentara

Anketa

Ustavi