RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mesiću okani se Brčkog, šalji vojsku na Derventu!

Napisano 18.02.2010. 15:50

 

 Piše: Bart Walker

Danas su svi portali u regiji prenijeli vijest da je, uskoro bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, zaprijetio Republici Srpskoj da će poslati vojsku u Brčko i tako „presjeći koridor“ ukoliko RS raspiše referendum o odvajanju od BiH. Ovo je smiješna, možda čak i groteskna izjava čovjeka koji je čitav svoj mandat uspio samo u jednom: ocrniti Hrvate Bosne i Hercegovine i sotonizirati Hrvatske generale. Da ne bude zablude imao je gospodin Mesić i drugih „zasluga“ ali ove su najzvučnije i najpogubnije akcije ovog kako ga u posljednje vrijeme nazivaju Resurs Efendije.


Neki hrvatski domoljubi možda misle da je ovo jedan hvale vrijedan potez kojim se želi konačno rješavati stanje Hrvata Bosanske Posavine, međutim to nažalost nije tako. Gospodin Predsjednik u ovome slučaju uopće ne razmišlja o Hrvatima Posavine, jer gle čuda, Brčko uopće više nije u sastavu Republike Srpske! Brčko je općina koja je postala Distrikt ili laički rečeno ona je zasebna država. Ovakav status Brčkog u stvari je puno bolje rješenje za Hrvate nego da su pripali Republici Srpskoj ili hajmo reći Tuzlanskoj Županiji. Zašto?

Pa čisto matematički, Hrvati su na prošlim izborima u Distriktu Brčko osvojili 13,87% od ukupnog broja glasova, dok bi i u Tuzlanskoj županiji, a da ne pričamo o RS-u, taj broj bio mizeran.
Gospodin Mesić bi izgleda, poslao vojsku u „državu“ u kojoj su Hrvati možda i zaštićeniji nego u pojedinim krajevima njemu posebno drage FBiH.

Želim poručiti Gospodinu Predsjedniku njegovoj ekselenciji Resurs Efendiji, da u Brčko ne treba slati vojsku nego građevinski materijal za popravak kuća, škola i infrastrukture povratničkih naselja, jer status Brčkog je riješen, na radost i Hrvata, to je država koja nema veze sa Republikom Srpskom.

Evo i jedna edukacija i možebitni prijedlog za dotičnog :

Bosanska Posavina

Od završetka Domovinskog rata pa naovamo, kako vrijeme prolazi sve su glasniji „zli jezici“ koji uz naknadnu pamet i vjerojatno niti jedan dan na bojištu, govore o raznim prodajama i teorijama žrtvovanja teritorija od strane hrvatskih političara u minulom ratu.
Koliko mi zapravo znamo o tim područjima i koliko su cifre kojima barataju pojedini „stručnjaci“ točne, je pitanje koje bi nas trebalo sve zaokupiti u razmišljanjima o tim delikatnim područjima.

Posebno su senzibilni  podaci za Bosansku Posavinu koje donosimo, a koji pokazuju da su Hrvati ipak uspjeli spasiti veliki dio toga vjekovnog Hrvatskog teritorija.

Podaci za Brčko, Orašje, Odžak, B. Šamac, B. Brod, Modriču, Derventu te dio Gradačca i Doboja, koji je proglašen dijelom Herceg Bosne

Posavina tablica

Prema ovim podacima vidljivo je da je od prijeratnog broja Hrvata iz 1991. Godine (120.379) u ovim općinama, „spašeno“ 67.892 Hrvata ili 56%. Od općina u kojima su Hrvati bili relativna većina Hrvati su izgubili samo Bosanski Brod.

Ono na čemu treba raditi, a što je teže možda i od ratovanja, je stvoriti uvjete za normalan život kako na „slobodnim“ tako i na teritorijima koji su ostali u sastavu RS-a.

Teritorij Herceg Bosne (tamno plavo+svijetlo plavo) i teritorij Brčkog i FBiH (svijetlo plavo)


Posavina HB

Podaci govore da, od 67892 Hrvata koji su ostali u FBiH i Distriktu Brčko danas na tim prostorima živi oko 40000 Hrvata. To govori da stopa povratka na, u nekim slučajevima obranjena (dio Brčkog, Orašje i Domaljevac), a u drugim vraćena pregovorima (Odžak) područja, iznosi oko 59% što i nije tako ohrabrujuća činjenica.


U nekim budućim preslaganjima, postoji velika i realna mogućnost zamjene teritorija u zapadnoj Bosni (Drvar primjerice), za kontinuiran potez koji je moguće povući kroz općine B.Brod i Derventa pa sve do Doboja kojim se ne bi prekidao „koridor“, a u kojemu su Hrvati većina i kojim bi se vratio teritorij na kojemu je 1991. godine živjelo cca 26000 Hrvata!

Time bi se broj Hrvata Posavine koji nisu ostali u Republici Srpskoj popeo na oko 94000 ili čak 78% ukupne populacije Hrvata toga područja (prema popisu 1991. godine).

Donosimo okvirnu kartu, koja može biti smjernica našim političarima (unutar ocrtanog područja je živjelo oko 26000 Hrvata)

Derventa

Za općinu Modriča nerealno je očekivati bilo kakve ustupke sa srpske strane budući da ona čini „kralježnicu“ koridora, ali i zbog podatka o ogromnom broju naselja izgrađenih za Srbe nakon rata. 

Karta Posavine po naseljima prema popisu iz 1991. (narandžasto Hrvati, zeleno Muslimani, plavo Srbi)

Posavina naselja

Dio općine Gradačac, od kojega je napravljena općina Pelagićevo je zapravo kompaktan teritorij u kojemu su Hrvati prema popisu iz  1991. godine činili većinu, i uz dovoljan povratak moglo bi se nešto uraditi i na tome planu.

Na kraju ovog izlaganja o stanju u Posavini, moram reći da nije sve tako crno kao što u medijima čujemo, Posavina je jednim dijelom obranjena i žrtvu Orašja i dijela Šamca (Domaljevac) ne smijemo zaboraviti. U budućnosti postoji velika mogućnost dogovora sa Srbima za zamjenu teritorija zapadne Bosne i dijelova Posavine (naravno po principu 1km2 za 1km2) koji čine kompaktan teritorij i koji ne  dira u „koridor“, što budi nadu i vjeru mnogih Posavljaka da će jednog dana živjeti svojoj domovini Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, koja bi bila sastavnim djelom Bosne i Hercegovine.

Na kraju PORUKA MESIĆU:

Ili nam pomozi da se dogovorimo sa Srbima oko ovoga, ili ŠALJI VOJSKU NA DERVENTU !

 

HercegBosna.org
 


Ispiši
Ocijeni: 3.6
30961 pregleda

Nakon što se dogovorimo s Dodikom oko zamjene teritorija, počinjem mu vjerovat, dotad bolje da ne priča o Hrvatima u Federaciji.

Samo mu treba reći: Znaš što treba?

Autor: Junuz Djipalo | Napisano 19.01.2010. | (111) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(129)

Kada bi riješili ovo sa Posavinom, Komušinu i još par sela, Srbi i Hrvati bi za vijeke vjekova riješili pitanje granica u BiH ...

Autor: Ultras1986 | Napisano 19.01.2010. | (121) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(113)

Odlična analiza, pravo sam iznenađen :))

Autor: dudu | Napisano 20.01.2010. | (109) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(109)

Ovo se zove analiza, dosad su na internetu članci slični ovome većinom bili puni netočnosti i nelogičnih zaključaka, kao da ih je netko radio preko volje...

Autor: Starfucker226 | Napisano 20.01.2010. | (103) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(108)

Super analiza. Iako bi ja u hrv dio uključio i grad Derventu i par (srpskih) sela na granici brodske i derventske općine (ravna linija bi onda bila.
Pelagićevo (ili bar dio općine) bi se mogao uključiti u distrikt Brčko (srbima bi to pasalo jer bi se tako povećao njihov broj na štetu muslimana, a mogla bi se i uključiti ona 4 sela iz federacije (1 iz općine Gradačac, 3 iz općine Srebrenik) sa prijeratnom hrvatskom većinom koja su trebala činiti općinu Ravne-Brčko.
4 naselja na sjeveru općine Modriča su uključena u općinu Vukoslavlje koja bi se isto mogla priključiti hrv. posavini, tamo je bila apsolutna hrv većina prije rata, međutim povratak Hrvata je slab, pa su muslimani tamo sada većina.
To pokriva veći dio teritorija osim općine Šamac gdje bi realno gledajući mogli dobiti komad zemlje (ne prekidamo koridor) a 2 posavske enklave bi se onda spojile.
Također Odžak bi se mogao proširiti malo na zapad na hrv. naselje u općini B.Brod. Mala korekcija ali nama dosta :)
Mislim da je to maximum što se može bez diranja u koridor.
Srbi nam vrate Komušinu, neka seoca oko Stoca (ž.sv Stjepan Krst), Ravnog i Jajca (Liskovica, možda promjena linije oko Jezera i Majdana) i s njima smo većinu stvari riješili.
Ponavljam super članak!

Autor: Ceha | Napisano 20.01.2010. | (116) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(106)

Prvo mislim da je posteno da i vi hrvati dobijete federalnu jedinicu i poseban entitet kao i srbi u srpskoj.drugo zelim da srpski i hrvatski narod vise nikad ne ratuje i ne ubija jednog drugog u bosni vec da zajedno jedno drugom pomognu u problemima i naravno ucine svako sa svoje strane ustupke.Ovo za drvar i zamenu teritorija je mislim odlicna ideja.
srbi i hrvati zajedno su nepobedivi.oprostimo jedni drugima sto je bilo,pozdrav

Autor: davor sr | Napisano 22.01.2010. | (134) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(110)

za kamenogspavaca:
Bas si proziran,kad te turci toliko vole sto onda vam prave problem sto hocete da imate jedan svoj tv kanal!ja sam samo rekao da se srbi i hrvati mozda i mogu u necemu sloziti i ovaj clanak je dokaz za to.Srbi imaju svoju republiku srpsku i ne treba nama nijedan kvadrat hrvatske zemlje u bosni.

Autor: davor sr | Napisano 22.01.2010. | (119) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(122)

Uostalom ne znam i koji sam djavo pomislio da za srbe i hrvate ima jos nade,molim moderatora da obrise sve moje postove i izvinjavam se sto sam uopste komentarisao ovde bilo sta.kamenispavacu uzivaj.

Autor: davor sr | Napisano 22.01.2010. | (109) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(110)

Miriti se s Bošnjacima?
Kako ćemo se mi miriti s bošnjacima?
Zar Hrvati drugima biraju predsjednike? Zar Hrvati nadglasavaju druge? Zar Hrvati brane drugima upotrebu njihovih jezika/sredstava medijskog priopčavanja? Zar Hrvati troše tuđi novac a sami mizerno pridonose u proračun?
Ne kameni spavaču, ne propada Federacija radi Hrvata ....

Autor: Ceha | Napisano 22.01.2010. | (138) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(102)

Hrvati i Srbi se trebaju izmiriti, riješiti račune i mirna Bosna.
A kada se Bošnjaci/muslimani/Turci/ili kako se već zovu opamete i s njima napraviti isto
Ne mogu 3 noge u 2 nogavice

Autor: Ceha | Napisano 22.01.2010. | (120) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(118)

CEHA,ako ima jos hrvata kao ti da ne misle da su svi srbi cetnici,sto je za mene licno to uvreda bice mirna bosna izmedju nasa dva naroda zauvek.NEK JE BOG CUVA I JEDNE I DRUGE!sto se mene tice sa mnom uvek ceha mozes da pijes,a ako neko od mojih srba kaze nesto protiv tebe samo zato sto si hrvat lose ce se provesti

Autor: davor sr | Napisano 22.01.2010. | (169) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(133)

Hvala Davore
Dosta je bilo aga i agovanja :)
Svakom svoje i mir božji. Zaštita i s jedne i s druge strane.
Lov na trebice, a ne nadjebavanje.
Ma većina Hrvata misli tako. Pogotovo u BiH.
Jedini koji rade probleme su muslimani. A i oni će doći k sebi prije ili poslije.
Mesić je ovdje ispao totalni klaun, a u BiH je konstantno radio protiv hrvatskih interesa.
Nije bitno kakve je neko vjere nego kakav je čovjek. A ovaj je bio ljiga :)
Al, ajde bilo prošlo. Gledamo dalje :)

Autor: Ceha | Napisano 22.01.2010. | (114) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(106)

ma da ceha,i ja gledam kakav je neko covek a ne sta je po nacionalnosti.moze,lovicemo trebice,videcu da za godisnji odmor dodjem malo u Drvar do ujaka i ujne,a onda sto da ne mozda i navratim do mostara.ako te put nanese u novi sad kod mene lovicemo ribe,ha ha.ajd,sve najbolje.drago mi je sto smo popricali.nek nas samo muslimani ne diraju i sve ce biti ok

Autor: davor sr | Napisano 22.01.2010. | (114) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(101)

Istina Davore, samo ja sam ti iz Zagreba ;)
Ajde dobar provod :)

Autor: Ceha | Napisano 22.01.2010. | (99) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(97)

Kakvo mirenje s Bošnjacima? Svoje pravo lice su pokazali u ovih 15 godina i nema tu ni milimetra prostora za daljna popuštanja. Svakom svoje, pa ćemo se onda lako miriti.

Autor: dudu | Napisano 22.01.2010. | (125) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(112)
2 » 

Anketa

Ustavi