RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Caritasov "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH"

Napisano 25.02.2013. 18:04
Caritas Hrvatska

Caritasov "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH"

ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Program korizmene akcije Hrvatskoga Caritasa "Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" od 25. veljače do 3. ožujka, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u Zagrebu.

O akciji su govorili predsjednik Hrvatskoga caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, ravnatelj Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine fra Miljenko Stojić i ravnatelj Hrvatskoga caritasa mons. Fabijan Svalina.

Biskup Mrzljak je podsjetio kako su mnogi stradalnici iz BiH za vrijeme Domovinskoga rata boravili u Hrvatskoj od kada je proistekla međusobna suradnja s pojedinim bratskim župama nakon povratka u BiH.

Akcijom solidarnosti želimo se povezati s Hrvatima u njihovoj domovini BiH, rekao je mons. Mrzljak dodavši kako nije riječ samo o materijalnoj pomoći nego i duhovnoj suradnji, koja se sve više osjeća u molitvi zajedništvu.

Također se želi pokazati da Hrvati u BiH nisu zaboravljeni i ostavljeni sami, te kako duh solidarnosti i povezanosti molitvom omogućuje svakom vjerniku da se uključi u humanitarnu akciju, istaknuo je.

Fra Miljenko Stojić je predstavio izvješće o istraživanju siromaštva u BiH, koje je proveo Caritas Biskupske konferencije BiH, a temelji se na dva zasebna istraživanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, provedenima u 2011. i 2012.

Na osnovi prikupljenih 10.000 različitih upitnika (o obiteljima i zajednicama) Caritas je nastojao dati kvalitativan i kvantitativan opis siromaštva i socijalne isključenosti koje uočava Katolička crkva u BiH. Izvješće je poziv i poticaj za zajednički napor oko smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti, rekao je Stojić.

Naveo je kako je u istraživanju ispitano 33.180 osoba odnosno 9.752 obitelji u 87 župnih zajednica te upozorio na podatke od 18 posto obitelji, koje nemaju ni jednoga zaposlenog člana, 83,8 posto obitelji je s umirovljenicima, a 8 posto su obitelji bez ikakvih primanja.

Također 9,8 posto obitelji živi u devastiranom objektu, 14,9 posto ima osobe sa zdravstvenim poteškoćama, tjelesnim nedostatkom ili mentalno oboljele osobe.

Istraživanje pokazuje kako je za 40,6 posto obitelji potrebna neka vrsta pomoći, dok 5,4 posto obitelji već primaju neku vrstu pomoći.

Stojić je istaknuo kako je istraživanje pokazalo i podatak da je 60,1 posto obitelji, koje su sudjelovale u istraživanju, spremno pomoći drugima članovima svoje zajednice koji se nalaze u stanju socijalne potrebe ili u nekoj drugoj nevolji.

Po riječima ravnatelja Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijana Svaline, Hrvatski je Caritas tijekom sedam godina u svojim akcijama solidarnosti prikupio oko 17 milijuna kuna, koje su uputili za potrebe obrazovanja, socijalne skrbi, podizanja i pomoći za malo poduzetništvo te za spas ugroženih ljudi.

Svi koji to žele mogu se uključiti u korizmenu akciju Hrvatskoga Caritasa, a svoj dar mogu priložiti na misi sljedeće nedjelje, 3. ožujka.

Prilog za pomoć može se dati i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen) te uplatom na žiro račun 2340009-1100080340, poziv na br. 101; novčanim darom na župi 3. ožujka 2013. te uplatama na devizni račun kod PBZ 70300-359378, IBAN:HR05 2340 0091 1000 8034 0, SWIFT/BIC code: PBZGHR2x, kao i online donacijama.

Hrvatski Caritas je župama uputio i liturgijske materijale s programom molitvene solidarnosti, Križnim putem te euharistijskim klanjanjem.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi