RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mali junak Lucijano Matošin stabilno nakon zahvata na 'Rebru'; Humanitarna akcija i dalje u tijeku

Napisano 13.01.2011. 11:46
Lucijano Matošin

Dvogodišnji Lucijano Matošin iz Mostara, noseći se s nizom dijagnoza koje su mu uspostavljene na prvim pregledima, od rođenja svakodnevno se borio za život. No, proteklih dana na zagrebačkoj klinici 'Rebro' gdje mu je zdravstveno stanje pod danonoćnim nadzorom liječnika, uspješno su obavljena dva operativna zahvata koja su po prvi put stabilizirala zdravstveno stanje malog junaka.

Mali Lucijano vrlo je rijedak medicinski slučaj rođenog djeteta s nedostatkom jedne trećine mozga, što je i uzrokovalo niz dijagnoza i komplikacija. No, upornošću, nesebičnom ljubavlju i vjerom u život njegovi roditelji sa svojih još troje djece sad čekaju da se stanje od navedenih zahvata zamiri kako bi konačno uslijedila spasonosna operacija ubrizgavanja DNK matičnih stanica na mozgu, te se tako vratila mogućnost za normalan život njihovom malom dvogodišnjaku.

"Navedeni zahvat planiran je već davno, ali zbog velikih zdravstvenih oscilacija to nikako nije bio moguće", kazao je Lucijanov otac Branko te podsjetio na prošlogodišnje akcije koje su se provodile u rodnom mu Mostaru za spas malog sugrađanina.

Iako akcija i humanitarni koncert tada nisu ocjenjeni uspješnim, prema Brankovim riječima, imala je veliki značaj za liječenje njihovog mališana. Za operaciju koja će uslijediti nužno je, kako navodi, 80 tisuća maraka, a u spomenutoj akciju prikupljeno je 36 tisuća maraka.

Pomoći mogu svi uplatom dobrovoljnih priloga na ime malog borbenog Mostarca:

LUCIJANO MATOŠIN
Raiffeisen BANK d.d.
Žiroračun Banke – 1610200000000098
Broj KM računa – 09200567333
Broj deviznog računa – 19200407291
SWIFT CODE – RZBABA2S
IBAN CODE – BA391612200011729335


"Iako su ta sredstva daleko od potrebnih za samu operaciju, u liječenju našega sina bila su jako značajna, te se ovim putem želim od svega srca zahvaliti svim ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali u Lucijanovom liječenju", kaže Branko.

Dugo vremena bili su, kako kaže, smješteni u župi svete Barbare, gdje im je mnogo pomogao župnik don Zdenko Perija, koji je mnogo pomogao obitelji koja je dvije godine živjela razdvojeno zbog svega što ih je snašlo.

Naime, za ubrizgavanje matičnih stanica potrebno je 80 tisuća maraka, a nakon toga, kako kaže, prema liječničkim procjenama trebat će još pet zahvata da bi se u konačnici stiglo do određenih rezultata. Gdje će se zahvat obaviti još nije poznato jer, kako navodi, liječnički tim zasad razmatra da se to učini u Rusiji, Njemačkoj ili Kini, a konačnu odluku donijet će stručnjaci nakon snimanja mozga i zajedničkih konzultacija, jer je riječ o rijetkom zahvatu koji je, sudeći prema navedenom, pobudio zanimanje svjetskih stručnjaka.

- Pod konstantnim nadzorom je liječnika i sad mu je stanje prilično stabilno, što je prema ocijeni stručnjaka vrlo optimistično za daljnje uspjehe. Samu operaciju liječnici ne smatraju rizičnom, iako su inače svi zahvati vezani uz mozak i osjetila uvijek nekako komplicirani.

Liječnici su, kako napominje Branko, zaista profesionalni i ne opterećuju roditelje znajući u kakvoj su situaciji, tako da će pred sami rok planirane operacije i oni znati detalje. Međutim, prema trenutačnom stanju i zdravstvenoj stabilizaciji iz razgovora s liječnicima, Branko smatra da se sudbonosna operacija može očekivati već za dva mjeseca.


Nema komentara

Anketa

Ustavi