RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

NEMA ZA LIJEKOVE: 'Spasite mi unuka da ne umre od leukemije'

Napisano 28.05.2011. 17:39
Jurica Malis sa tetkom

Iako je zapravo tek zakoračio u život, trogodišnjeg Juricu Malisa već su pogodile dvije teške nesreće - lani je izgubio majku, koja je nakon operacije srca preminula u 35. godini života, a odnedavno se i sam bori s ozbiljnom dijagnozom, akutnom limfatičnom leukemijom.

Liječi se u bolnici u Sarajevu, odakle mu je otac, i zdravstvene prognoze su dobre - radi se, kažu liječnici, o ozbiljnoj bolesti, koja je izlječiva, ali tek na duge staze, što iziskuje puno strpljenja, kao i puno novca.

Budući da je obitelj već financijski iscrpljena, Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara, na zamolbu djetetova djeda (majčina oca) Ive Posinkovića, koji živi u Starom Gradu, pokrenulo je humanitarnu akciju kojom se želi prikupiti novac za liječenje. Unuk je jedino svjetlo Ivina tužnog života.

Dugogodišnji je pomorac otprije nekoliko godina u mirovini i umjesto da na svom otoku uživa nakon naporna radnog vijeka, zaredale su mu se tragedije - prvo mu je umrla supruga, nakon toga mu se razboljela kćerka, pa je i nju izgubio, a sada je i maleni Jurica prisiljen boriti se za život.

Dobre prognoze

- Teško je, ali tješi me to da su liječničke prognoze dobre. Čim sam doznao dijagnozu, nazvao sam rođake liječnike u Zagrebu koji su mi potvrdili da će liječenje biti dugotrajno, ali i da uspjeh liječenja iznosi 95 posto. Međutim, za to nam treba novca jer dio lijekova moramo plaćati, a uz to mu moramo osigurati i kvalitetnu prehranu za podizanje imuniteta, što je također jako skupo.

A obiteljska financijska situacija je loša, ja sam umirovljenik i podstanar, dok zet i njegova sestra u Sarajevu otplaćuju dva kredita koja su digli za liječenje moje kćerke. Zet je, uz to, trenutačno na bolovanju, a njegova sestra je bila prisiljena dati otkaz, kako bi mogla cijeli dan biti uz Juricu u bolnici. Bio sam i ja nedavno u Sarajevu, ali sam unuka vidio samo kroz staklo. Nalazi se u sobi za izolaciju, i ondje samo teta može biti kraj njega - kazao nam je Ivo Posinković.

I Maja Budrović, ravnateljica hvarskog Crvenog križa, poziva građane da se odazovu akciji, potvrđujući kako je socijalna situacija obitelji uistinu loša.

- Prije 15-ak dana dječakov je djed došao kod nas, ispričao tu tužnu priču i kazao kako u toj situaciji ne može biti ponosan, nego je prisiljen javno moliti za pomoć. Sve to jako je teško primio, posve je utučen, dok je bio kod nas, nije mogao zaustaviti suze.

Dječaka očekuju najmanje dvije godine liječenja, a koliko će novca biti potrebno, njegova liječnica u Sarajevu nije mi mogla kazati. Još je sve friško i treba vidjeti kako će reagirati na terapiju - napominje Bodrožić.

Ravnateljica Crvenog križa prisjeća se i kako su se dječakovi roditelji upoznali na Hvaru, gdje je njegov otac s obitelji izbjegao za vrijeme rata. Ubrzo su se zaljubili, a zatim i vjenčali, i dobili Juricu, međutim, onda su se zaredale nesreće. No, Maja Bodrožić ne sumnja da će Hvarani, kao i drugi, otvoriti svoja srca i dječaku omogućiti izlječenje.

Žiroračun za maloga Juricu Malisa otvoren je u Splitskoj banci

Svi ljudi dobre volje svoje priloge mogu uplatiti na žiroračun Ive Posinkovića, otvoren u Splitskoj banci: 2330003-3151560994, s naznakom “pomoć za Juricu”. Maja Bodrožić objašnjava kako s tog računa Ivo Posinković zatim prebacuje novac zetu u Sarajevu, s time da Crveni križ ima nadzor nad računom.

Slobodna Dalmacija


Nema komentara

Anketa

Ustavi