RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ostati na svojim ognjištima

Napisano 27.09.2010. 13:07

Ostati na svojim ognjištima

Pomozimo Rostovu i Sebešiću!

Akcija ograđivanja groblja i pokrivanja crkve...

 Na blagdan Rođenja BDM, 8. rujna je proslavljen patron filijalne crkve u Sebešiću. Misno slavlje, kojem ja nazočilo oko tisuću vjernika, predvodio je rostovski župnik vlč. Ilija Ivoš. Svečanost se odvijala na otvorenom, ne samo zbog prelijepog dana nego i zbog činjenice da se trenutačno radi krov na župnoj crkvi.
 Sebešić je živopisno planinsko mjesto udaljeno tridesetak kilometara od Novog Travnika, a pripada prognanoj župi Rostovo. U filijali Sebešić trenutačno žive 32 vjernika, uglavnom umirovljenika,  u 16 obitelji. Prije posljednjeg, nesretnog rata, ovo čisto hrvatsko naselje brojalo je 250 žitelja a širi plato Sebešića brojao je 650 Hrvata kao najbrojnijeg naroda.
 O povijesti katoličanstva na ovim prostorima govore i kameni stećci, rijetka nekropola koja je od naroda nazvana Kamenim svatovima. Legenda kaže da su Turci na tom mjestu sustigli svatove i pobili ih zbog lijepe djevojke plemenita roda a na mjestu njihove pogibije podignuti su kameni svatovi. Na Sebešiću je više lokaliteta stećaka - nekropola od 17 stećaka i 5 krstača iz XV. i prve polovine XVI. stoljeća.

R-stecci1

 Drevna planinska župa koja se nalazi na vraničkoj visoravni, na putu između Novoga Travnika i Uskoplja, u ratu je kao i mnoge druge župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji preživjela svoju Kalvariju.
 Nakon napada ABiH na taj prostor, od 24. lipnja do 5. srpnja 1993. godine, našavši se u okruženju HVO se ipak uspio izvući prema Uskoplju zaštitivši civile. Nakon protjerivanja Hrvata sa njihovih stoljetnih ognjišta, ABiH je katoličke kuće kao i crkvene objekte najprije opljačkala, a zatim devastirala i porušila. Sve što je hrvatsko u selima Dahovo, Has, Sebešić i Rat je popaljeno.
 U obrani Sebešića poginuli su: Drago (Joze) Bagarić, Ivo (Adolfa) Ivoš, Vlado (Franje) Jerković i petorica Zeka: Josip (Janka) Zeko, Miro (Marka) Zeko, Josip (Mate) Zeko, Augustin (Nike) Zeko i Mijo (Stjepana) Zeko.
 Sebešić je u Domovinskom ratu dao neprocjenjiv doprinos. Ukupno je 21 bojovnik sa ovih prostora poginuo a odavde je i prva žrtva sukoba na ex-Yu prostorima, Borislav (Ilije) Pivač je 28. lipnja 1991. stradao kao vojnik tzv. JNA u Murskoj Soboti.  
Poginulim, sa njihovim imenima, podignut je veličanstven spomenik kao trajno sjećanje na jedno nemilo vrijeme.

R-spomenik1


Nakon Domovinskog rata povratak u ovu inače malu župu ide veoma usporeno, prvotno iz političkih razloga, a nakon toga zbog loše ekonomske situacije koja ne daje jamstva za održiv povratak onih koji bi imali volje i želje vratiti se.
 Tadašnji župnik, do obožavanja prihvaćen i hvaljen od puka, preč. Zdravko Mandić koga svi jednostavno znaju kao Jazu učinio je puno napora na konsolidaciji prilika na Sebešiću. Crkva se dovodi u iole prihvatljivo stanje a bezbroj adresa je obišao kako bi pokrenuo povratak puka. Pokušao je animirati i indiferentnu međunarodnu zajednicu koja je u ovom kraju obećala pokrenuti pogon za preradu drveta, tog resursa koga je ovdje gotovo u izobilju. Ostalo je samo na obećanjima pa se Jazo razočaran preselio u župu Breza gdje nikako da pronađe ljepotu Sebešića.

R-obnova1

Njegovi nasljednici pokojni don Branko Karlić, zatim don Marinko Filipović a potom i vlč. Ilija Ivoš puno su uradili na obnovi crkve i obiteljskih kuća ali i dalje mladih u Rostovu i Sebešiću gotovo i nema od rata.
S ciljem okupljanja svih župljana, od kojih su mnogobrojni raseljeni diljem svijeta, u sklopu župne kuće je otvoren Centar za susrete. Rostovački župnici su počeli i s organiziranjem 'Rostovačke večeri' i to uoči proslave patrona blagdana sv. Ilije. To postaje tradicija kako bi se na taj način omogućio susret i druženje današnjih župljana i njihovih gostiju te onih koji su od rata daleko od svojih ognjišta.
 Inače, ova župa ima i golemi posjed od 100 dunuma zemljišta. Na plodnom tlu župnik i njegovi župljani siju heljdu, a i površina pod šumom redovito se čisti i održava. Veliku poteškoću pak i u ovoj kao i ostalim udaljenim povratničkim župama stvara loša ili nikakva putna infrastruktura. Doznajemo kako postoje obećanja resornog županijskog ministarstva u pružanju financijske pomoći kako bi se i taj problem riješio.
Svojevremeno je Općinsko vijeće Novi Travnik u mandatu pokojnog načelnika Marka Vidaka usvojilo projekt izgradnje sportsko-rekreacionog centra na Sebešiću. Ovaj prostor, na sjevernim obroncima Vranice  i za to ima sve pretpostavke – dugu hladnu zimu i broj dana pod snijegom većim od prosjeka za BiH. Zašto se taj projekt ne realizira pitaju se i ovdje na Sebešiću?

R-ograda1

 Od skora na župnom blogu /http://rostovo.blogspot.com/ stoji molba za pomoć jer je u tijeku akcija ograđivanja groblja u Rostovu, te pokrivanje crkve u Sebešiću. Budući da župljani ne mogu sami platiti te troškove, župnik župe Rostovo vlč. Ilija Ivoš poziva sve ljude dobre volje, te, osobito, raseljene rostovske župljane po domovini i svijetu da se odazovu na ovu akciju i ako su u mogućnosti da pomognu. Već su se neke naše kolege sa drugih portala pridružile ovoj molbi, pa uopće ni ne sumnjamo da će se i brojni posjetitelji ovoga portala uključiti u akciju.

Svoje donacije možete slati preko: UNICREDIT BANK DD MOSTAR

Korisnik: ŽUPA SVETOG ILIJE PROROKA ROSTOVO, NOVI TRAVNIK

Swift code: UNCRBA 22

Račun broj: 20013870

IBAN broj: BA39 3386702220137774


Nema komentara

Anketa

Ustavi