RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poznati novinar i voditelj teško bolestan: Nisvet Džanko mora na transplantaciju jetra

Napisano 20.02.2012. 10:02

Poznati novinar i voditelj teško bolestan: Nisvet Džanko mora na transplantaciju jetra

Samo za listu čekanja na klinici u Padovi potrebno 50.000 eura

Džanko: Nemam se sada što sekirati

Nisvet Džanko, poznati novinar i TV voditelj, ovih dana bije svoju najtežu bitku. Onu za život. Ljekari su, naime, autoru popularnog TV serijala „Pozitivna geografija“ prije mjesec dijagnosticirali cirozu jetra.

Spas u Padovi

Suočen s teškom bolešću, Džanko, vlasnik najpoznatije karirane košulje, profesor geografije koji je svoje znanje o domovini godinama naciji prenosio na jedinstven i zanimljiv način - hodajući po bosanskohercegovačkim vrletima i mjestima u koje većina bh. političara nikada nije ušla i otišla, na svoje životno putovanje mora otići van zemlje.

Spas ga čeka u Padovi, u Italiji, ali troškovi transplantacije jetra, kojoj mora biti podvrgnut, enormni su. Da bi došao na listu čekanja klinike u Padovi, potrebno je uplatiti 50.000 eura. Tek onda slijede troškovi ponovnih pretraga, a dodatni su i oni boravka na klinici, koji iznose 150 eura po danu.

Džanko u ovim trenucima nije sam. Porodica i prijatelji iz svih krajeva svijeta su uz njega. Među prvima, pokrenuvši grupu na Facebooku pod nazivom „Za život Nisveta Džanke - onaj u kariranoj košulji“, u akciju prikupljanja pomoći uključio se Nedžad Delić Ćeno, Fočak s adresom u Španjolskoj.

Ostati pri pameti

- Pokušavamo na ovaj način prikupiti novac kako bismo mu pomogli da ode u Padovu na operaciju. Do sada su se odazvali brojni humani ljudi iz BiH, Švedske, Danske, Holandije, Njemačke, Amerike i drugih zemalja. Ja im zahvaljujem i nadam se da ćemo uspjeti u ovoj misiji - kaže Delić za „Avaz“.

Iako je Džanko trenutno na bolovanju, naš poziv zatekao ga je na poslu, u montaži Federalne televizije (FTV), gdje kolegama pomaže pri montiranju spota kojim se i oni žele uključiti u akciju pomoći.

Džanko nam je kazao da je još zatečen dijagnozom sarajevskih ljekara, ali se ne predaje.
- Nije jednostavno znati da imaš tako tešku bolest, a ništa je nije nagovještavalo. Ali, nemam se sada što sekirati, najbitnije je da čovjek ostane pri pameti. Hvala svima onima koji mi pomažu i žele mi pomoći u mojoj borbi. Hvala ljudima u zemlji koji ionako teško žive, a hvala i onima u dijaspori koji su toliko puta izvarani, a ipak i dalje pomažu - navodi Džanko.

■ Broj računa
Svi oni koji žele pomoći Nisvetu Džanki, uplate mogu izvršiti na sljedeće račune:

Nisvet Džanko
UniCredit banka
■ 3387202114957933 - uplate u KM
■ 40020674101 - uplate u EUR

Za uplate iz inozemstva potrebno je uz broj računa navesti i:
■ IBAN BA39 3389 0025 7503 7767
■ SWIFT: UNCR BA22

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi