RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prikupljanja pomoći za djecu „Male škole“ u Varešu

Napisano 25.06.2010. 12:08
Mala škola

Ovih dana je u organizaciji turističke agencije i firme „Vrankamen“ iz Fojnice i uz pomoć Franjevačkog samostana Fojnica i Slaviše Stavljaka župnika župe Deževice u općini Kreševo pokrenuta akcija pod nazivom „Budućnost pripada njima – dajmo im šansu“ prikupljanja pomoći za djecu „Male škole“ u Varešu koja prihvata siromašne, odgojno zapuštene djece i djecu bez odgovarajuće roditeljske brige. Akciji se ovim putem pridružuje i Fojnica online. Kako nam je kazala organizator ove akcije u Fojnici ispred „Vrankamena“ Marina Šimunić ova „Mala škola“ u Varešu postoji od prošle godine.

"Kapacitet ustanove je 32 djece starosne dobi od 0 do 18 godina. Trenutno je u ovoj školi smješteno 11 djece starosne dobi od 3 do 16 godina raspoređene u četiri odgojne grupe po starosnoj dobi a djeca su iz Jajca, Kiseljaka, Vareša, Nove Bile, Travnika, Žepča i Kaknja. O ovoj djeci brine šest visokoobrazovanih časnih sestara u strukama potrebnim za ovakvu ustanovu uz bogato iskustvo. Škola je otvorena tokom cijele godine. Ova akcija ima za cilj upoznavanje javnosti sa postojanjem i aktivnostima ove „Male škole“ u Varešu te pomoći svih nas njenom radu.

Ova škola je prihvatna zajednica za djecu sa teškim vlastitim i obiteljskim situacijama smeštena u središtu Vareša. Primarni cilj je prihvatiti dijete takvo kakvo jeste čineći sve što je moguće kako bi se osjećalo kao u vlastitom domu te ga putem individualnog odgojnog programa vratiti do njegove potpune samostalnosti. Osnovna svrha ustanove je prihvat siromašne odgojno zapuštene djece i djece bez odgovarajuće roditeljske brige da bi im se pomoglo u ostvarivanju cjelovitog rasta i razvoja te usvajanja temeljnjih ljudskih i duhovnih vrednota.

Oni koji žele pomoći ovu akciju mogu to učiniti kupovinom kupona koji se mogu kupiti u Župnim uredima i na drugim mjestima koja će biti obilježena, vi sami određujete visinu iznosa ili uplatom na žiro račun "Mala škola" kod UniCredit Bank na broj 3385702218683018. Polovinom srpnja, odnosno tačnije 11. srpnja na vrelu Svetog Jakova u Deževicama biće održano druženje zahvale sa prigodnim programom za sve one koji su pomogli ovu akciju", za Fojnica online je kazala Marina Šimunić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi