RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zamolba za pomoć sveučilištarskoj mladeži HKD Napretka Mostar

Napisano 06.07.2010. 16:03
HKD Napredak

PRIJATELJIMA  HRVATSKE  MLADEŽI

Poštovani prijatelji hrvatske mladeži i zaštitnici obeznađenoga hrvatskoga naroda u Herceg-Bosni!
 
Vjerojatno znadete da su hercegovački franjevci, nakon olovnih vremena, istom godine 1902., u Mostaru, utemeljili Društvo za pomoć poslovično nadarenoj a siromašnoj hrvatskoj mladeži iz Hercegovine i Bosne, poslije Napredak. Da bi pomogli brojnijoj mladeži, oni su godine 1906., sagradili i đački dom - Napretkov konvikt. U tomu je  Domu, do komunističke zabrane 1949. godine, bilo više od 1350 učenika – mladih hrvatskih umnih radnika. Napredak je imao svoju pismohranu, knjižnicu, čitaonicu i suvremene učionice, svoj vrt, svoje gospodarsko dobro i sve što je trebalo za život i uspjeh mladeži koja je učila.

Tijekom prošlih 108 godina, uza sve protivštine i zabrane, Napredak je osiguravao budućnost, olakšavao brige, otirao suze brojnim naraštajima hrvatske mladeži, da bi završila školovanje a oni su pomagali svomu narodu koji je trpio pod tuđom vlašću. To potvrđuju današnja 1.123 člana a od toga 983 mladih. Članovi našega Napretka uglavnom uče na Fakultetima jedinoga Sveučilišta u Mostaru s hrvatskim jezikom u Bosni i Hercegovini. Na njemu sada uči oko 19.500 sveučilištaraca s naših strana i iz Južne Hrvatske.

Tijekom posljednjih dvadeset godina, HKD Napredak Mostar, održao je 184 kulturne svečanosti, objavio 58 knjiga i dvanaest Povijesnih kalendara. Knjige i kalendari su gotovo jedini novčani izvor da bi se moglo  opstati i pomagati sveučilišnoj mladeži.

Uime brojnih članova Hrvatskoga kulturnog društva Napretka Mostar, koji uče i žele stjecati znanje i uključivati se među hercegovačke sveučilištarce, upoznajem Vas da nam državne ustanove: Grad Mostar, Županije s hrvatskom većinom… ne daju ni novčića za uzdržavanje sveučilištarske mladeži i budućnosti hrvatskoga naroda. Dobivam dojam da nas mora nestati, jer, kako mi je rečeno, smeta im onaj predznak hrvatsko. Prepušteni smo Božjoj providnosti da bismo preživjeli.

Unatoč svemu, Hrvatsko kulturno društvo Napredak Mostar je, u 2010./11. godinu, ušlo nastavljajući raditi na pomlađivanju Društva, dijeljenju novčane pomoći (stipendija) i pomagati u prepoznavanju i usavršavanju umnih darova. U sastavu Napretka i u Napretkovu domu u Mostaru postoje i rade:

1. Škola računalstva (u dvjema nastavnim skupinama),
2. Škola tuđih jezika (talijanskoga, engleskoga, njemačkoga i španjolskoga),
3.  Škola crtanja i slikanja,
4. Škola sviranja na različitim glazbalima (pijanino, harmonika i sintesajzer),
5. tečajevi iz primijenjene umjetnosti (oslikavanje na staklu, ubrusu..., različitim umjetničkim načinima i slično),
6. vježbanje baleta predškolske djece i mladeži,
7. vježbe Klape Hrvatskoga glazbeno-pjevačkog društva Hrvoja,
8. radionica udruge Hrvatske žene,
9. savjetovanja Udruge pravnika Hercegovačko-neretvanske županije i drugih udruga,  poslovni sastanci gospodarskih udruga,
10. glazbene vježbe više klapâ,
11. održavanje Napretkovih predavanja, 
12. Napretkova božićnica i uskrsnica,
13. dvadeseta obljetnica obnoviteljskoga rada Hrvatskoga kulturnog društva Napretka Mostar (u rujnu 2010.),
14. održavanje Napretkovih predavanja, posvećenih hrvatskim i crkvenim mučenicima i patnicima.

Zavisno o prijavljenima, pripravni smo da započne Škola grafičkoga dizajna i druge potrebne radionice….
Budući da nam nitko ništa novčano ne pomaže niti od koga primamo redovitu novčanu pomoć, šaljemo Vam ovu zamolbu da biste nam, koliko i kada možete, pomogli u našemu spomenutom radu.

Svoj novčani dar možete uplatiti na: Hrvatsko kulturno društvo Napredak Mostar, br. žiro-računa: S. W. I. F. T. ZABA BA 22, br. žiro-računa: 7100-48-06-17093-8., u Zagrebačkoj banci d. d. Mostar, br.: 3381002201980532  (identifikacijski broj je:  4227038540008, kod Hercegovačko-neretvanske županije.)

Budući da obnavljamo Napretkovu knjižnicu koju su komunisti 1949. godine uništili, očekujemo darovane knjige – već smo prikupili preko 15.000 svezaka. Svaka knjiga (enciklopedije, leksikon, rječnik, monografija, bibliografija, zbornik, povijest, serijsko izdanje, zbirka dokumenata, zasebna knjiga, publikacija, album…) je dobro došla, jer u svakoj ima dobra. Knkiiga za našu mladež, znanstvenike i čitatelje zlata vrijedi. I knjiga je pomoć koja podiže spomenike u srcima onih koji budu čitali!

Pomažite nam u odgoju hrvatskih sveučilištaraca i hrvatskih umnih radnika, jer mlada su ljeta budućnost i našeg svijeta i naše sirotinje.

U rujnu ove godine, namjeravamo proslaviti dvadesetu obljetnicu obnoviteljskoga rada mostarskog Napretka a potom objelodaniti i prigodnu knjigu-spomenicu, u koju ćemo upisati imena svih Napretkovih darovatelja. To će, nadamo se, biti znak i Vaše pomoći ovoj najbrojnijoj udruzi hrvatskih sveučilištaraca u Hercegovini.

Očekujući Vaš potvrdan odgovor, srdačno Vas pozdravljam, uime 1123 mostarskih napretkovaca:

prof.dr.fra Andrija Nikić predsjednik HKD Napretka Mostar


Nema komentara

Anketa

Ustavi