RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Teslić - Komušina: Izgradnja spomen parka poginulim hrvatskim braniteljima

Napisano 30.08.2011. 10:46

Opće je poznato da su Hrvati Komušanskog kraja proživjeli svoj križni put u Domovinskom ratu.

Ogromne žrtve traže dostojan okvir na njihov spomen, a naša je obveza na primjeren način čuvati uspomenu na njih.

Stoga je sačinjen program i projektni zadatak sa osnovnim ciljem da se objekt stare crkve revitalizira-konzervira u sklopu spomen parka hrvatskim braniteljima i da spomenik palim braniteljima –park bude dostojan tragedije predmetnog kraja.

Dugo se razgovaralo i tražilo rješenje za lokaciju spomenika iz razloga koji i danas dolaze do izražaja kao lokalizam na prostorima općine Teslić.

Mišljenja smo da ova lokacija na kojoj gradimo spomenik je prije svega naše kulturno naslijeđe, uspomena na naše pretke koji su se generacijama molili na tom mjestu , uspomena na naša sjećanja koja treba prenijeti narednim generacijama.

Živimo u državi koja nije država (dva entiteta) , živimo u vrijeme kada još nisu zacijelile ratne rane, nailazimo na mnoge administrativne poteškoće i još mnogo toga što nam ne ide u prilog.

Stoga je u suradnji sa vlč. Antom Ćosićem i sačinjen navedeni projekat da se obnovi staro crkvište a samo nužno će biti građeno novo.

Ovaj projekt radimo u suradnji sa Katoličkom Crkvom Uznesenja BDM Komušina kojoj smo zahvalni što je našla razumijevanje i za naše potrebe.

Na posljetku Crkva je ta koja je postojala i postojat će i prije i poslije ratova, postojat će i kad ne budu postojale naše udruge, klubovi … i ona je ta koja neće dozvoliti da ovaj spomenik padne u zaborav ili se pretvori u ruševine obrasle živicom.

Zato pozivamo sve Komušance na jedinstvo i da daju potporu izgradnji spomenika koji je namijenjen svim poginulim hrvatskim braniteljima sa prostora općine Teslić koji su svoj život dali za obranu Hrvatskog naroda i ovih krajeva.

Mi kao Udruga djelujemo i radimo na prostoru općine Žepče, gdje smo dobrim dijelom i prošli svoj ratni put poslije pada Komušine, jer nisu stvoreni uvjeti za rad udruge ovakve vrste u Republici Srpskoj.

Okolnost koja nam otežava realizaciju ovog projekta jest sama lokacija , Republika Srpska, gdje ne možemo tražiti potporu kako od pravnih tako i od fizičkih osoba.

Stoga apeliramo na Vašu velikodušnost i želju za pomaganjem te Vas molimo za donaciju sukladno Vašim mogućnostima, koju bi ste uplatili na:

žiro račun: 3383102200385456 ( KM)

ili

IBAN broj računa BA393383104855822439 : SWIFT: UNCRBA 22 (EUR) otvoren kod UniCredit Zagrebačka banka u Žepču.


Napominjem da je Udruga HVIDR-a jedina organizacija proistekla iz Domovinskog rata sa tih prostora (nemamo Udrugu obitelji poginulih) te smo ovu zadaću preuzeli na sebe .

Unaprijed smo zahvalni svima koji podrže ovaj projekt!

GB HVIDR-a TESLIĆ –KOMUŠINA


Nema komentara

Anketa

Ustavi