RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'U BiH ne važi izreka: Tko spasi jedan život kao da je spasio cijelo čovječanstvo'

Napisano 10.12.2011. 11:34

Životna drama - Trokina kćerka Mia četiri i pol godine čeka na transplantaciju

U BiH ne važi izreka: 'Tko spasi jedan život kao da je spasio cijelo čovječanstvo'

■ Mia dnevno mora ići na pet peritonealnih dijaliza, kaže njen otac Mladen Jeličić Troko
■ Novac za liječenje u Italiji skupljaju prodajom kalendara

Tridesetjednogodišnja Mia Jeličić iz Sarajeva, kćerka poznatog glumca Mladena Jeličića Troke, prije četiri i pol godine otputovala je u Pisu, Italija radi transplantacije pankreasa. Od tada je na listi čekanja, odvojena od obitelji i najdražih.

Gleda pozitivno

Mia, ipak, uz sve probleme koji su je zadesili, na život gleda pozitivno. Svoju ogromnu nesebičnu ljubav prema svima prenijela je i na slikarstvo. Kako kaže njen otac Troko, stav ove mlade talentirane likovne umjetnice je da ona sama mora maksimalno učiniti sve da osigura novac za svoje liječenje u Italiji.
- Došli smo na ideju da u prodaju damo zidne kalendare za 2012. godinu. Mia je svaki mjesec na kalendaru ukrasila slikom neke od svjetskih kuhinja. Pored ovih 12 slika naći će se po jedan recept iz te kuhinje. Osim kalendara, u prodaji će biti i čestitke ukrašene njenim radovima.
Novac prikupljen prodajom ide u fond za nastavak liječenja. Cijena kalendara je 10 maraka, a toliko košta i komplet od osam čestitki koje radi Mia - kaže Troko.
On ističe da su njene slike uglavnom rađene na svili te da, i pored bolesti s kojom se bori, na njenim radovima nema smrknutog lica, svi su osmjehnuti.

- Mia je dijabetičar 26 godina. Dnevno ide na pet peritonealnih dijaliza, jer joj je zbog ove bolesti 2008. godine urađena transplantacija bubrega. Sada čeka i ovu transplantaciju. Čekanje se oteglo, a troškovi su sve veći - govori nam Jeličić.

Nemamo zakon

On je ogorčen na bh. vlast, na ljude koji vode ovu zemlju, a „gadi im se knjiga i edukacija“. Troko ističe da su oni razlog što nemamo adekvatan zakon o tzv. pretpostavljenom pristanku za donaciju organa i tkiva kadaverično.
- Prošlog vikenda u BiH poginulo je sedam osoba. Nije dovoljna tragedija što su poginuli, nego su svi njihovi organi otišli u zemlju da se nahrane crvi i da istrunu. U zemlju je otišlo sedam pankreasa, jetra, 12 bubrega, i ako u ovom trenutku u BiH na red čeka više od 2.700 pacijenta za transplantaciju bubrega. U svim religijama, osim jedne, smatra se Bogu ugodnim djelom i velikim mu darom produžiti ljudsku vrstu. Stoji da čovjek koji je spasio jedan život kao da je spasio cijelo čovječanstvo. To, nažalost, kod nas nitko ne primjenjuje – kaže Troko. 

Moram se snalaziti za svoje dijete

Jeličić podcrtava i podatak Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH da godišnje na bolesnim ljudima iz zdravstvenog fonda uštedi 12 do 15 miliona KM, što upravo ukazuje da zdravstveni sustav vode ljudi koji svojim administrativnim budalaštinama ugrožavaju živote ljudi.
- Meni je u nekoliko navrata dat novac kao jednokratna pomoć, dva puta od Federalnog fonda i jednom od županijskog. To su mali iznosi, jer su Mijini troškovi liječenja puno veći. Mijine bolničke troškove snosi toskanski Crveni križ i „Cooperazione Italiano“. Ali, mi plaćamo i troškove njenog boravka u iznajmljenom stanu, struju, vodu, grijanje i sve ostale račune. Moram se snalaziti za svoje dijete - dodaje Troko.

Kako pomoći

U slučaju kupovine više od 100 komada Mijinih kalendara za firme ili institucije, moguće je dotiskati logo, znak, poruku i to o trošku obitelji. Osim kompleta od osam Mijinih čestitki različitih motiva po cijeni od 10 KM, također se mogu kupiti i majice s motivima koje je slikala Mia i one koštaju 15 KM. Mijine slike tiskane na svili s paspartuom ili u ramu su od 20 do 50 KM.
Sve ove radove moguće je kupiti na Sajmu knjiga od 12. do 24. prosinca u sarajevskoj Skenderiji te u knjižarama „Šahinpašić“ i „Sejtarija“, prodavaonicama čokoladnih pralina „Mak Zara“, „Mercatoru“ i BBI centru, odnosno trafici u BBI-ju.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi