RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kada će zločinci odgovarati za masakr u Grabovici?

Napisano 08.09.2011. 11:05
Grabovica

Prošlo je 18 godina od kako su pripadnici Armije BiH, točnije postrojbe “Crni labudovi” na okrutan i svirep način ubili 33 Hrvata

- Čuvajmo uspomenu na Grabovicu! Čuvajmo je, jer ćemo s njom sačuvati i uspomenu na sve nevine hrvatske žrtve u Domovinskom ratu. Ostaje nam da svaki put bar za obljetnicu, ako ne i češće, budemo u Grabovici i pošaljemo poruku da sve do onog trenutka dok se uistinu i ne otkrije pravi zločinac ovih zlodjela, te dok se ne zadovolji ona osnovna ljudska potreba za pravdom mi trebamo slati takve poruke. Naravno, kako za ovo nedjelo, tako i za druga stratišta u BiH. Oproštenje je proces koji traje i treba mu vremena. No, važno je oprostiti za mir naše duše, a ovaj zločin u Grabovici se ne smije zaboraviti - poruka je predsjednika HDZ BiH i HNS BiH prof. dr. Dragana Čovića s jučerašnjeg obilježavanja zločina Armije BiH nad Hrvatima u ovom mjestu.

Prošlo 18 godina

Prošlo je 18 godina od kako su pripadnici Armije BiH, točnije postrojbe “Crni labudovi” na okrutan i svirep način ubili 33 Hrvata. Počinjen je 7., 8. i 9. rujna 1993., , za vrijeme operacije Armije BiH “Neretva ‘93”. Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara, u njoj su počinjeni brojni zločini, među kojima je i onaj u Grabovici. Da tragedija bude veća, nalogodavci ovog zločina još uvijek su daleko od lica pravde i slobodno se kreću ovom državom. Kao jedan od glavnih odgovornih za ovaj zločin smatra se bivši zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović.

Sakrivanje zločina

Po izvršenju ovog pokolja, general Vehbija Karić izdao je naredbu Zulfikaru Ališpagi - Zuki da se blokira cijelo područje Grabovice kako se ne bi saznalo za učinjeno zlodjelo, na način da se postave punktovi ispred i iza Grabovice, da se ne može saznati ništa o masakru. Ni policija, ni UNPROFOR, ni mediji, tako da nitko nije mogao ući u Grabovicu. Zločin se pokušalo sakriti bacanjem leševa u Neretvu, tako da je hrvatskoj strani pri jednoj razmjeni predano samo 11 tijela. Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a “Firule” i svjedočenja su pokazala okrutnost smaknuća. Ljude su razapinjali na križ, neki su živi zapaljeni. Iako je ovoga zločina poznato govoto sve, odgovorni još uvijek nisu osuđeni!

Izjave svjedoka

Po izjavama upućenih, u noći 8. na 9. rujna 1993. se iz Grabovice cijelu noć čula pucnjava, a idućeg dana ujutro se pročulo da je nad civilima Hrvatima napravljen pokolj. Prema pretpostavkama upletenih, jedan dio žrtava je bačen akumulacijsko jezero HE Salakovac.

Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a "Firule" i svjedočenja su pokazala okrutnost smaknuća. Jedna žrtva je bila razapeta na križ, nakon čega mu je otkinuta glava i nabijena na kolac. Druga žrtva je bila dugo mučena i naposljetku zapaljena živa. Treća žrtva je zaklana. Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je potom silovana, a nakon dugog zatočeništva, razmijenjena. Supruga je po dolasku u Mostar počinila samoubojstvo, što je bilo posljedicom pretrpljenih stresova.

Večernji


Nema komentara

Anketa

Ustavi