RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Igra s građanima

Napisano 11.02.2013. 16:28

Kiseljak, Fojnica

Igra s građanima

Federalne institucije na silu provode projekte

Da se pita investitora i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, umjesto rijeke i njezinih slapova Fojnica bi uskoro imala cijev kroz koju teče voda koja proizvodi energiju u korist investitora sumnjivih namjera i podrijetla kapitala

Piše: Ana Popović, VL

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na čijem je čelu Branka Đurić prošle je godine započelo opasnu igru čije su žrtve stanovnici dvije srednjobosanske općine Kiseljaka i Fojnice. Bez prethodno provedene javne rasprave, Ministarstvo, na čijem je čelu Đurićeva, izdalo je najprije koncesiju za gradnju Mini hidrocentrale na rijeci Željeznici u općini Fojnica. Zbog jačine centrale, koncesija je u nadležnosti FBiH, ali to nikako ne isključuje provedbu javne rasprave i suglasnost mještana. Kako su i jedno i drugo izostali, mještani MZ Gojevići i Bakovići, na čijem je teritoriju i Gotuša, lokacija na kojoj bi travnička tvrtka Peeb company gradila centralu, digli su se na noge.

Neprekidna borba

Od ljeta prošle godine, danonoćno dežuraju na lokaciji Gotuše i svojim tijelima, doslovce, sprječavaju Investitora da započne s gradnjom centrale. Investitora predstavlja kontroverzni Zejd Dukmenić, rođen kao Željko Dukmenić u Belišću u Hrvatskoj, poznati taekwondoist koji je prešao na islam te u ratu vodio kamp za obuku terorista u naselju Dobrinje pokraj Visokog. Dukmenićeva povezanost sa svjetski poznatim terorističkim skupinama poput Al-Kaide nije međutim uplašila Fojničane. U namjeri izboriti se za pravo na čist okoliš, nisu posustali ni za vrijeme hladnih dana i noći, kiše, snijega, mraza, vrućine. Sve su izdržali, pa i čak i najnovije pritiske zbog privatnih tužbi koje je investitor podnio protiv njih 50-ak zbog navodnog ometanja posjeda i pričinjene štete. Čak ni nasrtaji zaštitara, koje je angažirao investitor, ali i druge vrste pritisaka koji su u proteklih više od šest mjeseci doživljavali od pojedinih policijskih službenika PP Fojnica nisu ih otjerali s Gotuše.

„Nikad nisam bio ponosniji što sam iz ovog kraja, što sam se rodio i živim s ljudima koji su po svaku cijenu spremni braniti svoje. Ovo nije samo još jedna u nizu nelegalnih hidrocentrala koje se planiraju graditi na našim rijekama, ovdje se brani pravna država BiH“, kazao je nedavno Juro Bilić, predstavnik Fojničana, koji više od šest mjeseci, uz nadljudske napore, uspijevaju obraniti svoju Gvožđanku, kako narod ovog kraja zove prekrasnu rijeku Željeznicu. Da se pita investitora i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, umjesto rijeke i njezinih slapova, Fojnica bi uskoro imala cijev kroz koju teče voda koja svojom snagom proizvodi energiju u korist investitora krajnje sumnjivih namjera i podrijetla kapitala.

Ali njih se mora pitati, poručuju Fojničani pozivajući se na Europske konvencije o ljudskim pravima koje se, iako su iznad domaćeg zakonodavstva, u Fojnici krše, i to od federalnih institucija vlasti. Zanimljivo je da Fojničani usporedo s dežurama uz rijeku Željeznicu, vlastitim snagama vode i pravnu bitku protiv investitora.

Doslovce skupljaju milodare kojima plaćaju odvjetnike, jer od institucija općinske vlasti nemaju podrške. 

Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnice, ne odziva se pozivima mještana da se uključi u rješavanje problema, a ono što stanovnike većinski hrvatskih MZ Gojevići i Bakovići daleko više boli jest što problem ignorira i dr. Bogomir Barbić, predsjedatelj Općinskog vijeća Fojnice. 

Dr. Barbić nedavno je isključen iz HDZ-a BiH, ali to ga, kažu razočarani mještani, ne amnestira od odgovornosti za rješavanje problema svih Fojničana, jer znao je sjesti u fotelju predsjedatelja OV-a pa neka sad radi i na rješavanju problematike u općini. Jasno, veći dio HDZ-ovih vijećnika stao je uz mještane Bakovića i Gojevića, podržavaju ih i fojnički fratri, predvođeni fra Nikicom Vujicom, gvardijanom fojničkog samostana, ekolozi, ribolovci, lovci, planinari, svi ljudi koji drže do okoliša, bez obzira na vjeru i naciju i, naravno, članovi i političkih stranaka koje nemaju prefiks hrvatske, poput SDP-a.

Razumijevanje za Gromiljak

I dok Fojničani mjesecima vape za rješavanjem agonije oko mini centrale u Gotuši, opasnu igru federalnih institucija vlasti na svojoj koži posljednjih mjeseci osjete i žitelji naselja Gromiljak u općini Kiseljak. Mimo njihove suglasnosti, Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je Šukriji Melezoviću, vlasniku poduzeća Grakop, čije je sjedište u Gromiljaku, dozvolu za gradnju asfaltne baze u ovom mjestu, kapaciteta 120 tona na sat. Mještani Gromiljaka razgovarali su s investitorom koji ih je pokušao uvjeriti da je baza po okoliš bezopasna, prosvjedovali, žalili se mjerodavnim institucijama.

Za razliku od prosvjednika u Fojnici, žitelji Gromiljaka naišli su na razumijevanje općinskih vlasti s Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom općine na čelu. On je još ljetos, odmah nakon izdavanja okolišne dozvole, podnio tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Prvo ročište zakazano je 3. listopada ove godine. Prekasno, jer investitor bazu kani pokrenuti na proljeće.

Ne čekajući odluku Suda, reagirala je općinska građevinska inspekcija koja je zabranila gradnju, ali je odluku općinske inspekcije ovih dana poništio županijski građevinski inspektor Akif Agić.

Odlučujući po žalbi investitora, tvrtke Grakop, županijski inspektor poništio je rješenje općinskog s obrazloženjem da je sve što se tiče gradnje asfaltne baze u nadležnosti FBiH.

Smatra to i Nijaz Helez, županijski ministar zaštite okoliša.

„Mislim da je inspektor Agić u ovom slučaju ispravno postupio“ smatra ministar Helez.

„Županijski je inspektor potpuno u krivu. Zbog nepostojanja građevinske dozvole za nas je asfaltna baza nelegalni objekt i tako bi ga trebali tretirati. Odluka županijskog inspektora za mene je samo još jedan način da se dobije na vremenu, a to ide na ruku investitoru“, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. 

Mišurić Ramljak poziva se na prostorni i urbanistički plan općine Kiseljak kao temeljni dokument za izdavanje građevinske suglasnosti Grakopu. Kako gradnja asfaltne baze u srcu naselja nije predviđena niti jednim dokumentom, Melezović ne može dobiti dozvole za gradnju.

Uvidom u Zakon o gradnji Srednjobosanske županije donesenim 2005. godine, kao i zakonske propise iz ove oblasti koji su na snazi u Federaciji BiH, jasno je da Federacija Bosna i Hercegovina ima nadležnost samo u slučajevima koji su za FBiH od posebnog interesa, kao što su spomenici kulture i slično. Kako to asfaltna baza sasvim sigurno nije, o njezinoj sudbini odlučuju općinske institucije vlasti, a njihova volja se ignorira.

I dok općina pokušava stati u kraj nelegalnoj gradnji, kako asfaltnu bazu u Gromiljaku tretiraju, i mještani Gromiljaka su se organizirali. Okupljeni u Udrugu Eko srce Gromiljak organiziraju mirne prosvjede, pišu domaćim i međunarodnim dužnosnicima, a i sami su podnijeli tužbu protiv Ministarstava okoliša i turizma.

„Mi odustati nećemo jer početak rada asfaltne baze bio bi početak našeg iseljavanja s ovih prostora. Kako živjeti uz onečišćen zrak, vodu i tlo te nesnosnu buku na stotine kamiona koji bi dovozili sirovinu i odvozili asfalt. To je nemoguće“, kaže Mirjana Barbić, predsjednica Udruge.

I Bošnjaci shvatili opasnost

Zajedničko investitorima i u Fojnici i Kiseljaku jest da problemu pokušavaju dati nacionalni predznak. Taj pokušaj svakim danom sve više pada u vodu jer mještanima MZ Gojevići i Bakovići u Fojnici, kao i Gromiljaka u Kiseljaku, sve se više pridružuju i susjedi Bošnjaci koji su već shvatili opasnost projekata koji se pokušavaju realizirati mimo njihove volje. Naraštajima koji dolaze iza njih i jedni i drugi žele vratiti prirodu onakvu kakvu su od njih posudili, a to podrazumijeva rijeku koja teče svojim tokom, a ne kroz cijevi, i naselja bez nesnosne buke i svakodnevnog neugodnog mirisa asfalta i opasnih kemikalija koje završavaju u vodi i tlu.

Fojničani i Kiseljačani u borbi za očuvanje čistog okoliša potpora su jedni drugima uvjereni da će tako lakše odoljeti opasnim igrama federalnih institucija vlasti...


Nema komentara

Anketa

Ustavi