RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vatikan: Stolac postaje novo sjedište Trebinjsko-Mrkanske biskupije

Napisano 18.10.2012. 08:19
Stolac - Biskupija

Trebinjska biskupija dobiva sjedište u Stocu: Trebinjsko-mrkanska biskupija koja je pod apostolskim upravljanjem mostarskog biskupa Ratka Perića ubrzo će dobiti moderni sakralni objekt u gradu na Bregavi.

U doglednom razdoblju Stolac će tako postati i sjedište spomenute biskupije, koja bi u budućnosti trebala dobiti i vlastitog biskupa. O spomenutom se govori već godinama, no užurbani radovi na bivšoj robnoj kući u Stocu, koja se pretvara u sjedište biskupije, svjedoče da se neće još dugo čekati dok novi biskupijski objekt ne primi svoje prve vjernike. Koliko će proći vremena dok Sveta Stolica ne imenuje trebinjskog biskupa još se ne zna. Ovih dana na robnu kuću, koja će dijelom ostati neizmijenjenja, nadograđuje se toranj, koji će visinom premašiti sve objekte u Stocu, pa i nedavno obnovljenu Sahat-kulu, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Na prvom katu biskupov apartman

Projekt rekonstrukcije bivše robne kuće koja će ubuduće služiti u vjerske svrhe djeluje uistinu impozantno. Cjelokupan objekt površine je veće od 1500 četvornih metara, a samo prizemlje ima preko 700 četvornih metara površine. U prizemlju će se, između ostalog, nalaziti liturgijski prostor, odnosno velika dvorana od 155 četvornih metara s dvjestotinjak sjedećih mjesta, potom izložbeni prostor, kapela i tri poslovna prostora. Na katu su, prema projektu, planirani uredi za djelatnike biskupije. Apartman biskupa i biskupijska biblioteka prostirati će se na po 50 četvornih metara, kao i apartman generalnog vikara, a na istoj etaži urede će imati tajnik biskupije, kao i generalni vikar. Tu će se nalaziti i biskupijski arhiv, blagovaonica i kuhinja, soba tajnika biskupije, sobe za goste i td. Sve navedeno biti će raspodijeljeno na gotovo osamstotinjak četvornih metara prvoga kata budućeg objekta biskupije. Uz sve navedeno objekt broji i preko 100 četvornih metara veliki podrum, garažu i drugo.

Kratka povijest biskupije

Inače, crkveni podatci govore da je Trebinjska biskupija, smještena s lijeve strane rijeke Neretve, jedna od najstarijih biskupija uspostavljenih nakon dolaska Hrvata i njihova pokrštenja u ovim krajevima, a prvi put se spominje u drugoj polovici 10. stoljeća. Graniči sa Splitsko-makarskom i Barskom nadbiskupijom, te Mostarsko-duvanjskom, Dubrovačkom i Kotorskom biskupijom. U prvih dvjesta pedeset godina sjedište je biskupije bilo u Trebinju. Kroz 14. stoljeće Sveta Stolica nastavlja imenovati trebinjske biskupe više kao naslovne, koji rezidiraju u raznim europskim gradovima.

Svršetkom 14. stoljeća papa nastavlja s imenovanjima trebinjskih biskupa iz dubrovačkoga klera, redovničkoga i dijecezanskoga. Kroz gotovo 430 godina (1391.-1819.) ova je biskupija, s dvostrukim naslovom, imala svoje vlastite domaće biskupe s boravkom na području Dubrovnika. Od 1839. do 1890. snagom apostolskoga pisma pape Grgura XVI. „Apostolici muneris" dijecezom upravljaju dubrovački biskupi kao apostolski administratori.
Papa Leon XIII. 8. srpnja 1890. iz jurisdikcije dubrovačkoga biskupa izuzeo je i na mostarsko-duvanjskoga biskupa kao apostolskog administratora prenio upravu Trebinjsko-mrkanske biskupije: „Stoga Našom apostolskom vlašću, snagom ovoga Pisma, upravu Crkava Trebinjske i Mrkanske trajno sjedinjenih, koju je do sada vodio dubrovački biskup, prenosimo na mostarskoga biskupa bilo u duhovnim bilo u vremenitim stvarima - do drukčije odluke."

Stolac - Biskupija 2

Radovi su u tijeku

Apostolski upravitelj mostarski biskup

Mostarsko-duvanjski biskupi apostolski upravitelji Trebinjsko-mrkanske biskupije su od 1890. do danas. Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, koji je i sam rođen u na području Trebinjsko-mrkanske biskupije istom ravna, kao apostolski upravitelj od 1993. Granice, prema Dekretu Svete Stolice (Kongregacije za širenje vjere), 24. ožujka 1891. prostiru se ovako: „od Metkovića do Bivolja brda rijeka Neretva, odatle se protežu tako da dijele civilni kotar mostarski od civilnoga kotara stolačkoga, isti kotar stolački od civilnoga kotara nevesinjskoga, isti kotar nevesinjski od kotareva bilećkoga i gatačkoga (Gacko), napokon gatački kotar od fočanskoga". To znači da u Mostarsko-duvanjsku biskupiju ulaze, s lijeve strane Neretve, kotarevi: Nevesinje, Kalinovik, Foča, Rudo, Čajniče, a u Trebinjsko-mrkansku biskupiju ulaze kotarevi: Stolac, Ljubinje, Bileća i Gacko.

Sahat-kula i crkveni toranj u neposrednoj blizini

U blizini bivše robne kuće u Stocu je nedavno sagrađena, a nositelji projekta obnove bili su Forum mladih Stolac na čelu s Nerinom Dizdarom i Obnova građanskog povjerenja Stolac. Općinske vlasti u Stocu nisu se slagale s projektom izgradnje sahat-kule. Međutim, investitori su u administraciji zaobišli općinu, budući da je Povjerenstvo za zaštitu nacionalnih spomenika sahat-kulu proglasilo nacionalnim spomenikom. Naime, nositelji projekta dozvolu su dobili od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje je stolački načelnik Stjepan Bošković i tužio.

Bošković je stajališta da je ministar Desnica Radivojević izdao dovolu iako investitori nisu imali dokaz o pravu gradnje (vlasnički list ili odluku nadležnog organa vlasnika), tako nepoštujući općinu Stolac kao vlasnika predmetnog zemljišta. Dizdar poručuje da je riječ o opstrukcijama. Bilo kako bilo, sahat- kula i crkveni toranj u budućnosti će stajati jedno uz drugo jer se sahat-kula nalazi svega nekih tridesetak metara od budućeg sjedišta Trebinjske-biskupije. (Izvor: REPUBLIKA)

Stolac - Biskupija 3

BISKUPSKI ORDINARIJAT U MOSTARU: Stolac - Povratak u grad

Dolaskom Otomanskoga carstva na ove prostore u XV. stoljeću, kršćanstvo se iz Stoca i okolice stalo povlačiti prema jugu, uglavnom prema Dubrovniku. Na temeljima prijašnjega kršćanskog hrama, prema nalazima i izjavama samih islamskih proučavatelja, podignuta je muslimanska bogomolja u vrijeme sultana Selima, 1519. godine.

U središtu Stoca, u blizini zgrade Općine, Gimnazije, Sahat-kule i Selimove džamije, od lipnja ove godine preuređuje se nekadašnja zgrada "Stočanka" u Duhovno-kulturni centar Trebinjske biskupije. Zgradu je Biskupija zakonito otkupila prije više godina. Izvođenje radova povjereno je poduzeću MN-Trade d.o.o Pere Šarića iz Mostara. Iznad unutarnjega sakralnog prostora podignut je prikladan toranj, a u utorak, 2. listopada 2012., postavljena je i završna kupola s križem, sve u visini od 33 metra. Činu postavljanja kupole s pomoću velikoga krana prisustvovao je biskup Ratko Perić, katedralni župnik i dekan iz Mostara msgr. Luka Pavlović, stolački župnik i dekan don Rajko Marković, mostarski kancelar i trebinjski dekan don Ante Luburić te veći broj vjernika i znatiželjnika. Postavljanje je kupole izvedeno stručno i uspješno.

Grad Stolac, smješten u jugoistočnom dijelu Hercegovine, nastao je na obalama rijeke Bregave, okružen planinom Hrgud i Vidovim poljem te okolnim toponimima: Križevac, Krstac i Križane, od kojih je Križevac gotovo u centru grada. Ovaj grad i kraj, bogate kulturne prošlosti opisane perom mnogih pisaca i kroničara, svojim mediteranskim šarmom, dobrom vodom, blagim nebom i skladom prirodnih ljepota i plodova, privlačio je k sebi ljude i kulture od davnina.

Crkvine na Rivinama

I najnovije veliko arheološko nalazište starokršćanskog sakralnog kompleksa iz V. stoljeća, koje se nedavno otkrilo na lokalitetu Crkvine - Ćemalovina kod Stoca, važan je dokument i vidljiva potvrda dosadašnjem uvjerenju o ranom dolasku kršćanstva u stolački kraj ondašnje rimske provincije Dalmacije, današnje i Hercegovine, te ohrabrenje i obveza današnjim kršćanima-katolicima u odgovornu i odvažnu hodu u budućnost. Nije isključeno da bi to moglo biti sjedište povijesne biskupije Sarsenterum.

Bogorodica s Djetetom

Potvrda je ovoj trajnoj nazočnosti kršćanstva već otkriveni reljefni lik Bogorodice s Djetetom s Vidoštaka kod Stoca iz 11. stoljeća, najstariji pronađeni Gospin lik na području Hercegovine. A na Vidoštaku još se uvijek vide temelji crkve iz koje lik potječe. Vidoštak, Vidoški grad iznad Stoca, Vidoštica (kako se prije zvala Bregava) nose ime po sv. Vidu mučeniku, kako svjedoče dubrovački dokumenti koji Vidovo polje zovu "Polje svetoga Vida".

Stolac kao centar trebinjskih župa

Stolac je kroz našu crkvenu i narodnu povijest uvijek imao posebno značenje. On je i danas u središtu životnih i aktivnih župa Trebinjske biskupije, koja se prostire na 3.841 km2, gdje je, prema popisu pučanstva iz 1991. živjelo oko 95.200 stanovnika; prema izvještajima župnika s 15 župa Trebinjske biskupije za 2011. godinu ima 20.777 katolika,: žive u četiri općine s hrvatskom/katoličkom većinom: Stolac, Neum, Ravno i dijelom Čapljina, i pet općina sa srpskom/pravoslavnom većinom: Trebinje, Ljubinje, Bileća, Gacko i Berkovići; u Trebinju, kao sjedištu biskupije, postoji uređena Katedralna crkva i župna kuća; ima inkardiniranih 30 svećenika od kojih su dvojica biskupi; i koja je uglavnom obnovila sve ratom porušene ili oštećene svoje crkvene objekte, te ima kvalitetnu podlogu za duhovnu obnovu, rast i napredak svojih vjernika.

Stolac kao centar biskupije

Ukazala se potreba da se u ovom povijesnom trenutku u Stocu podigne i organizira duhovno-pastoralni i kulturni centar Trebinjske biskupije, kao središte „nove evangelizacije" za ovo područje Crkve Kristove na početku Trećega milenija.

Da bi ovaj projekt budućnosti imao svoj dom i mjesto življenja, zahvaljujući Božjoj Providnosti koja je potaknula dobročinitelje, Biskupija je otkupila zgradu, bivšu robnu kuću „Stočanku", koja se nalazi u središtu grada uz rijeku Bregavu, na raskrižju putova istočno prema Ljubinju i Trebinju, sjeverno prema Berkovićima i Nevesinju, zapadno prema Mostaru i Čapljini i južno prema Hrasnu i Neumu.

Biskup je Ratko kao svoga osobnog delegata, 21. studenoga 2011., dekretom br. 1374/2011., ovlastio don Antu Luburića, kancelara i nevesinjskoga župnika, da vodi sve potrebne poslove oko ostvarenja ovog projekta na ovoj crkvenoj nekretnini u Stocu (k.č. II/120, z.k.ul. 2880 KO Stolac).

Urbanistički suglasnost

Nakon što su sva vlasnička pitanja uredno riješena i zakonito provedena, prema idejnom rješenju poduzeća za projektiranje i inžinjering u građevinarstvu - „Forum 98" iz Stoca, zatražena je 21. studenoga 2011. od Općine Stolac urbanistička suglasnost za sanaciju, rekonstrukciju i preobrazbu postojećega poslovnog u sakralno-poslovni objekt „Duhovno-pastoralni i kulturni centar Trebinjsko-mrkanske biskupije" u Stocu.

Služba graditeljstva, prostornog uređenja, zaštite okoliša i obnove Općine Stolac, izdala je 2. prosinca 2011. Rješenje, br. 07-02-25-642/11., kojim se daje urbanistička suglasnost za sanaciju i rekonstrukciju postojećega poslovnog u sakralno-poslovni objekt „Kulturno-duhovni centar Trebinjsko - mrkanske biskupije" u Stocu. Rješenje je 20. prosinca 2011. postalo pravomoćno.

Građevinska dozvola

Na temelju ovoga Rješenja i drugih potrebnih dokumenata 8. prosinca 2011. upućen je Općini Stolac zahtjev za izdavanje građevinske dozvole prema glavnom projektu izrađenu od „Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru".

Služba graditeljstva, prostornog uređenja, zaštite okoliša i obnove Općine Stolac, udovoljila je 3. svibnja 2012. ovom zahtjevu i izdala Rješenje, br. 07-02-25-701/11., kojim se investitoru Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji odobrava sanacija i rekonstrukcija postojećega poslovnog u sakralno-poslovni objekt „Kulturno-duhovni centar Trebinjsko - mrkanske biskupije" u Stocu. Rješenje je 21. svibnja 2012. postalo pravomoćno.

Izradu tehničke dokumentacije planiranoga Biskupijskog duhovno-kulturnog centra Građevinski je fakultet Sveučilišta u Mostaru povjerio gosp. Robertu Ragužu, dipl. ing. arh.; gosp. Draganu Katiću, dipl. ing. građ.; doc. dr. sc. Željku Roziću, dipl. ing. građ. i Zdenku Mariću, dipl. ing. el.

Providnošću postavljeni u ovom prostoru susretâ kultura Istoka i Zapada, gdje zajedno žive katolici, pravoslavni i muslimani, voditelji projekta žele da ova biskupijska kulturno-kultna ustanova bude otvorena svim ljudima na procvat misli, etičkih zasada i estetskog osjećaja, što rađaju radošću i zahvalnošću - vrijednostima što oplemenjuju pojedince i cijelo društvo, povijest i svijet. Bilo sve s blagoslovom Presvetoga Trojstva. (Izvor: Biskupski ordinarijat u Mostaru)

RepublikaInfo

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi