RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Velika šteta učinjena je Hrvatima katolicima

Napisano 08.10.2011. 12:13

Bugojno - Biskup Sudar o odustajanju od gradnje KŠC-a

Velika šteta učinjena je Hrvatima katolicima
 
Promicatelj katoličkog školstva u BiH odbio je precizirati, odnosno imenovati krivce za odustajanje od gradnje

Hrvatski povratnici u Bugojno nebrojeno su puta tražili te potpisivali peticije za gradnju Katoličkog školskog centra u ovom gradu kao jednog od glavnih uvjeta opstanka Hrvata u Bugojnu.

Ustavno pravo

„Bez mogućnosti školovanja na materinskom jeziku, nema ni opstanka Hrvata, a KŠC je najbolji jamac da će djeci hrvatskih povratnika u Bugojno, ali i učenicima hrvatske nacionalnosti iz cijele vrbaske regije, biti osigurano ustavno pravo školovanja na svome jeziku“, navedeno je u jednoj od brojnih peticija koje su se u Bugojnu i okolici potpisivale za gradnju KŠC-a.
Od gradnje KŠC-a u Bugojnu u međuvremenu se odustalo, a zašto, upitali smo msgr. dr. Peru Sudara, promicatelja katoličkog školstva u BiH.
"Ja bih volio kada bih u ovom trenutku mogao uprti prstom u samo jednu instituciju i optužiti je što u Bugojnu nismo izgradili KŠC. No, ne mogu! U ovom slučaju udružilo se nekoliko institucija koje možda i nisu htjele, ali su na kraju zajedno uradile nešto negativno. Mi smo uspjeli slomiti otpor u Zenici, Sarajevu, ali ne i Bugojnu, a razlog je što su na odgovornim mjestima u Srednjobosanskoj županiji i općini Bugojno političari koji nisu imali sluha za ovaj projekt. Čak je i u Travniku bilo više dobre volje nego u Bugojnu jer da nije, ne bismo vratili ni dio Gimnazije u kojoj je danas KŠC Petar Barbarić'", kaže biskup Sudar koji je ovom izjavom neizravno prozvao i hrvatske političke predstavnike u Srednjobosanskoj županiji i općini Bugojno.
Promicatelj katoličkog školstva u BiH odbio je precizirati, odnosno imenovati krivce za odustajanje od gradnje KŠC-a u Bugojnu.

Velika šteta

„Kazavši više, razrušio bih više od onoga pozitivnog što želim zaštititi“, izjavio je msgr. Sudar. On međutim nema ni najmanje dvojbe da je odustajanjem od gradnje KŠC-a u Bugojnu pričinjena velika šteta, prije svega Hrvatima katolicima, ali i drugim narodima koji žive u ovom kraju.
„Prava je šteta da nismo iskoristili taj jedan milosni trenutak jer smo imali osigurano 75 posto sredstava za gradnju KŠC-a u Bugojnu. To je prava šteta za katolike, ali i pripadnike drugih vjera i naroda", zaključuje msgr. dr. Pero Sudar.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi