RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zanimaju vas detalji o porijeklu vašeg prezimena?

Napisano 08.12.2011. 21:59

Gospodin Pavo, elitni član našeg foruma, veliki profesionalac, povjesničar i istraživač prezimena, sposoban je odgovoriti na skoro svako pitanje o porijeklu prezimena, migracijama, zapisima u starim maticama ili turskim popisima. "Skoro svako"? Hm, pa ne sjećamo se iskreno kada zadnji put nije nešto znao odgovoriti!

-->LINK na forum.

Primjer pitanja i odgovora:

Pozdrav, zamolio me je prijatelj da priupitam o prezimenu Damjanović koje potječe od prezimena Njemičić (Nimicich) i rasprostranjeni su u području Hercegovine.

 

PAVO: Porijeklo Damjanovića od Nimičića je relativno dobro utvrđeno, bar za istočnoeuropske prilike. Nimičići su sitno srednjovjekovno plemstvo iz Crvenog Grma kod Ljubuškog. Prvi spomen ovog roda je 1395. godine, kada se u jednoj darovnici bosanskog kralja Dabiše spominje Vukić Nimičić kao svjedok. Kralj je svojoj kćerci poklonio selo Veljake a Vukić je imao zadatak da točno odredi granice sela. Crveni Grm je od Veljaka udaljen nekih 5-10 kilometara, pa je prilično jasno da se radi baš o tim Nimičićima. U slijedećih tridesetak godina, Nimičići se spominju u još nekoliko darovnica i dokumenata. Čini se da je jedna grana već tad bila otišla na Brotnjo, jer se i tamo spominju. Za vrijeme turske vlasti, Nimičići sele u Dalmaciji. Marko Vego navodi da ih je bilo u Igranama kod Makarske. Nakon što je Dalmacija oslobođena od Turaka, još više Nimičića prelazi u Dalmaciju. 1690. godine se u selu Zavojane kod Vrgorca bilježi Mijo Nimičić-Jurilj kao izbjeglica iz Hercegovine. Skoro 100 godina kasnije, matice župe Brotnjo bilježe identično dvostruko prezime koje nam očito govori da su se Jurilji ranije prezivali Nimičić. 1743. godine, popis katolika u župi Brotnjo bilježi Nimičiće u Dragićini a 1768. ih već nema jer se pojavljuju pod prezimenom Martinac. Martinac se u maticama krštenih pojavljuje u kombinacijama s prezimenima Nimičić i Jurilj, po čemu je jasno da se radi o istom rodu.

Jurilji su, međutim, već 1743. živjeli na području širokobriješke općine, gdje ih tad ima u nekoliko sela, uključujući Turčinoviće. U Turčinovićima je oko 1700. godine rođen Damjan Jurilj. On je oko 1740. prešao u Biograc, vjerojatno zbog ženidbe s djevojkom iz tog sela. Ovog Damjana Jurilja bilježi popis katolika 1743. godina kao glavu obitelji u Biogracima. Isti popis bilježi njegovu suprugu i petoro djece. Nije poznato koliko je Damjan ukupno imao djece, ali imao je sigurno tri sina koja su preživjela djetinjstvo. Martin i Mate su ostali u Biogracima, a Ivan je otišao u Ljuti Dolac oko 1800. Sva tri su imala sinove, i od njih trojice su svi Damjanovići u Ljutom Docu i Biogracima. Naravno, prezime nose po onom Damjanu s popisa 1743.
Dakle, da rezimiramo. Nimičiće se spominju prvi put 1395. godine. Jedan ogranak se proziva Jurilj, a prvi zabilježen slučaj je 1690. Neki od Jurilja postaju Damjanovići krajem XVIII stoljeća.

 

Toplo preporučujemo TEMU na forumu.

HB.org


Ispiši
Ocijeni: 3.7
24679 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi