RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

„Ćiro“ iz 19. stoljeća vraćen u Travnik

Napisano 22.10.2012. 21:38

Kulturno blago - Nakon petomjesečne restauracije u Banovićima

„Ćiro“ iz 19. stoljeća vraćen u Travnik

Osim travničke, postoje još samo tri „zupčanice“ koje se čuvaju u muzejima u Münchenu, Ljubljani i privatnom muzeju u Austriji

Nakon petomjesečne restauracije u Banovićima parna lokomotiva iz 19. stoljeća jučer je vraćena u Travnik i smještena na novu lokaciju, pored zgrade Zavičajnog muzeja. Dolazak travničkog „ćire“ na kamionu i smještaj uz pomoć velike dizalice pratio je veliki broj znatiželjnih građana.

Rijedak spomenik

Projekt je iniciran na internetskom portalu zeljeznice.net (http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/6487-serija-97) odakle je godinama upućivan vapaj za spas lokomotive čija se konstrukcija i preciznost građenja uspoređuju sa satnim mehanizmom. Ovom se portalu i javila osoba, zaljubljenik u uskotračnu željeznicu, koja je željela ostati anonimna u svojoj odluci da financira restauraciju lokomotive u Banovićima u okviru Udruženja „Bosanski kolosijek“.
Kasnije su se ovom projektu priključile i „Željeznice FBiH“, Zavičajni muzej Travnik a dio sredstava  uspjeli su osigurati i od Općine Travnik i Federalnog ministarstva okoliša i turizma te je lokomotiva, koja predstavlja vrijedno kulturno dobro, podvrgnuta konzervatorskim i restauratorskim zahvatima.

Lokomotiva se u Travniku našla nakon ukidanja uskotračne pruge 1975. godine. Tadašnja direkcija Jugoslavenskih željeznica je ostavila na brigu općini Travnik parni vlak „ćiru“ (dvije lokomotive i više vagona stacioniranih u postaji Turbe). Već tada se rodila ideja o obnavljanju dionice Turbe – Komar kao turističke pruge.
Na žalost lokomotiva serijske oznake JŽ 83-081 iz te kompozicije je završila u Mostaru gdje je isječena u staro željezo.
Druga lokomotiva serijske oznake JŽ 97-036, sa jednim zatvorenim i jednim otvorenim vagonom, završila je uz novi autobusni kolodvor u Travniku na prostoru nekadašnje željezničke postaje Travnik.

Ova lokomotiva je rijedak spomenik tehnike s kraja 19. stoljeća. Jedna je iz serije od 38 izrađenih u austrijskoj tvornici Wien Floridsdorf između 1894. i 1919. godine. Originalna tvornička oznaka joj je WLF 2556/1919 gdje posljednja znamenka predstavlja godinu proizvodnje. Najveća brzina ove lokomotive bila je 30 km na sat i 10 km na usponu.

Do danas su sačuvane četiri lokomotive iz serije 97. Lokomotiva oznake 97-019 je u Deutsches Museum (Historischer Lokschuppen Freilassing) u samoj blizini granice s Austrijom kod Salzburga. Lokomotiva 97-028 je muzejski eksponat pri Slovenačkom muzeju parnih lokomotiva Ljubljana a 97-029 je restaurirana za privatni Club 760 Frojach - Austrija.

Prometno središte

Grad Travnik je uspostavom austrougarske uprave u BiH postao važno privredno i prometno središte. Trasa željezničke pruge uskotračnog kolosijeka Lašva - Travnik stavljena je u promet 26. listopada 1893. godine. Andrić u Travničkoj kronici bilježi da je plamena iskra iz lokomotive zapalila trs grožđa (!?) uz prugu na ulazu u Travnik. 
Dvije godine kasnije probijena je i trasa pruge Travnik - Jajce, koja je išla preko prijevoja Komar gdje su upravo prometovale lokomotive JŽ serije 97.
Putnički promet željeznicom kroz središnju Bosnu ukinut je 15. listopada 1972. godine a onaj teretni tri godine kasnije.

Uskotračna pruga

Restauriranjem lokomotive 97-036 i njenim smještanjem u okviru Zavičajnog muzeja Travnik vjerojatno je definitivno ugašena ideja o obnavljanju uskotračne pruge kao turističke u središnjoj Bosni. U vremenu kada se više uskotračnih pruga revitalizira u turističke svrhe, na veliko zadovoljstvo „ćiroljubaca“, ona travnička ideja se potpuno ugasila. Nebriga je učinila svoje i lokomotiva teško da se mogla dovesti u „vozno stanje“.
I pored toga treba pozdraviti sve ono što je učinjeno da se travnička ljepotica spasi od propadanja.

Vagoni koji su dio ove kompozicije također će biti restaurirani, a u narednom periodu Zavičajni muzej Travnik najavljuje izložbu posvećenu „ćiri“ i uskotračnoj pruzi koja je nekada prolazila kroz ovaj grad.

Jedna takva stalna postavka već se nalazi u prostorijama Doma kulture u Dolcu na Lašvi gdje se fotografijama željelo podsjetiti na jedno nepovratno vrijeme i gotovo 80-godišnju povijest „ćire“ u središnjoj Bosni.

| HB.org |


Ispiši
Ocijeni: 3.1
14146 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi