RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dokumentarna izložba i promocija knjige: Hrvatska kultura i društveni život u Travniku (1890.-1945.)

Napisano 19.10.2012. 11:10

Dokumentarna izložba i promocija knjige: Hrvatska kultura i društveni život u Travniku (1890.-1945.)

Kao i prethodne četiri godine i ove godine u Travniku će se prikladno obilježiti veliko stradanje i pogibelji koji je doživio puk ovog kraja tijekom Drugog svjetskog rata. Posebno je crnim slovima zabilježen „pad Travnika“ kako su dugo ali tiho, šapatom i nikada pred neznancima govorili stariji žitelji ovog kraja, posebno se čuvajući onih koji su Travnik, kako su to govorili, „oslobodili“.

Istini za volju je da su ti „oslobodioci“, kako su sebe dugo nazivali, grad Travnik i njegovu okolicu oslobodili mnogo toga čega se današnji baštinici ideje obilježavanja ovog stradanja žele prisjetiti i time odati dužnu počast nevinim žrtvama.

Nakon godina šutnje i skrivanja suza a posebno prikrivanja istine vrijeme sve više otkriva razmjere onoga što je zadesilo našeg čovjeka ovih prostora u tim zlim vremenima a posebno 22.10.1944. godine kada slobodno možemo reći da je zlo kulminiralo u svojoj veličini.
Nažalost, zlo nije ostavilo traga samo na nenadoknadivim ljudskim i materijalnim žrtvama, nego i na duhovnom, obrazovnom, kulturnom i svim drugim poljima koje je čovjek ovih prostora baštinio i njime se ponosio.

Ovogodišnjim prigodnim događajima kojima će se obilježiti stradanje puka i „pad Travnika“ pokušat će se približiti samo dio onoga što su nepovratno odnijeli zli vjetrovi II. Svjetskog rata, ili da budemo precizniji, čega su nas „oslobodioci grada“ oslobodili počevši od tada pa do dana današnjeg.

Stoga je možda središnji događaj, pored Svete Mise koja će se služiti na jednom od mjesta stradanja na spomen obilježju „Rije“ u selu Rankovići ali i u Župnoj Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Travniku, biti dokumentarna izložba pod nazivom „Hrvatska kultura i društveni život u Travniku 1890.-1945. godine“ koja će biti postavljena u Centru za kulturu općine Travnik. Također ovom prigodnom tiskana je i prigodna istoimena knjiga, mladog autora Ivana Zeca, koja će biti predstavljena.

Malo je naših obitelji i domova koji nisu izgubili nekoga u tim crnim danima za cijeli naš narod i čitav ovaj kraj kojemu je Travnik oduvijek bio ne samo administrativno nego i duhovno, kulturno i obrazovno središte.

Pored odavanja počasti i služenja Mise zadušnice za sve nevine žrtve biti će to prigoda da nakon toliko godina prikažemo javnosti društveni život našeg grada koji je postajao i bio bogat ali nažalost nestao prigodom „oslobađanja“ našeg Travnika.

Stoga Vas sve pozivamo, prvo da svi zajedno dostojanstveno i s punim poštovanjem prema žrtvama toga vremena odamo im dužnu počast, a potom da nazočite programu obilježavanja.

■ 21.listopad 2012. (nedjelja)

10:30 sati, polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen obilježje.
11:00 sati, Sveta Misa uz Spomen obilježje Rije, Rankovići. Misu će predvoditi biskup i vojni ordinarij, mons. Tomo Vukšić, a koncelebrirati će mu prof. dr. don Pavo Jurišić

22. listopad 2012. (ponedjeljak )

18:00 sati, Sveta Misa u Župnoj crkvi u Travniku. Misu predvodi don Mato Janjić.
19:00 sati, Centar za kulturu Travnik u Travniku, otvaranje dokumentarne izložbe „Hrvatska kultura i društveni život u Travniku 1890 – 1945“.
► Istovremeno uz izložbu će se predstaviti i knjiga istog naslova. Autor knjige i izložbe je Ivan Zec.

| HB.org | vitez.info |


Nema komentara

Anketa

Ustavi